Electrocentrale Bucureşti va fi divizată în trei companii

A.C.
Companii #Energie / 5 iunie 2014

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România, deţinut de statul român, va fi divizat în trei companii şi, de asemenea, se pregăteşte de fuziunea cu RADET, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Ieri a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Nr. 3184, Partea a IV-a, Proiectul de Divizare al ELCEN.

Potrivit Proiectului, societatea se va diviza prin desprinderea din ELCEN, care va continua să existe, a unor părţi din patrimoniu şi transmiterea acestora către două noi societăţi: Societatea Electrocentrale Constanţa S.A., respectiv Societatea Electrocentrale Titan S.A..

În urma divizării, ELCEN va deţine Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăveşti, Centrala Termoelectrică Progresu şi Uzina de Reparaţii, precum şi alte bunuri/active care nu vor fi alocate noilor societăţi, prevăzute în Proiectul de Divizare.

Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (85%) şi unul dintre principalii furnizori de energie electrică din ţară (7%), intră într-un proces de divizare în scopul restructurării şi eficientizării activităţii companiei, potrivit unui comunicat al companiei.

Proiectul de Divizare a fost elaborat de Consiliul de Administraţie, având la bază Memorandumul "Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa", adoptat de Guvernul României în data de 21 martie 2013, şi Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor ELCEN din data de 19 mai 2014. Memorandumul a fost aprobat cu scopul de a crea un serviciu public energetic performant şi eficient pentru locuitorii din Bucureşti şi Constanţa, potrivit companiei.

Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN a declarat: "Divizarea va fi urmată de transferul integral al acţiunilor Electrocentrale Bucureşti S.A. şi Electrocentrale Constanţa S.A. în portofoliul autorităţilor locale. Pe agendă se mai află fuziunea cu RADET, odată ce Regia Autonomă se va transforma în societate comercială. În urma fuziunii, vom avea un punct comun privind strategia de dezvoltare a SACET-urilor, urmărind creşterea eficienţei şi optimizarea costurilor, ţinând cont de nivelul de suportabilitate al consumatorilor finali. În acelaşi timp, SACET-urile vor putea să dezvolte strategii comerciale de fidelizare a consumatorilor racordaţi la sistem, precum şi de reconectare a celor care au luat decizia de a folosi centrale proprii, pe gaz natural".

Electrocentrale Constanţa S.A., societate nou înfiinţată, va deţine Centrala Termoelectrică Palas şi reţelele de transport al energiei termice ce deservesc oraşul Constanţa, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

Electrocentrale Titan S.A., societate nou înfiinţată, va deţine Centrala Termoelectrică Titan şi Centrala Termoelectrică Fântânele, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

ELCEN a fost înfiinţată la data de 18 decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este principalul acţionar al ELCEN, deţinând peste 90% din acţiunile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Bucureşti (85%) şi din România (40%). Societatea asigură şi 7% din energia electrică produsă la nivel naţional. În 2013, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) şi un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro).

La sfârşitul lunii martie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a schimbat conducerea ELCEN, desemnându-l în funcţia de director general pe Gabriel Ignat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb