Romgaz Mediaş (SNG) a obţinut un profit net de 975,9 milioane de lei, după primele şase luni ale anului curent, în creştere cu 24,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 16,18%, faţă de primul semestru 2018, se arată în raportul remis de producătorul de gaze naturale operatorului pieţei noastre de capital.
Este rezultatul creşterii veniturilor din vânzarea gazelor naturale cu 20,83%, până la 2.526,3 milioane de lei, încasări obţinute atât pe baza producţiei interne cât şi a gazelor cumpărate pentru revânzare, evoluţie care a compensat scăderea veniturilor din serviciile de înmagazinare cu 12,51% şi a veniturilor din energie electrică, în scădere cu 53,3%.
"Efectul pozitiv al majorării cifrei de afaceri asupra profitului a fost afectat de creşterea cheltuielilor cu impozitul pe veniturile suplimentare (+65,6%, respectiv o creştere de 174,7 milioane lei) şi de contribuţia bănească percepută de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale de 2% din cifra de afaceri, realizată din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de ANRE (41,85 milioane de lei)", menţionează Romgaz în raport.
În primele şase luni ale anului curent, Romgaz a produs 2.700 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 2,3% peste producţia realizată în perioada similară a anului anterior şi cu 0,3% mai mare decât cea programată.
Producţia de gaze a fost susţinută, printre altele, de valorificarea la maximum a potenţialului zăcământului Caragele prin finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea sondelor la această infrastructură, precum şi de continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze, ce a dus la anularea declinului de producţie pentru aceste zăcăminte, explică compania.
Pe de altă parte, producţia de energie electrică a Romgaz, după primele şase luni ale anului curent, a fost de 171,66 TWh, fiind mai mică decât cea realizată în perioada similară a anului 2018 , când s-au produs 466,22 TWh.
"Scăderea cantităţii de energie electrică produsă, este în strânsă legătură cu lucrările de investiţii derulate în cadrul CTE Iernut, lucrări care implică restricţionarea funcţionarii grupurilor energetice ale părţii vechi a centralei termoelectrice", se menţionează în raportul companiei.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din producătorul natural de gaze, companie a cărei valoare de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 12,68 miliarde de lei.