DUPĂ ANUL DE GLORIE 2020 "2021 - anul majorărilor repetate de preţ în sectorul materiilor prime"

A CONSEMNAT EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2022

Cosmin Pătroiu, CEO TeraSteel

Cosmin Pătroiu, CEO TeraSteel

(Interviu cu domnul Cosmin Pătroiu, CEO TeraSteel)

Dacă 2020 a fost un an de glorie pentru tot ce înseamnă construcţii în Romania, în 2021 s-au simţit puternic efectele crizei sanitare la nivel global, prin majorările repetate de preţ ale materiilor prime şi chiar prin lipsa acestora, ne-a spus, într-un interviu, Cosmin Pătroiu, CEO TeraSteel. Consecinţa directă este majorarea preţului pe metrul pătrat construit, care se regăseşte atât în segmentul rezidenţial, cât şi în cel al spaţiilor industriale.

Reporter: În ce stadiu se află piaţa construcţiilor după doi ani de pandemie?

Cosmin Pătroiu: În ultimii ani, piaţa construcţiilor a fost unul dintre pilonii principali ai economiei naţionale. Dacă 2020 a fost un an de glorie pentru tot ce înseamnă construcţii în Romania, în 2021 s-au simţit puternic efectele crizei sanitare la nivel global, prin majorările repetate de preţ ale materiilor prime şi chiar prin lipsa acestora.

Consecinţa directă este majorarea preţului pe metrul pătrat construit, majorare care se regăseşte atât în segmentul rezidenţial, cât şi în cel al spaţiilor industriale.

Cu toate acestea, retailerii internaţionali îşi continuă expansiunea, dezvoltatorii industriali îşi continuă proiectele în special în jurul marilor oraşe, spaţiile logistice şi industriale sunt ocupate în proporţie de peste 85%.

Aceste date demonstrează că toţi jucătorii încearcă să se adapteze noilor condiţii şi să susţină economia, ceea ce mă face să privesc pozitiv evoluţia pieţei de construcţii din România şi să cred într-o creştere sustenabilă de circa 3%.

Reporter: A crescut foarte mult cererea în domeniu, având în vedere că cei mai mulţi dintre noi lucrează de acasă?

Cosmin Pătroiu: Având în vedere că businessul nostru vizează domeniul industrial, nu am fost afectaţi direct de schimbările care au apărut pe piaţa muncii, din perspectiva cererii.

Aplicabilitatea produselor TeraSteel vizează cu preponderenţă hale de producţie şi depozitare, clădiri comerciale, clădiri agrozootehnice, incinte frigorifice pentru industria alimentară sau construcţii din module prefabricate.

Reporter: Cum a evoluat în aceşti doi ani piaţa pe care activaţi?

Cosmin Pătroiu: Piaţa panourilor termoizolante şi a structurilor uşoare din Europa Centrală şi de Est, piaţă pe care noi activăm, şi-a menţinut ritmul constant de creştere cantitativă cu procente cuprinse între 3% şi 5% anual.

Calculele noastre arată că, în viitorii cinci ani, vom asista la o creştere a pieţei din CEE cu peste 30% din punct de vedere cantitativ, iar principalele investiţii vor fi făcute în România, Ungaria şi Bulgaria.

Aşadar, depinde doar de noi cum reuşim să ne eficientizăm fluxurile logistice şi de producţie, să ne consolidăm poziţia pe pieţele pe care suntem prezenţi si să ne creştem distribuţia numerică.

Reporter: Care sunt problemele sectorului? Ce obstacole întâmpinaţi şi cum ar putea să fie soluţionate acestea?

Cosmin Pătroiu: Principalele provocări pe care le avem şi în acest început de an vizează asigurarea stocurilor de materie primă şi în special de oţel la preţuri competitive. La acestea se adaugă şi creşterea preţului din energie, cu impact direct în costul produselor.

Dorim să menţinem calitatea constantă a produselor noastre şi să livrăm în timp util produsele pe şantiere, la preţuri adaptate pieţei de construcţii din România. Acest lucru este foarte greu în condiţiile în care, de la acelaşi furnizor de materie primă se aprovizionează companii care îşi comercializeză produsele pe pieţe în care preţul pe metrul pătrat de panou termoizolant este cu 30%-35% mai mare.

Ceea ce facem în prezent este o estimare cât mai acurată a vânzării mixului de produse pe fiecare ţară în care suntem prezenţi şi o promovare sustinută pe pieţele care permit comercializarea produselor noastre cu o valoare adaugată mai mare. În acest fel, reuşim să păstrăm un preţ competitiv pentru clienţii noştri din România.

Reporter: Având în vedere lipsa forţei de muncă din toate domeniile, care este siuaţia în sectorul dumneavoastră?

Cosmin Pătroiu: Suntem o companie stabilă, în care fluctuaţia de personal este aproximativ 10%. Cu toate acestea, în momentul în care dorim să angajăm personal în procesele de producţie, foarte greu găsim persoane calificate. Avem programe dedicate de integrare a personalului nou venit, asigurăm inclusiv calificare la locul de muncă dacă este necesar, dar ar fi mult mai uşor dacă românii plecaţi la muncă, de foarte multe ori chiar în construcţii, ar fi motivaţi să revină în ţară. Un proiect de acest gen implementat de către Guvernul României ar fi un real ajutor pentru industria costrucţiilor.

De cele mai multe ori, în business, oamenii sunt cei care fac diferenţa, iar forţa companiei TeraSteel vine din unitatea echipelor. Din acest motiv, unul dintre obiectivele pentru anul în curs vizează confortul angajaţilor, printr-o mai bună planificare a timpului şi resurselor, oferirea de beneficii ce vizează dezvoltarea profesională, dar şi personală şi asigurarea unui mediu de lucru sigur şi plăcut.

Reporter: Care sunt obiectivele celor trei fabrici pe care le reprezentati, pentru acest an?

Cosmin Pătroiu: Obiectivele pentru 2022 pentru cele două fabrici din România, dar şi pentru fabrica din Serbia vizează confortul angajaţilor, performanţa în business şi dezvoltarea acestuia. Vom continua să eficientizăm procesele interne, să consolidăm parteneriatele existente şi să ne consolidăm poziţiile pe pieţele pe care activăm.

Reporter: Ce buget de investiţii aveţi pentru 2022?

Cosmin Pătroiu: Bugetul de investiţii aprobat la nivel de Grup este strâns legat de evoluţia pieţei. Sunt mai multe scenarii în derulare, pe care le vom aplica în funcţie de evoluţia mediului economic. Acestea vor fi făcute publice la momentul potrivit.

Reporter: Ce cifră de afaceri estimează fiecare dintre cele trei fabrici, pentru anul în curs, comparativ cu cea din 2021?

Cosmin Pătroiu: Cifrele de afaceri estimate pentru cele trei fabrici sunt în linie cu evoluţia acestora din ultimii ani.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb