DUPĂ DECIZIA ARABIEI SAUDITE DE A MAJORA PREŢURILE DE VÂNZARE Volatilitate pe piaţa petrolului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2022

Volatilitate pe piaţa petrolului

Cotaţia ţiţeiului Brent a trecut de 120 de dolari/baril ieri, pentru scurt timp

Cotaţia petrolului brut de tip Brent (european) a crescut ieri, depăşind 120 de dolari/baril, după ce Arabia Saudită a majorat preţurile pentru ţiţeiul său ce va fi vândut în iulie, indicând o ofertă restrânsă, conform Reuters. Ulterior, însă, preţul s-a înscris pe un curs negativ.

Preţul barilului de ţiţei Brent cu livrare în august a urcat până la 121,95 dolari, însă în a doua parte a zilei de ieri a revenit sub 120 de dolari, la 119,25 dolari, preţ mai mic cu 0,4% faţă de cel din ultima zi a săptămânii trecute. Vineri, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 1,8%.

La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a coborât cu 0,4%, la 118,36 dolari barilul la ora locală 08.40.

Producătorul de ţiţei Aramco din Arabia Saudită, controlat de stat, a majorat preţul oficial de vânzare a ţiţeiului Arab Light în Asia, în luna iulie, cu 2,10 dolari/baril, la un plus de 6,50 dolari faţă de nivelul mediu al cotaţiilor de referinţă din Oman şi Dubai. Acesta este cel mai ridicat nivel de după luna mai, când piaţa era afectată de temerile privind întreruperea livrărilor de petrol din Rusia.

Analiştii preconizau o creştere cu 1,5 dolari/baril.

"Creşterea preţului este neaşteptată, în special pentru Arab Light. Suntem nedumeriţi de decizia Arabiei Saudite", a spus un trader de petrol din Asia, citat de Reuters.

Decizia surprinzătoare a Arabiei Saudite a venit după ce, săptămâna trecută, grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a decis să majoreze producţia - în iulie şi august - cu 50% mai mult decât estimaseră anterior, respectiv cu până la 648.000 de barili pe zi, lunar.

Welt am Sonntag: "Sancţiunile din partea Rusiei costă Germania cinci miliarde de euro pe an"

Sancţiunile impuse de Rusia împotriva companiei Gazprom Germania şi a filialelor acesteia i-ar putea costa pe contribuabilii şi utilizatorii de gaze germani cinci miliarde de euro pe an, sub forma costurilor pentru achiziţiile din alte surse, informează ziarul Welt am Sonntag, preluat de Reuters.

Moscova a decis în mai să sisteze furnizarea către filiala germană a concernului Gazprom, după ce Berlinul a plasat Gazprom Germania sub administrare specială din cauza invaziei ruse în Ucraina. Ulterior, autoritatea germană pentru reţelele energetice Bundesnetzagentur, ca administrator, a fost nevoită să achiziţioneze gaze de pe piaţa internaţională pentru a înlocui livrările din Rusia şi a onora contractele cu companiile municipale de utilităţi şi cu furnizorii regionali de gaze.

Ministerul Economiei estimează că sunt necesari încă 10 milioane de metri cubi pe zi, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei, confirmând cantitatea menţionată de ziar.

Potrivit Welt am Sonntag, costurile curente vor fi de circa 3,5 miliarde de euro pe an, la care se adaugă suma necesară pentru umplerea depozitului de gaze naturale de la Rehden, ordonată recent de ministrul Economiei, Robert Habeck, conform Agerpres.

Costuri suplimentarele vor fi transferate furnizorilor de energie şi consumatorilor finali, sub forma unei taxe pe gaze, începând din octombrie, notează săptămânalul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei a susţinut că nu există niciun risc privind furnizarea.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iulie era de 85 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut la 82,5 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.36 atingea 83,75 euro.

---------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 0,3%, la 1.855,80 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.37, cea spot - cu 0,1%, la 1.853,68 dolari/uncie.

---------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a urcat cu 3,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.38, ajungând la 10,74 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în creştere cu 1%, la 7,34 dolari/buşel.

---------------------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a coborât cu 1% ieri, la ora locală 15.52, până la 2.285,05 puncte, RTS - denominat în dolari - cu 1,5%, la 1.181,27. Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în urcare cu 0,02% la ora 15.53, atingând 297,05 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 1,7%, la 371,75 ruble. Titlurile grupului bancar Sberbank s-au depreciat cu 0,5%, la 118,60 ruble la ora 15.54.

---------------------------

Vânzările de vehicule comerciale uşoare (LCV) şi maşini noi în Rusia au scăzut cu 83,5% în mai, la 24.268 unităţi, arată datele publicate ieri de Association of European Businesses (AEB), transmite Reuters.

Liderul pieţei a fost marca Lada (deţinută de Avtovaz), care a vândut în mai 6.012 vehicule, în scădere cu 84% faţă de perioada similară din 2021, când a înmatriculat 38.284 unităţi. Renault a livrat luna trecută 1.789 de vehicule, în scădere cu 86% faţă de perioada similară din 2021, când a vândut 12.482 de unităţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. June 3 (Reuters) - Kazakhstan is changing the name of the oil it exports via Russian sea ports to Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO) to dissociate it fr om oil originating in Russia in order to avoid sanction risks and issues with financing.

    Acest petrol pana acum a fost Ural, care se tranzactiona cu un discount de 35% fata de brent. 

    De acuma Kazakhi o sa-i atribuie un pret, iar Rompetrol o sa-l cumpere. 

    Nu este exclus, ca Rompetrol sa faca o pierdere/an cat capitalizarea bursiera.

    Iar noi sa dam 10 ron pe motorina, pana la sfarsit de an. 

    1. O sa dam 10 lei/l la inceput de iulie! La sfarsit de an vom da cel putin 20 lei/l! Doar avem cartel total in Colonie, in domeniul carburantilor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb