EFT vrea să investească 50 milioane de euro în producţia noastră de energie

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 septembrie 2013

Grupul elveţian Energy Financing Team (EFT) vrea să investească minimum 50 de milioane de euro, în România, într-o hidrocentrală sau termocentrală pe cărbune, după ce va înfiinţa un fond special pentru investiţii în energie.

Milos Hamovici, vicepreşedinte şi acţionar al grupului, a declarat, citat de Mediafax: "Vrem să investim minimum 50 milioane euro, fie într-o hidrocentrală, fie într-o termocentrală pe cărbune. Ne gândim că ar fi mai oportună investiţia într-o termocentrală. Planul nostru este ca, în următorii ani, să creăm un fond, pentru a avea capacitatea de a investi în mai multe proiecte energetice în regiune, incluzând şi România. Acum suntem în discuţii pentru crearea fondului".

EFT construieşte, împreună cu Sinohydro Corporation din China, o hidrocentrală de 35 MW în Ulog (Bosnia Herţegovina), valoarea investiţiei ridicându-se la 60 de milioane de euro. Aceasta va produce 85 GWh şi urmează să fie finalizată în 2016. Totodată, EFT dezvoltă, împreună cu Dongfang Corporation, o altă companie chineză, o termocentrală de 300 MW la Stanari (tot în Bosnia Herţegovina), proiect estimat la 500 de milioane de euro. Aceasta va avea o producţie de 2 milioane MWh.

Pe de altă parte, Grupul EFT ar putea solicita despăgubiri companiei Hidroelectrica pentru denunţarea contractului bilateral, în urma căreia grupul a înregistrat pierderi, a mai spus Hamovici.

Domnul Hamovici a mai precizat: "Partea care a încheiat contractul cu Hidroelectrica este cea elveţiană, EFT Elveţia. Desfiinţarea contractului a avut efect la nivel de grup, noi am avut pierderi şi credem că avem dreptul să cerem despăgubiri pentru această pierdere. Pentru că acest contract a fost făcut sub arbitraj elveţian, discutăm cu avocaţii elveţieni, să înţelegem care sunt şansele noastre de succes şi care este sfatul acestora cu privire ceea la ce trebuie să facem mai departe. Nu ştim ce vom face, dar credem că avem dreptul să cerem despăgubiri".

EFT Group are circa 600 de angajaţi şi activează în Europa Centrală şi de Sud-Est. Grupul a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,13 miliarde de euro şi un profit net de circa 10 milioane de euro. Pentru acest an, oficialii companiei estimează dublarea profitului, care ar putea depăşi 20 de milioane de euro, şi afaceri înjumătăţite, de aproximativ un miliard de euro. Diferenţa s-ar datora faptului că managementul EFT a schimbat modul de business în acest an, "asumându-şi mai multe riscuri", se mai arată în comunicat.

EFT România este prezentă pe piaţa românească de energie electrică începând cu anul 2005. Compania a livrat anul trecut 1,5 TWh de energie, dintre care 0,8 TWh către clienţii finali, restul fiind reprezentat de segmentul de trading. Anul acesta, EFT România îşi propune să furnizeze clienţilor finali circa 1,5 TWh.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb