EDIŢIE SPECIALĂ "Distribuţia a 90% din profit nu afectează programul investiţional al Nuclearelectrica"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 noiembrie 2018

"Distribuţia a 90% din profit nu afectează programul investiţional al Nuclearelectrica"

Interviu cu domnul Cosmin Ghiţă, director general interimar Nuclearelectrica

"Compania nu a atins niciodată orele de oprire neplanificată preconizate într-un an"

Distribuţia către stat a 90% din profit nu afectează programul investiţional al Nuclearelectrica, ne-a declarat Cosmin Ghiţă, director general interimar al companiei. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu, că performanţa Centralei de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, în ceea ce priveşte rata pierderilor forţate, este printre cele mai bune în ierarhia celor circa 400 de reactoare din lume, iar prin prisma indicatorului factor de capacitate mediu pe viaţă a centralei, CNE Cernavodă şi ţara noastră se plasează pe locul întâi în lume. Potrivit lui Cosmin Ghiţă, compania pe care o conduce se află în ultima etapă a procedurii în ceea ce priveşte memorandumul cu China General Nuclear Power, pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, şi anume negocierea Actului Constitutiv şi a Acordului Investitorilor.

Începând cu data de 6 noiembrie, Cosmin Ghiţă deţine un nou mandat provizoriu pentru patru luni la conducerea companiei.

Reporter: Care este stadiul negocierii memorandumului cu partea chineză şi în ce măsură administratorii Nuclearelectrica consideră realistă acordarea garanţiilor de stat pentru investiţia în cele două reactoare de la Cernavodă?

Cosmin Ghiţă: Suntem în ultima etapă a procedurii, şi anume negocierea Actului Constitutiv şi a Acordului Investitorilor, practic documentele investiţiei, pentru înfiinţarea noii companii de proiect, un JVCo în care, conform Strategiei de continuare a proiectului Unităţilor 3 şi 4, lansată de Guvernul României în anul 2014, acţionarul majoritar, investitorul selectat CGN (China General Nuclear Power Corporation), va deţine cel puţin 51% din acţiuni. Contribuţia SNN şi a statului român în cadrul companiei de proiect va fi cu activele existente pe amplasamentul CNE Cernavodă şi rezervele de apă grea.

După înfiinţarea noii companii de proiect se va decide structurarea finanţării, statul român jucând un rol activ din acest punct de vedere.

Reporter: Care este stadiul realizării investiţiilor în acest an în sucursalele de la Cernavodă şi Piteşti?

Cosmin Ghiţă: SNN este, după cum bine ştiţi, o companie listată care trebuie să respecte anumite date de raportare, în conformitate cu calendarul financiar publicat la începutul anului. Raportarea pentru trimestrul al treilea 2018 se va face la data de 14 noiembrie. Anterior acestei date, informaţiile nu pot fi făcute publice, însă gradul de realizare al proiectelor de investiţii va fi prezentat în raport.

În ceea ce priveşte proiectul retehnologizării Unităţii 1, există un grafic clar structurat pe activităţi, în funcţie de cele trei etape de dezvoltare, până la nivelul lunii decembrie 2026, când va începe retehnologizarea efectivă. Retehnologizarea unei unităţi nucleare este un proiect extrem de complex, care necesită pregătire, etapizare pe perioade lungi de timp, resursă umană dedicată şi respectarea întocmai a graficului de timp.

Suntem în prima fază de derulare, cea în care se realizează analizele tehnice, se stabilieşte componenţa logistică, iar la finalul acesteia, în anul 2021, se va realiza Studiul de Fezabilitate. Rezultatul este încă 30 de ani de operare la mai puţin de jumătate din costurile unui reactor nuclear nou, procesul în sine, din punctul de vedere al complexităţii, având similarităţi cu punerea în funcţiune a unui reactor nou.

Reporter: Legat de implicarea în proiectul Tarniţa - care sunt aşteptările Nuclearelectrica, în condiţiile în care nu s-a luat o decizie la nivel guvernamental privind realizarea hidrocentralei de la Tarniţa? Compania consideră rentabilă investiţia de la Tarniţa. Dacă da, pe ce se bazează această prezumţie? Rentabilitatea Capitalurilor Proprii (ROE), Rata Internă de Rentabilitate (RIR) sau alt indicator ?

Cosmin Ghiţă: Orice implicare a SNN într-un proiect este, în mod evident, decizia acţionarilor săi. Până în acest moment, nu s-a luat în discuţie acest aspect. Aprecierea rentabilităţii unui proiect se face pe baza unor date, pe care nu le avem, aşadar nu putem emite o astfel de apreciere.

Reporter: Preconizează compania modificarea codului de guvernare corporativă? Dacă răspunsul este afirmativ, care vor fi aceste schimbări ?

Cosmin Ghiţă: SNN aplică, încă de la momentul listării, principiile de guvernanţă corporativă. Este un aspect esenţial pentru orice companie listată. O bună guvernanţă corporativă înseamnă un management responsabil, asumat, care acţionează atât pentru dezvoltarea companiei, cât şi pentru interesul acţionarilor săi şi reprezintă un criteriu de evaluare a companiei de către participanţii la piaţă. Evident că vom continua să îmbuntăţim constant, fără a ne opri la reglementările legale, aferente guvernanţei corporative. Ne interesează adoptarea şi implementarea unor bune practici internaţionale, asimilarea în trend-ul internaţional al principiilor de guvernanţă corporativă, în aşa fel încât să răspundem interesului tuturor acţionarilor şi investitorilor. Când spun guvernanţă mă refer la un act managerial responsabil, managementul riscurilor, control intern şi audit, transparenţă totală, relaţia cu inves­titorii, cod de etică şi integritate la nivelul întregii companii, comunicare ca atare faţă de toţi partenerii nostri. Pentru toate acestea există proceduri la nivelul companiei şi orientare către îmbunătăţire constantă.

Reporter: În ce măsură sistemul de selecţie şi frecvenţa schimbărilor în consiliul de administraţie a afectat rezultatele Nuclearelectrica?

Cosmin Ghiţă: Începând cu data de 28 septembrie 2018, conform hotărârii acţionarilor, SNN are un Consiliu de Administraţie cu un mandat de patru ani, pana în anul 2022, selectat în urma unei proceduri în conformitate cu OUG 109/2011. Anterior, au fost numiri şi prelungiri, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, pentru a asigura conducerea administrativă a companiei până la finalizarea procedurii de selecţie.

Rezultatele companiei nu au fost afectate negativ. Din punct de vedere financiar, profitul pentru primul semes­tru 2018 (cea mai recentă raportare) este mai mare cu 16% decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, indicatorul EBITDA în creştere cu 10%, gradul de realizare a investiţiilor cu 10% mai mare faţă de primul semes­tru din 2017, preţul acţiunii mai mare, iar, operaţional, aceeaşi performanţă la nivel internaţional din punct de vedere al securităţii nucleare, fiind una dintre cinci cele mai performante centrale nucleare la nivel global.

Reporter: În cursul anului 2018 au fost înregistrate mai multe opriri ale sis­temului sau acesta a funcţionat la capacitate redusă. Care sunt cauzele aces­tor opriri? Au legătură cu vechimea sau uzura morală a anumitor instalaţii şi subsisteme ce au nevoie urgentă de reparare şi modernizare? Exis­tă riscul ca, în perioada următoare, numărul acestor incidente să se păs­treze la fel de ridicat?

Cosmin Ghiţă: Opririle neplanificate sunt specifice oricărei industrii. Opririle neplanificate nu sunt incidente. Acestea nu reprezintă o problemă majoră, nu implică riscuri de operare şi/sau securitate nucleară în sine, ci apar în momentul necesităţii efectuării unor lucrări de reparaţie la diferite componente din partea clasică a centralei. Deciziile de oprire se iau în conformitate cu normele şi procedurile de securitate nucleară aplicabile în astfel de situaţii. Spre deosebire de o centrală convenţională, într-o centrală nucleară realizarea unor lucrări de mentenanţă la partea clasică implică, în anumite situaţii, realizarea acestora cu reactorul în stare oprită, adică raportat la securitatea nucleară, este un standard operaţional. Reducerea de putere este, de asemenea, necesară uneori pentru realizarea unor reparaţii sau înlocuiri de piese, însă reactorul este conectat la reţea, 100% funcţional.

Răspunsul în caz de necesitate de intervenţie la diferite sisteme, echipamente, componente este în conformitate cu procedurile specifice de răs­puns la asemenea situaţii.

În fiecare an se estimează un număr de ore de oprire neplanificată, circa 300, pe care SNN nu le-a atins niciodată, care sunt bugetate corespunzător. Au fost ani în care am avut una sau două opriri şi au fost ani în care au fost mai multe dar, ca în orice industrie, există perioade în care sunt necesare mai multe lucrări de remediere. Statis­tic, raportat la limita internaţională în industrie, cea înregistrată de SNN este mult sub aceasta.

Vă voi da exemplu de indicatori specifici în industrie, deşi sunt foarte tehnici, dar relevanţi prin relaţia de cauzalitate: unul din indicatorii de performanţă importanţi care se utilizează în industria nucleară este rata pierderilor forţate de producţie. Acest indicator influenţează un alt indicator important, factorul de capacitate mediu pe viaţă al centralei.

Performanţa CNE Cernavodă în ceea ce priveşte rata pierderilor forţate este printre cele mai bune în ierarhia celor circa 400 de reactoare din lume, iar indicatorul factor de capacitate mediu pe viaţă a centralei, plasează CNE Cernavodă şi România pe locul întâi în lume.

Reporter: Cum afectează programul investiţional decizia statului român de a prelua cel puţin 90% din profiturile companiilor publice pentru a fi distribuit ca dividende către acţionari?

Cosmin Ghiţă: O rată de distribuţie de 90% nu afectează programul inves­tiţional al SNN. Aceeaşi rată a fost aplicată anului financiar 2017 fără niciun impact negativ asupra derulării proiectelor de investiţii.

Reporter: Care este relaţia cu administraţia publică locală din Cernavodă şi gradul de implicare al Societatea Naţională "Nuclearelectrica" S.A. în comunitatea locală?

Cosmin Ghiţă: Relaţia este de cooperare, aşa cum este firesc să existe într-o comunitate cu o centrală nucleară. De-a lungul timpului, SNN s-a implicat activ în creşterea nivelului de bunăstare a comunităţii, fiind derulatorul programelor aprobate printr-o hotărâre de guvern: programul social, din care amintesc - spital şi dispensar policlinic, gradiniţă, staţie de apă potabilă, reţea de termoficare, podul Sfânta Maria, liceu, modernizarea intersecţiilor şi a străzilor.

Locuitorii Cernavodă beneficiază de agent termic la cel mai mic tarif din ţară, aducem contribuţii importante la bugetul local care, în mod firesc, se reîntorc către comunitate prin investiţii.

De asemenea, avem un program de comunicare şi consultare a comunităţii pentru că ne interesează, în mod direct, să oferim informaţie completă şi total transparentă şi să identificăm problemele, îngrijorările, interesele  comunităţii.

Reporter: Vă mulţumesc!

A consemnat ANDREI IACOMI

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O sa sajungeti la banci cu caciula in mana pt bani! Intr-un an cel mult 2!

    Corect pt ca politruci din companiile de stat sunt cu 100 de ani in spate cu cunostinte in piete financiare si in loc sa imprumute de pe bursa cu obligatiuni top la usa bancilor corect , felicitari!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb