Bursa din China este în grafic să devină cea mai performantă piaţă de acţiuni din lume, în 2019, potrivit ft.com, care menţionează că indicele de referinţă CSI 300 a înregistrat o creştere de peste 30% în acest an, în condiţiile în care investitorii au ignorat încetinirea economiei ţării şi războiul comercial al statului asiatic cu SUA.
Bursele din Shanghai şi Shenzhen au înregistrat un plus de 1,4 trilioane de dolari la capitalizarea de piaţă anul acesta, astfel că valoarea totală a acţiunilor tranzacţionate în China a ajuns la circa 6,8 trilioane de dolari în 2019, în baza redresării încrederii investitorilor locali şi a intrării continue a fluxurilor internaţionale de capital.
Indicele CSI 300, care include acţiunile majore tranzacţionate la Shanghai şi Shenzhen, a urcat cu 31% de la începutul anului, conform ft.com, care arată că ritmul său de creştere depăşeşte avansul de 8,5% înregistrat de indicele major al Bursei din Londra, FTSE 100, respectiv pe cel de 11,5% atins de Topix al pieţei din Tokyo şi pe cel de 22,3% al indicelui Bursei din New York, S&P 500.
Chiar şi luând în calcul deprecierea monedei naţionale a Chinei (yuanul), indicele CSI 300 a crescut cu peste 28% anul acesta, în dolari.
Anul trecut, CSI 300 a scăzut cu 25%, China fiind, în 2018, piaţa bursieră majoră cu cea mai proastă evoluţie. Declinul a fost determinat de intensificarea războiului comercial SUA-China şi de o campanie a autorităţilor de la Beijing care a înăsprit lichiditatea locală.
Margaret Yang, analist la CMC Markets din Singapore, spune că piaţa chineză şi-a revenit anul acesta pe motiv că investitorii retail au dominat bursele din China continentală, considerând acţiunile subevaluate. Aceasta a adăugat că temerile legate de impactul războiului comercial s-au atenuat în China, unde consumul s-a menţinut la un nivel bun.
"Oamenii sunt mult mai încrezători în ceea ce priveşte poziţia Chinei în războiul comercial şi tind să creadă că acesta nu va distruge economia chineză", a conchis Yang.
Per ansamblu, achiziţiile nete de acţiuni chinezeşti au totalizat aproape 32 de miliarde de dolari anul acesta, conform calculelor Financial Times, în baza datelor Bloomberg. Tranzacţiile s-au realizat, în principal, prin conexiunile Bursei din Hong Kong cu pieţele din Shanghai şi Shenzhen.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Jiji în data de 05.11.2019, 16:11)
Cum, in China exista bursa? In China exista proprietate privata? In China exista firme private? Economia chineza creste an de an? Economia chineza nu mai are mult si o ajunge pe cea americana?
Al dracului, eu care credeam ca RP China este o tara comunista...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2019, 19:14)
China este modelul de urmat pentru viitor!La București se vad numai asa zisele valori occidentale