DOSARUL 10 AUGUST Solicitare prezidenţială cu conţinut invalid

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 5 martie 2021

Ministrul Justiţiei trebuie să explice public "de urgenţă" cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul "10 august" să fie clasat, a scris, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, pe pagina oficială de Facebook.

"Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici. Lucrurile nu se pot încheia aici şi, de aceea, am cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă", a scris Klaus Iohannis.

Solicitarea preşedintelui ţării către ministrul de Justiţie este cel puţin nefirească, dacă nu ilegală, ţinând cont că în respectiva speţă a intervenit o decizie definitivă a instanţei. Mai exact, în urmă cu trei zile, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism privind redeschiderea dosarului 10 August.

Când autoritatea sau puterea judecătorească pronunţă o sentinţă definitivă, puterea executivă - adică Guvernul prin Ministerul Justiţiei nu poate să verifice de ce dosarul respectiv rămâne clasat ori de ce a fost iniţial clasat.

Singura instituţie care poate demara verificări în această speţă este Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Inspecţiei Judiciare.

Ceea ce CSM a şi decis ieri, cu 13 voturi pentru şi 5 voturi împotrivă, când a aprobat solicitarea judecătoarei Anamaria Andrea Chiş (membru al Consiliului) privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic 10 August. Plenul CSM a decis înaintarea deciziei respective către Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări.

Tot ieri, plenul CSM a respins solicitarea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de suplimentare a ordinii de zi, referitoare la aceeaşi speţă. De ce? Pentru că puterea executivă nu poate solicita astfel de verificări, chiar dacă este reprezentată de ministrul Justiţiei în CSM. Solicitarea de apărare a independenţei sistemului judiciar poate veni doar din partea puterii judecătoreşti (judecători sau procurori) şi nu din partea administraţiei publice centrale, mai ales al ministrului Justiţiei, care este un om politic.

Astfel că solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis către Stelian Ion este una fără obiect. Avem un expeditor, un destinatar cunoscut, dar conţinutul este invalid, deoarece iese din sfera legislaţiei în vigoare şi a normelor constituţionale. Nu cunoaştem dacă Klaus Iohannis a luat singur decizia de a scrie textul respectiv sau a făcut acest lucru după ce a discutat cu unul dintre consilierii săi. Cert este că, aşa cum reiese, preşedintele tuturor românilor s-a comportat ca un politician şi i-a cerut ministrului Justiţiei ceea ce acesta nu poate face.

În privinţa celei de-a doua părţi a mesajului prezidenţial, nu îl împiedică nimic pe Lucian Bode, ministrul de Interne, să dispună ample verificări în interiorul Jandarmeriei şi a aparatului central din minister cu privire la ceea ce s-a întâmplat în 10 august 2018 în Piaţa Victoriei. Şi, dacă descoperă lucruri dincolo de limitele legii, poate formula oricând plângeri penale împotriva celor vinovaţi. Descoperirea unor elemente infracţionale noi care nu se regăsesc în dosarul clasat de DIICOT, clasare confirmată de Tribunalul Bucureşti, poate duce la deschiderea unui alt dosar penal pentru faptele respective.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Am inteles, Plavane ! Justitia este independenta doar atunci cand te scapa pe tine de adversari! Nu-i asa ca, atunci cand te-a lasat fara una din casele tale luate cu japca, n-a mai fost independenta?

    Si poporul cere redeschiderea dosarelor lui iohanis inchise de tortionarul lazar,care astazi ne spune ca dosarele se masluiesc,

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb