Economia americană a creat 428.000 de locuri de muncă, în luna aprilie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Resurse Umane / 9 mai 2022

Economia americană a creat 428.000 de locuri de muncă, în luna aprilie

Piaţa muncii din Statele Unite este aproape de ocupare integrală Piaţa americană anticipează majorări de dobândă de câte 0,5 puncte procentuale la următoarele două şedinţe Fed

Economia Statelor Unite a creat 428.000 de locuri de muncă în luna aprilie, iar numărul noilor angajări din martie a fost revizuit negativ cu 3.000, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american pentru Muncă. În ianuarie, economia americană a creat 490.000 de locuri noi de muncă, iar cifrele pe primele patru luni arată că piaţa muncii este foarte tensionată având în vedere nivelul inflaţiei din Statele Unite, rata şomajului şi numărul locurilor de muncă disponibile aflat la un nivel record de peste 11 milioane.

Conform raportului publicat vineri, climatul din piaţa forţei de muncă a continuat tendinţa de ameliorare, iar piaţa muncii din SUA este practic aproape de ocuparea integrală a forţei de muncă. Raportul de vineri ajută Federal Reserve (Fed) în condiţiile în care arată că piaţa muncii este foarte solidă şi se pot majora dobânzile pentru a combate inflaţia - aflată la un maxim al ultimilor 41 de ani - cu posibilitatea evitării recesiunii. Amintim că Fed a majorat dobânzile în martie cu 25 de puncte de bază şi cu 50 de puncte de bază săptămâna trecută. Totodată, Fed a semnalat alte două majorări de câte 50 de puncte de bază la următoarele şedinţe.

Aceasta a fost a şaisprezecea lună consecutivă de creştere a angajărilor din economia americană şi a paisprezecea la rând cu mai mult de 100.000 de locuri de muncă noi. Evoluţia din aprilie a fost uşor peste estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi de asemenea peste cele 247.000 de noi angajări raportate miercuri de procesatorul american de date ADP pentru luna aprilie. O majoritate a analiştilor estima 380.000 de noi locuri de muncă în aprilie.

Cifrele din raportul de vineri sunt în mare parte în linie cu cele raportate pe parcursul anului 2021. Amintim că totalul locurilor de muncă generate de economia americană în cel de-al patrulea trimestru din 2021 a fost de peste 1,3 milioane, iar în primul trimestru din 2022 economia americană a creat undeva la 1,5 milioane de noi locuri de muncă. În cel de-al treilea trimestru din 2021 au avut loc 1,72 milioane de noi angajări în SUA, 1,7 milioane în trimestrul al doilea din 2021 şi 1,55 milioane în primul trimestru din anul trecut. Rata noilor angajări din luna aprilie se situează astfel uşor sub media anului 2021, însă arată că piaţa muncii din SUA continuă să fie puternică chiar dacă economia pare să încetinească din cauza inflaţiei în accelerare.

În sectorul ospitalier şi de divertisment au fost peste 78.000 de noi angajări în aprilie, acesta fiind sectorul cu cele mai multe angajări, lucru ce arată revenirea angajaţilor în sectoare în care până acum se raporta lipsă de forţă de muncă (faţă de februarie 2020 există un minus de 1,4 milioane de locuri de muncă în sectorul ospitalier şi de divertisment). Totodată, sectorul manufacturier a adăugat şi în luna aprilie locuri de muncă (+55.000), iar sectorul de retail a adăugat 29.000 de noi locuri de muncă. În sectorul de transporturi şi depozitare s-au realizat 52.000 de noi angajări în aprilie, iar în sectorul public nu s-au înregistrat schimbări majore. Au mai fost angajări notabile (+35.000) în sectorul de activităţi financiare, în sectorul de sănătate (+34.000) şi în sectorul minier (+9.000).

Cifrele ce privesc rata şomajului au fost în linie cu estimările, cu o menţinere la o rată de 3,6%. În februarie 2022 rata şomajului a fost 3,8%, în noiembrie 2021 a fost de 4,2%, în octombrie 2021 de 4,6%, în septembrie 2021 de 4,8% iar în august 2021 de 5,2%. În acelaşi timp, cifrele privind veniturile salariale oferă noi detalii cu privire la posibilitatea concretizării scenariului privind temperarea creşterilor de preţuri pe partea de salarii având în vedere că venitul real este pe negativ.

Astfel, câştigul salarial orar din SUA a urcat în ritm lunar cu doar 0,3% în aprilie după o creştere de 0,4% în martie şi o stagnare în februarie. Creşterea anuală a câştigului salarial orar a scăzut astfel la 5,5% după rata de 5,6% din martie. În februarie rata anuală a fost de 5,2% în februarie şi de 5,5% la finele lunii ianuarie. Numărul orelor lucrate săptămânal a stagnat la 34,6.

Totodată, nivelul populaţiei ocupate a scăzut în mod surprinzător la 62,2% de la un nivel de 62,4% în martie, care a fost cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei. Acest indicator a fost de 62,3% în februarie, 62,2% în ianuarie, 61,9% în decembrie 2021, 61,8% în noiembrie 2021 şi 61,6% în octombrie 2021, un alt semn că americanii revin treptat în piaţa muncii.

De asemenea, rata şomajului U6 a urcat uşor la 7% de la 6,9% în martie după un nivel de 7,2% în februarie. Revenirea post-recesiune din 2021 a pieţei muncii din SUA a fost cea mai rapidă din istoria americană chiar dacă mai există circa 1,5 milioane de locuri de muncă de recuperat faţă de nivelul din ianuarie 2020.

Locurile de muncă disponibile din SUA au continuat să atingă noi maxime istorice la debutul lunii aprilie, la un nivel de peste 11 milioane. Având în vedere necesarul de angajaţi din piaţa muncii din SUA se poate spune că piaţa muncii este mai tensionată ca înainte de pandemie în ciuda şomajului care este peste nivelul pre-pandemic de 3,5% care era văzut ca o ocupare integrală a forţei de muncă (full employment).

Fed a semnalat în ultima perioadă continuarea ritmului cu care va fi restrânsă lichiditatea şi majorate dobânzile în condiţiile în care problema inflaţionistă a dat semne de acutizare şi este în mod evident nevoie de intervenţie şi în acelaşi timp piaţa muncii din SUA aproape a încheiat revenirea integrală, cu venituri în relativă creştere şi şomaj redus.

Jeffrey Rosenberg, managerul de portofoliu de la BlackRock Systematic Multi-Strategy Fund, a afirmat la Bloomberg TV, după publicarea raportului privind piaţa muncii, că datele reconfirmă ceea ce pieţele anticipau deja.

"Este o piaţă a muncii foarte puternică. Rata de participare este puţin dezamăgitoare, dar poate fi pusă pe seama variantei Omicron BA.2", a arătat managerul BlackRock, care a afirmat că Fed-ul poate să continue cu procesul de majorare a dobânzilor.

Rosenberg a menţionat că importantă pentru calmarea inflaţiei este îmbunătăţirea lanţurilor de aprovizionare.

"Deci avem o piaţă a muncii foarte puternică şi incertitudine cu privire la scăderea presiunii (inflaţioniste) de pe lanţurile de aprovizionare. Nu avem încă o încetinire importantă în ceea ce priveşte salariile, iar trendul privind inflaţia pe salarii va conta mai mult în ceea ce priveşte majorarea dobânzilor (respectiv încheierea ciclului de majorare)", a mai spus Jeff Rosenberg.

Potrivit acestuia, următoarea secvenţă de rapoarte privind piaţa muncii va oferi detalii cu privire la calmarea presiunii pe salarii şi evitarea unei posibile spirale inflaţioniste salarii-preţuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb