ELCEN şi Marubeni au semnat un contract de 170 milioane euro pentru o centrală pe gaze în Fântânele

E.D.
Companii #Energie / 29 iulie 2014

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din ţara noastră, şi firma japoneză Marubeni Corporation au semnat astăzi un contract de aproximativ 170 milioane de euro pentru construcţia unei centrale pe gaze pe amplasamentul de la Fântânele (judeţul Mureş).

Astfel, portrivit unui comunicat remis redacţiei, societatea mixtă, S.C. Fântânele Gas Power S.A., va fi deţinută în proporţie de 90% de către Marubeni Corporation, restul de 10% din acţiuni revenind Electrocentrale Bucureşti. Compania creată va funcţiona ca producător independent de energie (IPP).

"Implementarea proiectului de la Fântânele, în colaborare cu Marubeni, este benefică nu numai pentru ELCEN, cât şi pentru Sistemul Energetic Naţional. Flexibilitatea şi eficienţa soluţiei tehnice alese pune la dispoziţia sistemului o sursă pentru echilibrare şi capacitatea necesară ca rezervă la regenerabile. Asocierea know-how-ului japonez cu experienţa românească în energetică reprezintă certitudinea implementării cu succes a acestui proiect unic în România", a declarat, într-un comunicat, Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

"Fântânele este primul nostru proiect de investiţie în infrastructura din România şi suntem încântaţi pentru atingerea acestei etape de dezvoltare, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativă în Europa Centrală şi de Est. Marubeni Europower urmăreşte să-şi extindă prezenţa în România, iar acest proiect pilot poate să demonstreze stabilitatea, siguranţa şi funcţionalitatea unei pieţe de energie care tinde către un sistem energetic independent. Vom face toate eforturile posibile pentru a finaliza cu succes acest proiect împreună cu partenerii noştri şi suntem încrezători într-o colaborare apropiată cu toate autorităţile implicate în procesul de finanţare specific regulilor şi standardelor internaţionale", a precizat Hiroshi Tachigami, presedintele Marubeni Europower.

La semnarea documentelor pentru înfiinţarea societăţii mixte au participat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN, Hiroshi Tachigami, preşedintele Marubeni Europower, dar şi alţi reprezentanţi din cadrul celor două companii, precum şi din partea autorităţilor.

Proiectul presupune realizarea unor unităţi de producţie de energie electrică alimentate cu gaze naturale, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, care este în prezent dezafectată. Noile unităţi de producţie vor fi echipate cu instalaţii care să asigure o eficienţă ridicată a ciclului, funcţionare flexibilă, pornire rapidă (circa 10 minute) şi care să genereze emisii poluante reduse.

În ceea ce priveşte finanţarea, circa 30% din capital va fi aport în numerar al Marubeni la capitalul social al societăţii mixte, restul urmând să fie asigurat prin împrumut de la instituţii de credit şi/sau bănci comerciale. ELCEN va contribui cu aport în natură, prin terenul necesar realizării proiectului şi cu accesul la utilităţi.

Noua companie va fi înregistrată la Registrul Comerţului pe parcursul lunii august 2014, urmând să fie parcurse toate etapele necesare obţinerii închiderii financiare. Potrivit estimărilor actuale, construcţia centralei va fi realizată în aproximativ 18 luni de la data închiderii financiare a proiectului. Intrarea în exploatare comercială a noii centrale ar urma să aibă loc în 2017.

Marubeni Corporation a fost asistată juridic de casa de avocatură "Ţuca Zbârcea & Asociaţii".

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. La ora actuală, Departamentul pentru Energie este acţionarul majoritar al ELCEN, deţinând peste 90% din acţiunile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%). Societatea acoperă şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional. Anul trecut, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde lei (380 milioane euro) şi un profit net de 51 milioane lei (11,7 milioane euro).

Fondată în 1858 în Japonia, Marubeni Corporation este un conglomerat industrial acoperind o arie largă de activitate, incluzând infrastructură, energie, transporturi, construcţii, finanţe, retail, industria textilă, industria celulozei, imobiliare, logistică şi IT. În anul fiscal încheiat la 31 martie 2014, Marubeni a obţinut venituri de peste 100 miliarde dolari şi un profit operaţional de peste

2 miliarde dolari.

Marubeni deţine 120 de reprezentanţe în 65 de ţări, numărând peste 4.000 de angajaţi. Marubeni Europower este divizia europeană a Marubeni Corporation pentru dezvoltarea proiectelor IPP. În România, compania este prezentă din 1975, fiind implicată în diverse proiecte în domeniul industriei chimice şi metalurgice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb