Elevii se consideră batjocoriţi de Guvern

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 14 mai 2021

Elevii se consideră batjocoriţi de Guvern

Relaţia dintre elevi şi autorităţi s-a deteriorat grav în ultimul an, marcat de criza sanitară, globală, dar şi de alte crize, locale. Transportul elevilor se dovedeşte a fi un subiect mai fierbinte decât îşi închipuiau autorităţile atunci când l-au abordat. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) acuză Guvernul de batjocură faţă de elevi, şi solicită ferm să nu aprobe proiectul de ordonanţă de urgenţă ce pune în pericol accesul elevilor la educaţie.

În această săptămână, Ministerul Educaţiei a publicat un nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii Naţionale nr. 1/2011, faţă de care asociaţiile de elevi au protestat vehement la începutul anului. Potrivit asociaţiilor de elevi: "Proiectul de ordonanţă conţine prevederi contradictorii care vor avea ca efect eliminarea gratuităţii la transportul judeţean al elevilor şi înlocuirea acesteia cu decontarea transportului. Astfel, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziţioneze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parţial de către unitatea de învăţământ. În acest sens, se pleacă de la premisa că elevii stau pe un munte de bani şi nu vor avea probleme în achiziţionarea biletelor/abonamentelor, , condamnând astfel elevii cu o situaţie materială precară la abandon şcolar, după pierderile suferite deja de pandemie. Mai mult, trecerea la procedura de decont conduce la impunerea unor tarife maximale ce intră în contradicţie cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare. Astfel, naveta elevilor va ajunge să fie decontată parţial sau deloc, fapt materializat deja în trecut prin HG 863/2016. În ciuda faptului că Legea 226/2020 prevedea acordarea gratuităţii la transportul judeţean, Consiliile Judeţene nu au pus în aplicare legea din cauza Ministerului Educaţiei, care nu le-a prevăzut sume de bani în bugetul de stat şi după le-a transmis că va modifica legislaţia, astfel s-a ajuns încălcarea generalizată a drepturilor tuturor elevilor din ţară timp de mai bine de un an. Asociaţiile de elevi din ţară critică ferm această măsură şi consideră că actuala conducere îngreunează trecerea transportului elevilor într-unul gratuit şi susţin că Ministerul Educaţiei face tot posibilul ca elevii să nu poată beneficia de transport gratuit aşa cum prevede legea la momentul actual, motivul real fiind acela că autorităţile nu vor să investească în educaţia elevilor, Guvernul promovând o politică de austeritate".

În luna martie a anului acesta, reprezentanţii elevilor au protestat în faţa Ministerului Educaţiei împotriva aceleiaşi măsuri. Încă din 2016, reprezentanţii elevilor s-au aflat într-o luptă constantă pentru asigurarea reală a accesului la transportul judeţean pentru elevi. În urma a zeci de greve, proteste, pichetări şi presiuni, problema ajunsese la o rezolvare, materializată prin Legea 226/2020, lege realizată împreună cu asociaţiile de elevi. Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC a declarat în legătură cu acest subiect: "Elevii care plătesc sute de lei pe lună şi care au făcut eforturi pe toată perioada liceului au avut de suferit de pe urma tuturor decidenţilor care, în toţi aceşti ani, au fost lipsiţi de asumare. Nu mai putem aştepta ca fiecare ministru în parte să vină cu câte un proiect de OUG, ca fiecare legislativ să modifice prevederile legale şi să nu se întâmple nimic. Au avut de pierdut toţi elevii din mediile dezavantaje şi vor avea în continuare dacă aceştia rămân doar nişte cifre pentru cei din Ministerul Educaţiei. Care este motivul real pentru care nu vă doriţi aplicarea legii? Asumaţi-vă greşeala, domnule ministru! Nu aţi pus banii pentru transportul elevilor în buget pentru că nu vă pasă de elevi!". Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI consideră că: "Faptul că decidenţii se învârt în jurul aceleiaşi premise, deşi decontul s-a dovedit inaplicabil este alarmant. Dacă acest proiect de OUG intră în vigoare nu numai că va lăsa elevii navetişti fără acces la educaţie, dar va fi o dovadă de ipocrizie din partea autorităţilor. Aşadar, solicităm guvernului să nu aprobe acest proiect ce, cu siguranţă, va duce la creşterea ratei de abandon şcolar". "Dreptul la educaţie include dreptul la transport gratuit. A le cere elevilor să acopere singuri costurile de transport, cu promisiunea că, la un moment dat, îşi vor primi înapoi banii nu reprezintă o soluţie. Consecinţele acestei ordonanţe vor afecta în mod considerabil elevii români, mai ales acum, când după un an şi jumătate de predare online, aceştia încep să se întoarcă la şcoală. Astfel, solicităm ferm guvernanţilor să nu adopte acest proiect nociv tuturor elevilor navetişti.", a declarat şi Matei Canavea, preşedinte AVE. Şcoala online, cu toate problemele ei a reuşit totuşi să "rezolve" chestiunea transportului elevilor. Revenirea la normalitate nu face decât să redeschidă discuţia.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Elevii sa tina minte ce patesc acum si cand vor avea dreptul, sa nu voteze gunoaiele care acum distrug Romania.

    1. Elevii nu prea voteaza. Sunt doar masa de manevra!

      aia din a XII a voteaza.

      nitel ca amatorii, ca boboceii , dar voteaza 

    acest articol puncteaza aparitia constiintei de sine la elevi :)

    "Isi bate joc Guvernul de mine, deci exist".... conform rationamentului cartezian in realitatea scolara :))))  

    Respectati Legea invatamantului si nu o mai amanat articolele,, 6% din PIB pentru educatie. Ati inteles HOTILOR. Ministrului Educatiei nu ii pasa de elevi, el asculta ordinele partidului. Ati ajuns sa faceti economie de la copiii. Astea pana si in buzunarul copiilor isi baga mana adanc. Nu mai au ce sa fure si atunci au ajuns sa taie transportul elevilor. O RUSINE de ministru. Demisia! O rusine de GUVERN. Unde este cresterea economica de 5%, daca ati ajuns sa taiati transportul elevilor. Demisia Citule!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb