Bursele şcolare reprezintă un perpetuu măr al discordiei între cei care le dau şi cei care trebuie să primească. Anual, Guvernul României este obligat să adopte o hotărâre prin care să aprobe cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, pentru anul şcolar în curs. Anul acesta se vorbeşte de o "plafonare", spre nemulţumirea elevilor, care vor trebui să îşi depună în scurt timp dosarele pentru acordarea burselor.
Pe acest fond, Consiliul Naţional al Elevilor trage un puternic semnal de alarmă cu privire la un posibil vid legislativ generat de inacţiunile Guvernului, care aduce sute de mii de elevi beneficiari în imposibilitatea de a primi bursele şcolare aferente lunii septembrie: " În lipsa unei hotărâri de aprobare a cuantumului minim al burselor, administraţiile publice locale şi unităţile de învăţământ preuniversitar nu vor avea cadrul legal să acorde burse, chiar dacă alocările bugetare cu această destinaţie există. În luna august, pe site-ul de transparenţă publică a Guvernului, a fost publicată o hotărâre care fixa cuantumurile minime ale burselor la 100 de lei, aşa cum a fost în anul şcolar 2020-2021, fără a diferenţia sumele de bani în funcţie de tipul şi obiectul fiecărei burse. În acest sens, considerăm inacceptabilă plafonarea burselor, întrucât rolul diferenţierii burselor în patru categorii este tocmai acela de a oferi sprijin distinct pentru mai multe categorii de elevi, în funcţie de criteriile de acordare a burselor, nicidecum de a uniformiza cuantumurile într-un mod inechitabil. De aceea, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului României adoptarea de urgenţă a unei hotărâri care să fixeze cuantumurile minime ale burselor şcolare, după cum urmează: bursa de performanţă - 500 de lei; bursa de merit - 200 de lei; bursa de studiu - 150 de lei; bursa de ajutor social - 200 de lei. În acest fel, dreptul de a beneficia de burse nu va fi periclitat, iar elevii eligibili vor putea primi bursele la timp, într-un mod corect şi echitabil".
Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor a declarat:
"La acest moment, bursele elevilor sunt între ciocan şi nicovală - nu există cadrul legal prin care şcolile şi administraţiile locale să poată vira banii către elevi, din cauza inacţiunilor de la nivel guvernamental. Este vital ca hotărârea să fie adoptată în cel mai scurt timp posibil, iar cuantumurile să fie în directă concordanţă cu scopul tipul bursei de care beneficiază elevul. Altminteri, vom fi martorii unui scenariu sumbru, în care banii există, dar nu şi cadrul legal". Toamna se anunţă foarte agitată pe relaţia elevi-autorităţi, având în vedere multiplele divergenţe pe vcele mai diferite subiecte.
1. Tipic
(mesaj trimis de sabin în data de 23.09.2021, 13:30)
pt. Romania de azi : mai prosti. dar mai bogati ca cei dinainte!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2021, 19:51)
asteptati la coada. PRIMII sa fie pensionarii. Voi, la munca.