Într-o întrebare adresată în această săptămână premierului Viorica Dăncilă, deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită să îşi exprime poziţia privitoare la legislaţia manualelor şcolare emisă de Cabinetul Tudose (prin intermediul Ministrului Educaţiei de la acea vreme, Liviu Marian Pop) şi declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.
În document, Oprea îi transmite premierului: "În urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a României a oprit, pentru moment, naţionalizarea pieţei de manuale şcolare. Este vorba despre o iniţiativă de suflet a fostului ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, despre care acum, după decizia CCR, nu mai scoate o vorbă. Guvernul şi Parlamentul României au şansa de a îndrepta situaţia şi de a reveni asupra deciziei de reînfiinţare a Editurii Didactice şi Pedagogice, care să deţină monopolul pieţei manualelor şcolare. Epopeea fără final a lipsei manualelor şcolare la început de an şcolar a avut ca principală cauză incompetenţa funcţionarilor din Ministerul Educaţiei, iar nu «delăsarea» editorilor. Editurile româneşti nu sunt inamicul sistemului de educaţie, ci un partener care s-a dovedit a fi solid în piaţă".
În condiţiile în care actualul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, a declarat război deschis şcolii româneşti, antagonizându-i pe toţi actorii din sistem, deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită prim-ministrului să precizeze "ce poziţie va avea Guvernul României faţă de legislaţia privind manualele şcolare emisă de cabinetul anterior".
De asemenea, Dumitru Oprea îi cere prim-ministrului să prezinte "măsurile pe care le va întreprinde executivul, astfel încât manualele şcolare să fie disponibile la începutul anului şcolar, în condiţiile în care editurile au renunţat să le mai editeze şi tipărească, iar Editura Didactică şi Pedagogică nu are cadrul legal de a le elabora şi tipări".
La finalul comunicatului, deputatul liberal îi solicită premierul Dăncilă să clarifice modul în care va explica partenerilor externi faptul că ţara noastră "urmăreşte să naţionalizeze un sector al economiei, precum cel al editării şi tipăririi de manuale şcolare".
Guvernul este chemat acum, alături de Parlament, să reia procesul legislativ care ar putea conduce la naţionalizarea pieţei de manuale şcolare.