DUPĂ ANUNŢUL DESCOPERIRII UNUI ZĂCĂMÂNT IMPORTANT DE GAZE FP îşi vinde 4,15% din Romgaz, la preţ minim istoric

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 22 octombrie 2015

FP îşi vinde 4,15% din Romgaz, la preţ minim istoric

Elliott controlează 21,06% din voturile FP, înainte de AGA de săptămâna viitoare

Fondul Proprietatea a vândut, ieri, 4,15% din acţiunile Romgaz (SNG), pentru 456 milioane lei (103,1 milioane euro), preţul de 28,5 lei/ acţiune fiind cel mai mic de la listarea companiei pe piaţa de capital (noiembrie 2013).

Miercurea trecută, companiile Romgaz, Lukoil şi PanAtlantic au anunţat că au descoperit un zăcământ important de gaze pe platforma continentală a României, în perimetrul Trident din Marea Neagră. Potrivit comunicatului, rezervele, care urmează să fie confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

În urma acestei informaţii, titlurile SNG au încheiat ziua de miercuri cu un plus de 1,81%, la 31 lei/ unitate, pentru a mai pierde 2,25% în următoarele două zile, ajungând la 30,3 lei/unitate, vineri seară.

Luni, FP şi-a anunţat intenţia să facă un plasament privat pentru vânzarea a 3,7% din SNG, zi în care cotaţia companiei de gaze a urcat uşor, la 30,4 lei/unitate, pentru a pierde a în următoarea zi 3,12%, până la 29,5 lei/unitate.

După ce FP a anunţat, marţi, vânzarea a 16 milioane de acţiuni Romgaz către investitori calificaţi, din care 14,71 milioane sub formă de acţiuni şi 1,28 milioane sub formă de certificate de depozit, cotaţia SNG a încheiat şedinţa de ieri la 29,6 lei/unitate, cu 3,8% peste nivelul agreat în tranzacţia FP.

Vânzarea unei participaţii din Romgaz, chiar după anunţul descoperirii unui zăcământ important de gaze, poate da apă la moară celor care ridică obiecţia faţă de Franklin Templeton că nu a făcut decât să vândă din portofoliul FP.

În plus, Mark Mobius, Executive Chairman of Templeton Emerging Markets Group, a făcut parte din boardul Lukoil Company ales în iunie 2014, însă nu se mai regăseşte în boardul ales în iunie 2015.

Atât Mobius, cât şi Greg Konieczny, managerul FP, au avut replică pentru cei care le critică administrarea la Fondul Proprietatea.

Într-un interviu recent pentru ziarul "BURSA", Greg Konieczny, managerul FP, a răspuns: "Din perspectiva noastră, interesul acţionarilor este pe primul loc. Ne-ar plăcea să facem noi investiţii, dar trebuie să le putem justifica. Acum, când discountul este de 30%, prin răscumpărarea propriilor acţiuni, generăm imediat un randament de aproximativ 50% raportat la VAN-ul pe acţiune. Este greu de bătut de orice altă investiţie nouă în România sau în altă parte".

Reducerea participaţiei la Romgaz are loc în contextul în care, săptămâna următoare, acţionarii FP vor decide dacă acordă un nou mandat actualului administrator Franklin Templeton, iar Konieczny le-a transmis acţionarilor promisiunea să menţină strategia de a genera randamente şi de a reduce discountul dintre preţ şi active.

Mărimea efectivă a tranzacţiei cu acţiuni SNG a fost suplimentată cu 9,7% raportat la volumul vizat iniţial, datorită cererii ridicate din partea investitorilor.

Fondul rămâne cu 22,54 milioane acţiuni Romgaz, reprezentând 5,84% din capital.

Totodată, Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), a raportat o deţinere de 19,87% din FP, reprezentând 21,06% din numărul total de drepturi de vot.

Elliott deţine acţiuni FP prin intermediul filialelor Manchester Securities şi Beresford Energy.

Luni, Manchester Securities a cumpărat 3,71 milioane de certificate globale de depozit FP, pe Bursa din Londra, unde fondul este listat secundar.

Drepturile de vot pentru Elliott sunt calculate la data de 19 octombrie, fiind excluse tranzacţiile de răscumpărare derulate de Fondul Proprietatea pe 16 octombrie şi care nu au fost decontate până pe 19 octombrie.

Pe 29 octombrie, acţionarii FP trebuie să mai hotărască reducerea capitalului social subscris de la 10.074.080.745,90 lei, la 9.869.265.720,90 lei, ca urmare a anulării unui număr de 227.572.250 acţiuni proprii, dobândite de către Societate în cadrul celui de-al cincilea program de răscumpărare.

Pe ordinea de zi se mai află şi aprobarea autorizării Administratorului Unic de a răscumpăra acţiuni ale Fondul Proprietatea, certificate de depozit având la bază acţiuni suport sau titluri de interes în legătură cu acţiuni ale Fondului Proprietatea.

Totodată, FP vrea să modifice şi Declaraţia de Politică Investiţională şi vrea ca acţionarii să autorizeze administratorul unic să încheie, în 2015 şi 2016, orice acte care depăşesc 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. FT nu face administrare la FP.

    FT a ajuns fraudulos la conducerea FP. 

    FT lichideaza activele fondului la comanda altor grupuri de interese. 

    Aparent actionarii sunt castigati dar in realitate pierd in favoarea actionarilor care dicteaza in conducerea FP adica Eliott 

    FP lichideaza participatii la TEL,TGN , SNP si SNG si rascumpara actiuni la pret maxim in perioada urmatoare de la Eliottt cu dispensa de la ASF . 

    FT nu a asteptat un moment mai bun de a vinde ci a ales cel mai prost moment ! 

    Imediat va incepe o oferta accelerata de cumparare pentru 9 % care este deja pe drum la asf spre aprobare rapida si astfel Eliot poate vinde bine si mai mult dupa ce tot anul ceilalti actionari au vandut mai prost dar Eliot are acces la informatie confidentiala si influenteaza si deciziile FT.

    Si totul a inceput cu o aga nula de drept care a fost acceptata de asf, bvb, registrul comertului , guvern, finante etc, etc  

    1. poate ca vinzare sng a fost cu dedicatie

      cum poti Sa spui acest lucru despre o firma care la fundamentarea deciziei micsorarii capitalului social enumereaza ca optiune FORCE EXECUTION OF THE ROMANIAN STATE.

      Ceea ce vedem acum, ca dupa 25 de ani ajung sa ii judece pe cei responsabili pentru mineriada, o sa vedem si in ce priveste escrocheria FP.

      SI anume rapoartele financiare PE anii 2010, 2011, ,2012, 2013, 2014 nu au fost aprobate de actionari conform reglementarii regulamentului 1606 per 2002. Cat despre decizia ASF de a amana raportarea financiara conform IFRS pentru 2016, desi IN PROSPECTUL DE LISTARE LA LONDRA ERA MENTIONAT ANUL 2015

    FP-ul a fost creat sa castige Romania sau sa castige altii?

    Titluri si articole "can-can"....

    Interesant ar fi fost sa ne informati ponderea investitorilor romani in tranzactie.

    Iubesc analizele financiare facute de Gregortz pentru a justifica incapacitatea de a investi in economia romaneasca. Aceste analize nu pot fi facute decat pe genunchi, asa cum se fac stopurile in fotbal, despre care Gregortz sunt convins ca ne poate explica in perfecta cunostinta de cauza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb