Procurorii au dispus citarea a 5.834 de persoane vătămate/părţi civile sau succesori ai acestora în "Dosarul Revoluţiei", dintre acestea fiind audiate până acum aproximativ 4.500, iar în perioada următoare se va dispune citarea a încă 1.050 de persoane vătămate, anunţă Parchetul General. Instituţia precizează că SRI a pus la dispoziţia Parchetului un volum considerabil de documente relevante pentru clarificarea unor aspecte referitoare la evenimentele din decembrie 1989, care au fost studiate de procurorii militari timp de două luni.
Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în Dosarul Revoluţiei", procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare au dispus citarea şi audierea a 5.834 de persoane în calitate de persoane vătămate/părţi civile sau succesori ai acestora, fiind audiate până în prezent aproximativ 4.500 dintre acestea (circa 80% dintre persoanele citate), scrie News.ro.
Parchetul General precizează că în perioada imediat următoare se va dispune citarea şi audierea a încă aproximativ 1.050 de persoane vătămate/părţi civile ori succesori ai acestora, urmând ca activitatea de audiere a tuturor acestor persoane (aproximativ 6.890 în total) să se finalizeze în jurul datei de 30 noiembrie 2018.
"Menţionăm că pentru audierile din această cauză, prin ordonanţă, s-a dispus delegarea procurorilor militari de la unităţile de parchet din subordine şi a organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Totodată, precizăm că Serviciul Român de Informaţii a pus la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un volum considerabil de documente relevante pentru clarificarea unor aspecte referitoare la evenimentele din decembrie 1989, care au fost studiate de procurorii militari timp de două luni, solicitându-se ataşarea unei părţi dintre acestea la dosar, după declasificarea prealabilă", adaugă Parchetul instanţei supreme.
În 6 iunie, Parchetul anunţa că procurorii militari încep audierea persoanelor vătămate, părţilor civile ori a succesorilor acestora în Dosarul Revoluţiei, numărul celor care urmează să fie audiaţi fiind estimat la 6000, şi că toate persoanele vătămate, părţile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile parchetelor militare din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara sau la inspectoratele judeţene de poliţie din judeţele în care acestea îşi au domiciliul, respectiv la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Audierile vor fi făcute de către procurorii militari sau organele poliţiei judiciare, în baza ordonanţelor de delegare emise de către procurorii militari de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.