După Afganistan

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 23 august 2021

Cristian Pîrvulescu

Ce a mai rămas din "America s-a întors!", sloganul cu care acum opt luni administraţia Biden îmbia mapamondul, după degringolada de pe aeroportul din Kabul provocată de intrarea neaşteptată a talibanilor la Kabul? Când, în prima sa conferinţă de presă după intrarea talibanilor în Kabul şi difuzarea scenelor de disperare de pe aeroport, Joe Biden a justificat continuarea retragerii negociate şi stabilite de predecesorul său, Donald Trump, preşedintele american apărea mai degrabă ca adept al "America First" - "Nu pot şi nu le voi cere trupelor noastre să lupte la nesfârşit într-un război civil din altă ţară, având pierderi, suferind răni care să le pună în pericol viaţa, lăsând familiile îndurerate. Acest lucru nu este în interesul securităţii noastre naţionale" - decât a vechii "Pax Americana" de după căderea comunismului.

Acum apare evident că rolul Americii în lume s-a schimbat, iar "interesul naţional" nu mai pretinde asumarea vreunui primat moral, ci se raportează la o abordare pragmatică conform căreia intervenţia militară în afara graniţelor, şi mai ales la mari depărtări, ar trebui utilizată doar atunci când vieţile unor cetăţeni americane sunt în pericol. Indiferent de rezultatele sondajelor de opinie, care nu sunt dezastroase pentru Biden, impactul acestei crize asupra vieţii politice interne şi a alegerilor de la jumătatea mandatului din noiembrie 2022 pentru Congres, preşedintele Biden a dezavuat viziunea neo-conservatoare asupra prezenţei militare americane în lume care a străbătut timpul de la prima intervenţie în Irak până astăzi. Pentru Biden, America are alte priorităţi decât de a cheltui bani în războaie interminabile.

De aceea, retragerea aparent haotică din Afganistan - prima decizie majoră de politică externă a lui Biden - trebuie înţeleasă în cheie anti-neo-conservatoare şi nu din perspectiva neo-realismului, care pune accentul pe exercitarea puterii prin forţă. Cu siguranţă, negocierea şi acordul cu talibanii stabilit în februarie 2020 de către administraţia Trump a retragerii a fost constrângătoare, dar pentru Biden soft power-ul este mult mai util decât un război fără speranţă. De aceea, Biden nu a încercat să amâne sau să suspende retragerea, ci doar a negociat o scurtă prelungire de la 1 mai - data la care Trump se angajase să încheie operaţiunile de retragere - până pe 31 august a ieşirii din fundătura afgană pentru a începe o nouă etapă de politică externă.

Dar retragerea din Afganistan şi mai ales modul în care s-a realizat i-au făcut pe mulţi din aliaţii europeni să pună la îndoială atât competenţa administraţiei Biden cât şi disponibilitatea Americii de a mai interveni în viitor în probleme de securitate internaţională. Unii au văzut aici nu doar o înfrângere a Americii, ci şi o prăbuşire a NATO. Dar, rămânând în perspectiva dominantă, cea a neo-realismului, nimic nu demonstrează că alianţa transatlantică este în pericol. Din contră, administraţia Biden are nevoie de aliaţi pentru a contracara China. Mai mult, deşi Rusia nu este o prioritate pentru America, pentru că nu este o mare putere, America lui Biden înţelege îngrijorările europenilor în privinţa acestei ţări şi nu le abandonează.

Iluzia multora a fost că "America s-a întors" însemna revenirea la vechea ordine mondială, dar pentru administraţia Biden aceasta nu mai există şi nici nu mai poate fi restaurată. Deşi în Europa mulţi au senzaţia că America a căzut de piedestalul său moral, pentru Biden politica externă americană trebuie pusă în raport cu impact său asupra clasei mijlocii, nu cu interesele elitei. Alegătorii americani doreau - şi sondajele o arată - ca armata americană să se retragă. Dar, după Afganistan va fi dificil pentru SUA să-şi justifice folosirea soft-power-ul pentru a proteja drepturilor omului şi democraţia liberală în diferite părţi ale lumii. Biden pare să fie unul dintre cei ce consideră că misiunea diplomaţiei a fost mult prea dependentă de puterea militară şi mai ales de implicarea militară a Americii. Dar cum ar putea fi prioritizate cele două astfel încât puterea militară să rămână doar un element de disuasiune?

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pentru ca au abandonat armele, au dat o 'lovitura' terorismului.

    Cred că la clasa de mijloc s-a gândit Biden când s-a retras din Afganistan.

    1. superb comentariu. desigur se pune si intrebarea daca biden chiar gandeste :)

    Ati ""citit" realitatea si declaratiile lu' Biden, stimati comentatori "inteligenti" , inclusiv dvs. domnu ' decan?

    Printre multe altele rezulta ca dupa 300 mil. $/zi bagati in Afganistan , instruire armata si sustinere democratizare + americanii decedati acolo, etc. /cand verisorii chinezi si rusi mai puneau de o racheta si il injurau pe unchiul Sam la greu ( iar acum se plang de abandonul US), acolo, ieri arborigenii sponsorizati cu familiile lor cu tot au lasat in 2 zile totul si s-au exernat rapid in fata talibanilor....ca trebuie sa lupte altii pt. ei si tara lor.... 

    Speculatiile ref. la rearanjare strategie & politica US in sos de neo aia sau neo ailalta si garnitura de ...OTAN si de ultra penibila EU (justitie zero, armata zero, externe zero, politici minus) ... sunt "...." fata de realitatea cruda si o reactie NORMALA.  

    Asa ca dl. decan slabut de tot art. dvs. , gen vorbe la gura sobei vs. realitatea din gradina... 

    Apropo de Taiwan ati auzit? 

    1. Nu se înțelege nimica bun din text și chiar din context. Eu sunt ca ziaristul Parvuiescu care zice ca e decan de stânga dar nu cred ca este bine scris. Nimica relevant asta da.

      buna dimineata, domnu...nimeni nu contesta ca se retrag americanii de acolo, probabil ati dormit mai mult de o saptamana si acu v-ati trezit cu fatza la cearceaf. retragerea aia semnata de multa vreme a devenit o fuga unde vezi cu ochii, cu atat mai tare ca talibanii nu au atacat la kabul. dar putem fi de acord ca dl decan nu emite vreo judecata de valoare printre randurile cu care s-a scapat mai sus.

      Așa se numesc propagandiștii acum, decani de stânga?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8734
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3188
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9109
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.9433

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb