DUPĂ O RATĂ FOARTE BUNĂ A NOILOR DESCOPERIRI, ÎN ULTIMII TREI ANI Metea, Romgaz: "Am ajuns la rezerve de 61,4 miliarde mc"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 iulie 2016

Metea, Romgaz: "Am ajuns la rezerve de 61,4 miliarde mc"

Rata de descoperire a rezervelor de gaz metan este una dintre cele mai bune, în ultimii trei ani Romgaz ajungând de la 62 milioane, la 61,4 miliarde de metri cubi, potrivit declaraţiile directorul general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA, Virgil Metea.

Virgil Metea a declarat: "La explorarea producţiei avem nişte confirmări că prin descoperirea de noi rezerve, în ultimii trei ani, am plecat de la 62 milioane de metri cubi şi suntem la 61,4 miliarde de metri cubi, rezervele au fost auditate, încă nu s-a finalizat, dar cam pe aici vor fi cifrele. Rata de descoperire a rezervelor este una dintre cele mai bune. Pe de altă parte, la înmagazinare am continuat programul pe care îl avem. Am avut în prima etapă, până în 2012, s-a modernizat staţia de la Butimanu, după aceea a urmat Urziceni, acum este Sărmăşel. Printre altele, s-a crescut şi capacitatea de extracţie şi s-a rezolvat o problemă majoră cu furnizarea de gaze în Moldova, prin darea în funcţiune a staţiei de la Roman, deci lucrurile acestea nu sunt puţine, iar la acestea se adaugă altele, care nu sunt atât de vizibile, dar ţin de siguranţa energetică şi siguranţa în furnizare, concepte care se vehiculează tot mai mult în România".

Directorul general al SNGN Romgaz a arătat că până acum deciziile în privinţa investiţiilor, cum este şi noua staţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale inaugurată la Sărmăşel, s-au dovedit a fi corecte, deoarece prin infrastructura deţinută de companie, România se poate racorda la orice proiect european.

"La tipul acesta de proiecte (staţia de la Sărmăşel, n.r) durata de recuperare a investiţiei este de peste 10 ani. Pe de altă parte, nu acesta a fost principalul driver când s-a luat decizia de modernizare a staţiilor. Siguranţa a fost principalul driver şi bineînţeles că a trebuit să ţinem cont şi de criteriul economic. Deciziile au fost corecte pentru că cu infrastructura pe care o avem astăzi noi, Romgaz sau România, putem să ne racordăm la orice proiect european şi putem să ţinem cont şi de Transgaz şi de ceilalţi operatori de pe piaţă. Şi noi suntem parte din piaţa asta şi prin ceea ce facem vrem să asigurăm o continuitate sănătoasă a companiei şi o dezvoltare sănătoasă", a subliniat Virgil Metea, citat de Agerpres.

El a spus că investiţiile în modernizare vor fi continuate de către Romgaz şi în domeniul energiei electrice, prin modernizarea Centralei Termoelectrice de la Iernut.

"La producţia de energie electrică suntem începători, am intrat în branşa aceasta în 2013, am reuşit să menţinem Termocentrala de la Iernut în funcţiune şi în nişte parametri acceptabili şi după aceea împreună cu Consiliul de Administraţie am hotărât să modernizăm această centrală şi să o aducem la un nivel şi un standard european care să ne permită să câştigăm o altă poziţie pe piaţa de energie din România", a arătat Metea.

Romgaz a inaugurat o staţie de comprimare şi uscare a gazelor la depozitul de la Sărmăşel

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, a inaugurat ieri o nouă instalaţie de comprimare şi uscare a gazelor la depozitul Sărmăşel, judeţul Mureş, investiţie de peste 238 de milioane de lei (circa 54 de milioane de euro), potrivit unui comunicat al companiei.

Noua facilitate de comprimare şi uscare aferentă depozitului Sărmăşel va permite creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului de la 800 de milioane de Nmc (normal metri cubi) la 950 de milioane de Nmc/ciclu, precum şi creşterea calităţii gazelor naturale livrate şi a capacităţii zilnice de livrare a gazelor naturale din depozit de la 6 la 9 milioane de Nmc/zi.

Creşterea capacităţii depozitului se datorează în principal instalării unei noi instalaţii de comprimare care va putea asigura un debit maxim zilnic de 6 milioane Nmc, se mai arată în comunicat.

Staţia de comprimare şi uscare pentru înmagazinare gaze este dotată cu tehnologie americană de vârf, care se remarcă printr-un consum redus de energie, respectând cu stricteţe toate cerinţele europene şi naţionale în materie de protecţie a mediului.

"Punerea în funcţiune a facilităţii de la Sărmăşel reprezintă atingerea unei borne importante pentru securitatea energetică a României în privinţa capacităţii maxime de înmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale. Astfel, România poate înmagazina 3,3 miliarde de Nmc/ciclu, investiţia contribuind şi la creşterea capacităţii de extracţie a gazelor naturale din depozite, debitul maxim zilnic putând ajunge la 30 milioane de Nmc", spun reprezentanţii Romgaz.

Compania alocă resurse în creştere pentru mărirea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, pentru preluarea vârfurilor de consum pe perioada sezonului rece, precum şi pentru creşterea gradului de siguranţă a alimentării cu gaze a consumatorilor, potrivit comunicatului citat.

Înmagazinarea subterană reprezintă o activitate vitală în asigurarea continuităţii furnizării necesarului de gaze naturale pentru consum industrial şi casnic. Aceasta are că scop acoperirea vârfurilor de consum cerute de piaţă, cauzate de variaţiile de temperatura, precum şi menţinerea caracteristicilor de funcţionare optimă a sistemului naţional de transport al gazelor naturale.

Pe lângă funcţia de acoperire a vârfurilor de consum ale gazelor în anotimpul friguros, depozitele de gaze au şi rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze în cazuri extraordinare (calamităţi naturale, cutremure sau alte evenimente neprevăzute, inclusiv întreruperi accidentale ale producţiei curente sau ale furnizării de gaze naturale din import).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb