În vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice, precum şi pentru acordarea asistenţei diverselor organizaţii în scopul măririi gradului de securitate în domeniul informatic, două noi portaluri au fost pre-zentate ieri de reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI).
• "eFrauda.ro" - instrument de combatere a criminalităţii informatice
Fiecare cetăţean are posibilitatea să sesizeze on-line, pe site-ul www.efrauda.ro, acţiunile cu caracter aparent nelegal sau fraudele electronice cărora le-au căzut victimă, a precizat, ieri, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Dan Nica. "Nu este permis să tole-răm nici o abatere de la legis-laţia în domeniu, în condiţiile în care internetul şi banii electronici au început să facă parte din viaţa noastră de zi cu zi", a adă-ugat domnia sa.
Portalul "eFrauda.ro" realizează interacţiunea între furnizorii şi consumatorii de servicii informaţionale, şi autorităţile competente în domeniu. "Vrem să îi prindem pe toţi cei care au activităţi legate de criminalitatea informatică şi trebuie să fim extrem de serioşi în această chestiune. Există site-uri care nu acceptă cumpărarea on-line de la cetăţenii români, iar repre-zentanţii MCTI doresc să schimbe acest lucru", a subliniat domnul Nica.
Portalul efrauda.ro a fost în-fiin-ţat din cauza numărului mare de infracţiuni informatice înregistrate anul trecut. Sistemul are o parte publică şi una privată, astfel că poate fi accesat atît de cetăţeni, cît şi de autorităţile publice. Accesul celor din urmă se face folosind un mecanism de autentificare securizat. "În zona privată, accesul se face doar pe bază de smart card, deoarece date personale trebuie protejate, aşa cum prevede legea", a explicat Liviu Nicolescu, director pentru Reglementări şi Standarde în Tehnologia Informaţiei, Antifraudă şi Securitatea reţelelor.
O dată depusă sesizarea pe site, porneşte o activitate de cercetare, iar la un moment dat, dacă acuzaţia se adevereşte, atunci reclamantul va trebui să depună şi o plîngere penală. Nomenclatorul de fraude sesizate cuprinde de la spam-uri şi scrisori nigeriene, pînă la acces neautorizat şi falsificara instrumentelor de plată electronică. Potrivit domnului Nicolescu, în viitor, acesta va fi extins şi cu alte tipuri de sesizări.
• ceris.ro - Centrul de Expertiză şi Răspuns pentru Incidente de Securitate
Portalul "ceris.ro" este locul unde pot fi primite îndrumări şi soluţii la problemele legate de securitatea informaţiei. Portalul oferă un serviciu on-line de audit, utilizatorul avînd acces la o serie de chestionare, iar feedback-ul este automat, a explicat domnul Nicolescu. În viitor, acest serviciu va fi extins şi cu alte funcţiuni, cum ar fi descărcarea de programe antivirus sau diverse patch-uri. În plus, "vom lucra cu comunitatea IT din ţară, încercînd să aducem specialişti în securitatea informaţională", a precizat domnul Nicolescu. Portalul "ceris.ro" ofe-ră posibilitatea ca reprezentanţii organizaţiilor să raporteze incidentele informatice. Acestea vor fi stocate într-o bază de date care va ajuta la dezvoltarea unor noi soluţii în acest domeniu, a precizat domnul minis-tru. Potrivit statisticilor publicate pe site, realizate de "Ernst & Young" în anul 2002, principalele cauze care blochează sis-temele critice ale unei afaceri sînt defecţiunile hardware şi software cu o pondere de 56%, urmate de cele în telecomunicaţii cu 49%.