Economia zonei Euro se stabilizează în decembrie, după declinul sever din noiembrie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 decembrie 2020

Economia zonei Euro se stabilizează în decembrie, după declinul sever din noiembrie

Economia zonei Euro s-a stabilizat în decembrie după declinul sever din noiembrie, arată indicatorii preliminari PMI (Purchasing Managers' Index) comunicaţi ieri de Markit Economics. Activitatea economică în industria prelucrătoare şi în sectorul de servicii din Europa a continuat divergenţa pentru a treia lună consecutiv, însă economia a dat dovadă per total de rezilienţă în faţa reintroducerii de restricţii pentru contracarea celui de-al doilea val al pandemiei pe fondul evoluţiei peste aşteptări a industriei.

PMI-ul pentru industria prelucrătoare europeană a înregistrat după prima jumătate a lunii decembrie o valoare de 55,5 puncte, activitatea accelerând expansiunea faţă de noiembrie (PMI-ul corespunzător la 53,8 puncte luna trecută) pe fondul creşterii puternice a comenzilor la export şi a evoluţiei bune din Germania, în timp ce indicatorul pentru sectorul de servicii a rămas în zona ce indică contracţie, pentru a patra lună la rând, declinul scăzând însă în intensitate cu un PMI pe decembrie de 47,3 puncte faţă de 41,7 în noiembrie. Activitatea în industria europeană a crescut în decembrie pentru a şasea lună la rând.

Astfel, indicatorul PMI compozit (industria prelucrătoare + sectorul de servicii) a urcat cu 4,5 puncte în decembrie la 49,8 puncte de la 45,3 puncte în noiembrie. Rămâne totuşi de văzut cât de puternic va fi impactul în economia europeană a noilor lockdown-uri aplicate de sărbători şi parte din ianuarie în marile economii europene. Indicatorii PMI comensurează dinamica producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere.

Tendinţele divergente la nivel de regiune au continuat în decembrie, Germania ieşind din rândul evoluţiei recesionare cu un PMI compozit de 52,5 puncte pentru prima jumătate a lunii, în accelerare de la 51,7 puncte în noiembrie. Importantul sector manufacturier a continuat expansiunea cu un PMI în creştere la 58,6 puncte (una din cele mai mari valori din istoria sondajelor Markit pentru Germania) de la 57,8 luna trecută, în timp ce sectorul de servicii german şi-a moderat declinul cu un PMI în creştere lunară cu 1,7 puncte, la 47,7 puncte.

Evoluţia bună a sectorului manufacturier german este pozitivă pentru ţara noastră deoarece industria română este puternic integrată în lanţurile de aprovizionare ale industriei germane. INS a confirmat luni faptul că industria românească a continuat revenirea în octombrie (a şasea lună la rând pe plus), cu o creştere lunară de 2,1%. Industria germană a evoluat puternic pozitiv şi luna trecută, ceea ce indică continuarea procesului de relansare pentru industria locală cel puţin în luna noiembrie, în ciuda datelor ce arată deteriorarea încrederii în rândul managerilor din sector.

"Revenirea decentă a PMI-ului compozit pentru zona Euro reflectă în principal eliminarea restricţiilor din Franţa şi oferă speranţe că PIB-ul regiunii nu va scădea atât de puternic în trimestrul al patrulea", comentează datele Jessica Hinds de la Capital Economics, care adaugă totuşi că reintroducerea restricţiilor în Germania va ţine pe loc revenirea economică. Un sondaj Reuters în rândul mai multor economişti indica la începutul lunii o probabilă contracţie de 2,6% în trimestrul patru pentru zona Euro.

PMI-ul compozit pentru Franţa (a doua economie a regiunii) a urcat puternic de la 40,6 puncte în noiembrie la 49,6 puncte pe fondul revenirii pe creştere a industriei (PMI la 51,3 în decembrie) şi stabilizării declinului din servicii (PMI la 49,2 puncte de la 38,8 în noiembrie). O contracţie mai substantială a activităţii de business a fost înregistrată însă în restul zonei Euro.

"Economia zonei Euro evoluează peste aşteptări în decembrie, PMI-ul compozit preliminar urcând la 49,8, peste valoarea aşteptată de 45,8. Datele indică că economia este aproape de stabilizare după ce a reintrat într-un declin sever în noiembrie. Drept urmare, declinul pe trimestrul al patrulea pare să fie mult mai puţin abrupt (...) deşi există diferenţe la nivel de sectoare. Companiile au devenit de asemenea mult mai optimiste în legătură cu anul ce urmează, începerea vaccinării fiind aşteptată să ajute afacerile să revină la condiţii mai normale de activitate pe măsură ce 2021 progresează", comentează şi Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

În octombrie şi septembrie, PMI-ul compozit a înregistrat valori de 50,0 şi 50,4 puncte. Media PMI pe trimestrul al patrulea a ajuns la 48,4 puncte faţă de 52,4 puncte în trimestrul al treilea, evoluţie care indică un declin moderat al PIB, cel puţin comparativ cu cel din trimestrul al doilea. Media PMI pe trimestrul al doilea a fost de altfel de 31,3 puncte.

De menţionat că şi comenzile noi au revenit pe creştere în decembrie, pentru prima oară din septembrie încoace, iar ritmul de deteriorare a climatului pieţei muncii s-a diminuat în intensitate - companiile au redus însă numărul de salariaţi pentru a 10-a lună consecutiv în decembrie. Indicele aşteptărilor privind producţia a urcat la maximul din aprilie 2018 pe fondul ştirilor privind începerea campaniei de vaccinare - PMI-ul compozit privind aşteptările de producţie la 63,8 puncte în decembrie de la 60,4 puncte.

În ciuda optimismului şi ştirilor pozitive din sfera soluţiilor medicale, economiştii IHS Markit arată că perspectiva pe termen scurt continuă să fie înţesată de riscuri, în special în legătură cu durata şi duritatea restricţiilor aplicate pentru contracararea celui de-al doilea val al pandemiei.

Pe tot anul 2020, indicatorul PMI compozit din zona Euro s-a situat la 44,1 puncte, în scădere cu 7,2 puncte faţă de 2019, după cum arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania.

"Evoluţia a fost determinată de ajustarea serviciilor, cele mai afectate de implementarea restricţiilor: indicatorul PMI în scădere cu 10 puncte an/an la 42,6 puncte. Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare a înregistrat un nivel mediu de 48,6 puncte în 2020, în urcare cu 1,2 puncte an/an", notează economistul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Alo...!

    Din punctul Maxim din 81 a trendului productiv sa va atinge punctul minim in 2027-2031!! 

    Ce revenire ca trendul e descendent pe tot globul pana nu se naste un al rand de populatie productiva (ca pondere mai mare fata de ce imbatranita). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb