DUMITRU CHIRIŢĂ, PREŞEDINTELE ANRE: "Până în 2030 putem aduce în sistemul energetic naţional până la 12.000 de MW"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 iunie 2022

Sursa foto: facebook/ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei

Sursa foto: facebook/ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei

"Din această capacitate ce ar putea fi instalată în următorii opt ani, 3.000 de MW trebuie să fie capacităţi de stocare", spune Chiriţă "Astăzi avem 15.000 de prosumatori şi o putere instalată de 100 de MW, iar până la sfârşitul anului vom avea peste 30.000 de prosumatori", afirmă preşedintele ANRE

România are resursele financiare să facă investiţii în noi capacităţi de producere de energie electrică, iar până la sfârşitul deceniului putem aduce în sistemul energetic naţional între 10.000 şi 12.000 de MW în capacităţi noi, a afirmat, ieri, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul evenimentului "Energy Strategy Summit" organizat de publicaţia Energynomics.ro. Oficialul ANRE a mai spus că astăzi avem 15.000 de prosumatori cu o putere instalată de 100 de MW, iar până la sfârşitul anului vom avea peste 30.000 de prosumatori. Potrivit lui Dumitru Chiriţă, România poate să aibă în 2026-2027 peste 1.000 de MW instalaţi în zona prosumatorilor.

Chiriţă a declarat: "Este important să avem în vedere strategii şi politici flexibile. Nu cred însă că mai este cazul să gândim în termeni de ce vom face peste 20 de ani, trebuie să luăm deciziile acum în condiţiile în care schimbările în România şi în regiune sunt destul de consistente şi imprevizibile, ceea ce ne obligă ca în perioada pe care o traversăm să utilizăm în mod eficient toate disponibilităţile pe care le avem. Suntem membri NATO şi ai UE, avem în momentul de faţă tot ce ne trebuie ca lucrurile să meargă din bine înspre mai bine.

Deci trebuie să avem în vedere politici flexibile, axate din punctul meu de vedere pe câteva direcţii pe care le putem concretiza în perioada imediat următoare: în primul rând trebuie să investim în capacităţi regenerabile, având resurse financiare consistente. Apreciez că pentru România, până în 2030, putem aduce în sistemul energetic naţional între 10.000 şi 12.000 de MW în capacităţi noi. Însă dacă aceste capacităţi nu sunt dublate de stocare riscul instabilităţii în sector va fi foarte mare. De aceea cred că pe lângă cei 10-12.000 de MW cel puţin 3.000 de MW trebuie să fie în capacităţi de stocare. Îi încurajez pe cei de la Ministerul Energiei să nu acorde fonduri nerambursabile decât acelor proiecte care au stocare pentru ca în piaţa energiei să intre capacităţi de producţie similare cu cele pe care le scoatem din funcţiune. Dacă scoatem producţia pe cărbune trebuie să punem în loc ceva similar, care să aibă un comportament aproape identic. O sursă regenerabilă cu stocare poate să aibă acest comportament".

Conform preşedintelui ANRE, există interes pentru investiţii în energie regenerabilă, la Transelectrica fiind cereri pentru 18.000 de MW, însă este nevoie de investiţii în reţelele de transport şi distribuţie.

"În egală măsură, vă semnalez că chiar fără finanţare, de la începutul anului până în prezent, ca Autoritate de Reglementare am dat autorizaţie de înfiinţare pentru peste 400 de MW. Este un lucru bun, există interes. Sigur, la Transelectrica sunt cereri de 18.000 de MW, sigur că avem o capacitate disponibilă în reţeaua electrică de 7.000 de MW. De aceea, pe lângă acest interes pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie trebuie să avem un interes major şi pentru dezvoltarea reţelelor electrice, cele de transport şi distribuţie. Aici vreau să menţionez că Ministerul Energiei a reuşit în parteneriat cu Transelectrica şi operatorii de distribuţie să finanţeze proiecte de peste 1,5 miliarde de euro. Dacă mai adăugăm şi contribuţiile operatorilor probabil ajungem la peste 2 miliarde de euro, bani care pot fi regăsiţi în investiţii în reţele, reţele care la rândul lor pot pune la dispoziţii capacităţi de racordare. Să nu uităm că există un interes major - şi pentru noi şi pentru Minister - să dezvoltăm şi să creştem semnificativ numărul prosumatorilor. Nu numai persoane fizice, ci şi persoane juridice. Este important să ducem energia electrică, să o facem producţie distribuită, să reducem impactul asupra cererii. Odată redus impactul asupra cererii putem să avem şi preţuri accesibile. Totodată, vreau să menţionez că astăzi avem un număr de 15.000 de prosumatori. Cred că până la sfârşitul anului vom avea peste 30.000 de prosumatori. Astăzi avem 100 de MW instalaţi în zona prosumatorilor. Cred că până în 2026-2027 vom avea peste 1.000 de MW instalaţi în zona prosumatorilor, de aceea subliniez încă o dată nevoia ca operatorii de reţea să se adapteze şi să vină în întâmpinarea cererilor celor care vor să se racordeze la reţeaua electrică", a spus Dumitru Chiriţă.

Preşedintele ANRE: "Îi încurajez pe furnizorii de energie electrică să oferteze clienţilor contracte dinamice, cu decontare orară"

Oficialul ANRE a mai spus că, în septembrie, instituţia va lansa o platformă digitală care va permite clienţilor finali să îşi schimbe furnizorul de energie în maximum 24 de ore. Totodată, Chiriţă a spus că îi încurajează pe furnizorii de energie electrică să oferteze clienţilor contracte dinamice, cu decontare orară.

"Îi încurajez pe furnizorii de energie electrică - din păcate până astăzi nu au făcut-o - să oferteze clienţilor contracte dinamice, cu decontare orară, pentru a veni în întâmpinarea clienţilor să poată să facă stocare de energie de exemplu în momentele când preţurile sunt mici şi să utilizeze în momentul în care preţurile sunt mari. Sunt soluţii pe care le avem la îndemână. Totodată, este important ca Autoritate de Reglementare să avem o relaţie cu operatorii din piaţă puţin birocratică. La finalul anului trecut am finalizat sistemul informatic nou, iar din momentul acesta vom crea condiţii să urmărim în timp real activitatea operatorilor şi sper ca şi ei să se adapteze sistemului nostru informatic pentru că unii dintre ei nu sunt în această direcţie. Vom urmări investiţiile ca ele să se realizeze. (...) În final, trebuie să mă refer la ceea ce eu numesc «spaima furnizorilor»: platforma digitală pe care o vom finaliza în luna septembrie şi care platformă va crea condiţii ca un client final să-şi schimbe furnizorul în 24 de ore. Atunci furnizorii vor fi mai responsabili în relaţia cu clienţii lor şi vor putea să vină în întâmpinarea acestora. Va fi o bază de date comună pentru toţi clienţii de gaze şi energie electrică şi va fi în egală măsură accesibilă şi cu comparatorul de preţuri şi ofertele furnizorilor", a spus Dumitru Chiriţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. electrician si sindicalist devenit savant si expert in analiza energetica...

    Tara de kakao 

    Câți TERA WAȚI ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb