DTZ RESEARCH: Cererea nouă a reprezentat 70% din volumul total al închirierilor, în primul semestru

E.D.
Companii #Imobiliare / 18 septembrie 2014

Volumul total al închirierilor în primul semestru a fost de 89.000 mp, cererea nouă reprezentând 70% din acest volum, cu 61.000 mp tranzacţionaţi, în timp ce 28.000 mp au fost renegocieri şi prelungiri de contracte, arată studiul DTZ Research - Property Times H1 2014.

În Bucureşti, volumul închirierilor a fost de 34.000 mp, cererea reprezentând 90% dintre tranzacţii.

În afara Bucureştiului, volumul tranzacţiilor înregistrate în primul semestru a fost de 55.000 mp, cererea de spaţii noi reprezentând 55% din volumul total (31.000 mp). Cele mai semnificative tranzacţii, din punct de vedere al suprafeţelor închiriate, au fost în Bucureşti (Rhenus Logistics a închiriat 14.000 mp în Mercury Logistics Park) şi Timişoara (9.300 mp închiriaţi de Ursus Breweries în Log Center).

Suprafaţa medie solicitată în primul semestru al acestui an a fost de 3.500 mp, fapt ce subliniază atitudinea precaută a chiriaşilor în ceea ce priveşte strategia de expansiune, aceştia preferând o creştere a suprafeţei închiriate în etape. Mare parte a cererii de spaţii logistice şi industriale a venit din partea companiilor care activează în sectorul producţiei, urmate de companiile de logistică, automotive şi retail.

Rata medie de neocupare a spaţiilor logistice şi industriale din România, la sfârşitul primului semestru, era de 8%. În Bucureşti se înregistrează o rată de neocupare de 10%, uşor scazută comparativ cu ultimul semestru din 2013. În afara capitalei, rata medie de neocupare este de 6%. Oraşe precum Cluj, Piteşti, Braşov sau Oradea înregistrează o rată de neocupare sub 2%.

Ploieşti şi Timişoara, al doilea şi al treilea oraş ca marime din România după Bucureşti în termeni de spaţii logistice şi industriale, înregistrau o rată de neocupare de 5% la sfârşitul primului semestru. Comparativ cu S2 2013, rata de neocupare în ambele oraşe a urmat un trend descendent.

Stocul modern de spaţii logistice şi industriale din România la finalul primului semestru din 2014 era de 1,8 milioane mp. Capitala totalizează 53% din acest volum, cu 950.000 mp. Stocul din Bucureşti a rămas neschimbat, de la un semestru la altul, pe fondul lipsei livrărilor de spaţii noi. În afara capitalei, oraşele cu cele mai semnificative stocuri de spaţii industriale şi logistice sunt Ploieşti, Timişoara, Braşov, Piteşti, Cluj-Napoca şi Arad.

Livrări de spaţii noi au fost înregistrate în Timişoara, unde VGP a finalizat în primul semestru al acestui an cea de-a doua fază a proiectului VGP Park Timişoara, un depozit cu o suprafaţă de 7.000 mp.

Chiriile prime pentru unităţile de clasă A cu o suprafaţă de minimum 5.000 mp sunt cuprinse în intervalul 3,6 - 3,9 Euro/mp/lună şi estimăm că vor rămâne stabile până la sfarşitul anului. Comparativ cu S1 2013, chiriile prime au scăzut cu 5%. Pentru unităţi cu suprafeţe sub 5.000 mp nivelul chiriei este uşor mai ridicat. Pentru spaţiile de clasă B, chiriile variază între 2,5 şi 3 Euro/mp/lună.

Rodica Târcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox: "Faptul că piaţa a devenit mult mai dinamică, stimulată mai ales de companiile noi care activează în sectorul producţiei, oferă o nouă perspectivă dezvoltarilor de spaţii industriale şi logistice. Având în vedere că în ultimii patru ani principalul motor de dezvoltare al spaţiilor logistice şi industriale a fost reprezentat de proiectele < < build-to-suit > >, estimăm că, începând cu 2015, dezvoltatorii vor reconsidera opţiunea de a construi speculativ, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele importante".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb