DUPĂ CE ACL L-A ACUZAT PE RADU PREDA CĂ AR FI "PESEDIST", Ponta îi cere directorului Fundaţiei Konrad Adenauer poziţia faţă de şeful IICCMER

V.B.
Politică / 10 noiembrie 2014

Premierul Victor Ponta îi solicită directorului Fundaţiei Konrad Adenauer pentru România şi Republica Moldova, Sven-Joachim Irmer, să-şi prezinte poziţia privind numirea lui Radu Preda la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), după ce Preda a fost acuzat de ACL că este "pesedist" şi că a tratat "superficial" investigaţiile legate de presupuşii torţionari comunişti Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior.

"Am luat act cu surprindere de poziţia Alianţei Creştin-Liberale (ACL), formaţiune compusă din două partide politice - PDL şi PNL - membre ale PPE, beneficiare ale sprijinului dumneavoastră, referitoare la domnul Radu Preda, preşedintele IICCMER: < Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, aflat în subordinea directă a primului ministru, a intrat în martie anul acesta pe mâna unui pesedist, Radu Preda, care a blocat seria de investigaţii începută anul trecut şi a căror rezultate se văd în justiţie (cazurile Vişinescu şi Ficior). Tăcerea şi indiferenţa au luat locul acţiunilor în justiţie pentru aducerea în faţa judecătorilor a celor vinovaţi de crimele comunismului. Amendăm totodată aici indiferenţa şi lipsa de implicare a acestei instituţii în "cazul Andrei Ursu". Dezinteresul şi proasta gestionare a "cazului Andrei Ursu" de către guvernul Ponta au făcut ca un om să treacă prin supliciul unei greve a foamei de 17 zile >", transmite Ponta într-o scrisoare deschisă remisă astăzi redacţiei.

Prim-ministrul îi aminteşte lui Irmer că Radu Preda a fost numit la conducerea IICCMER la propunerea acestuia, pentru continuarea proiectelor comune şi ca o garanţie a dorinţei "ferme" a lui Ponta "de a susţine demersul de cercetare a regimului comunist din România, de conştientizare, la nivel public, a consecinţelor nefaste ale acestuia, de promovare a valorilor democratice şi a statului de drept, precum şi de reparaţie morală şi legală în legătură cu abuzurile şi încălcările drepturilor omului în timpul regimului comunist".

"Domnul Radu Preda nu a fost niciodată membru sau simpatizant al PSD, dimpotrivă. Numirea domniei sale la conducerea IICCMER a vizat tocmai acest lucru, al depolitizării instituţiei şi continuităţii proiectelor. Vă rog aşadar să faceţi cunoscută, atât mie, cât şi conducerii ACL, poziţia dumneavoastră faţă de numirea şi activitatea domnului Preda în fruntea IICCMER. Dacă nu îl mai consideraţi potrivit, o să-i solicit domnului Radu Preda să se retragă din fruntea IICCMER, pentru ca numele său să nu mai fie folosit în scop electoral de către ACL", mai scrie Ponta.

Victor Ponta conchide, exprimându-şi regretul că "un subiect atât de important şi de necesar societăţii româneşti, cum este memoria comunismului, care ar trebui să genereze consens şi să stimuleze dialogul, este folosit în campania electorală".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb