Economia Italiei, a patra din Europa, a intrat, în mod neaşteptat, în recesiune pentru a doua oară în mai puţin de doi ani, din cauza creşterii puternice a preţurilor la petrol, dar şi a scăderii investiţiilor companiilor şi a cheltuielilor de consum. Produsul Intern Brut al Italiei a scăzut cu 0,5% în primele trei luni din 2005, după ce, în ultimul trimestru din 2004, a consemnat o scădere de 0,4%, potrivit datelor statistice publicate ieri. Declinul din primul trimestru este cel mai mare din ultimii şase ani şi asta în condiţiile în care economiştii anticipau o creştere economică de 0,2% pentru perioada analizată.
"Comerţul a fost afectat, iar competitivitatea a avut de suferit", declară Jonathan Hoffman, economist-şef pe Europa la "Royal Bank of Scotland" din Londra. Hoffman nu este prea otpimist în ceea ce priveşte viitorul economiei italiene, care valorează 1.800 miliarde de dolari.
Creşterea economică a Italiei a rămas în urma celei a regiunii euro per ansamblu, în opt din ultimii nouă ani, situaţie care l-a determinat pe premierul Silvio Berlusconi să reducă, în ianuarie, taxele pe venit. Oricum, situaţia economică din ţară a diminuat sprijinul pentru Berlusconi, care a fost forţat să demisioneze luna trecută şi să alcătuiască un nou guvern.