DUPĂ INCENDIILE DE LÂNGĂ CERNOBÎL Autorităţile ne liniştesc: norul radioactiv nu ajunge şi la noi

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2015

Autorităţile ne liniştesc: norul radioactiv nu ajunge şi la noi

Oficiali ucraineni: "Nivelul radiaţiilor este de 10 ori mai mare decât limita normală"

ANM: "Deplasarea maselor de aer poluant va fi lentă şi nu va pătrunde pe teritoriul României"

Incendiile de vegetaţie au devenit tot mai dese în zona centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, după ce câteva sute de hectare de pădure au ars în luna mai, când autorităţile de la Kiev au dat asigurări că nu au existat contaminări ale aerului. Un nou episod a fost consemnat săptămâna trecută, însă oficialii ucraineni au semnalat o creştere alarmantă a nivelului radiaţiilor în zona Cernobîl în vecinătatea centralei, potrivit Russia Today.

Inspectoratul Nuclear de Stat din Ucraina a raportat că aerul din acea zonă a fost contaminat cu cesiu radioactiv (ce se depune în organism şi poate provoca leucemie), nivelul radiaţiilor fiind de 10 ori peste limita normală. Însă, aceeaşi agenţie nu a publicat informaţii privind posibile pericole pentru populaţia din zonă şi a mai spus că toţi ceilalţi indicatori de mediu sunt în limite normal.

"Cel mai prost scenariu - şi cel mai probabil - este ca particule de plutoniu şi uraniu să fie re-suspendate şi să existe o uşoară creştere a riscului de cancer în zonele apropiate" a explicat Cristopher Busby, secretarul ştiinţific al Comitetului European privind Riscurile de Radiaţii, pentru publicaţia amintită.

Aceste informaţii au stârnit îngrijorarea populaţiilor ţărilor din regiune, fiind cunoscut dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986, când o explozie la centrală a produs un nor radioactiv ce s-a îndreptat spre continent. Sute de mii de oameni au fost evacuaţi atunci, dar numărul persoanelor afectate nu a fost calculat cu precizie, un raport estimând că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 milioane expuse pot muri din cauza cancerului.

Însă, Administraţia Naţională de Meteorologie a trimis o informare prin care a dorit să liniştească spiritele. "Rularea modelului de dispersie indică faptul că un nor de poluant care s-ar forma în jurul centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea deplasa înspre graniţa de est a ţării noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lentă, nu ar pătrunde deasupra teritoriului României", a subliniat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu.

În plus, Ministerul Mediului a transmis că staţiile de monitorizare a calităţii aerului din ţara noastră, de la graniţa cu Ucraina, nu înregistraseră până vineri nicio creştere a nivelului de radioactivitate pe teritoriul României ca urmare a incendiilor de pădure din zona Cernobîl.

Incendiile din toate zonele radioactive de lângă centrala nucleară ucraineană au fost stinse vineri dimineaţă, potrivit oficialilor serviciului de urgenţă, citaţi de agenţia de presă rusă TASS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb