Elveţia a licenţiat primele bănci de criptomonede din lume

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 august 2019

Elveţia a licenţiat primele bănci de criptomonede din lume

Autoritatea Elveţiană de Supraveghere a Pieţei Financiare (FINMA) a acordat licenţe de dealer bancar şi de valori mobiliare pentru două "bănci crypto", o premieră mondială, informează swissinfo.ch.

SEBA şi Sygnum au primit acordul să funcţioneze în noua lume a activelor digitale tokenizate, o adevărată piatră de temelie pentru o industrie în plină dezvoltare. Ambele entităţi vor deveni bănci cu drepturi depline odată ce vor îndeplini cerinţele finale de reglementare.

Acordarea licenţei bancare către crypto bănci reprezintă un prim pas care va schimba jocul şi ar putea deschide porţile către inundarea cu criptomonede şi alte active digitale a sectorului financiar, consideră co-fondatorii Sygnum.

"Este pentru prima dată când acest tip de licenţe au fost acordate la nivel mondial, astfel încât Elveţia joacă un rol de pionierat", a declarat pentru swissinfo.ch Manuel Krieger, CEO Sygnum Elveţia.

De altfel, Elveţia este străbătută de fiori bancari, fiind o ţară a băncilor în care numai ameninţarea cu terorismul a făcut-o să renunţe la secretul absolute bancar (în urma evenimentelor din 11 septembrie 2001) şi care anul trecut a traversat un referendum pentru interzicerea emisiunii de monedă de altcineva decât Banca Centrală.

Acum, licenţierea băncilor crypto reprezintă extrema cealaltă.

Totodată, Elveţia se află într-un blocaj în ceea ce priveşte tranzacţiile trans-frontaliere cu acţiuni, după ce Bruxelles-ul a blocat, de la 1 iulie, posibilitatea ca investitorii din UE să efectueze tranzacţii pe bursele elveţiene, din cauza escaladării disputei referitoare la încheierea unui tratat, în cadrul căruia Elveţia ar adopta reglementările Uniunii referitoare la piaţa unică. Elveţia a răspuns prin interzicerea burselor europene să găzduiască tranzacţii cu acţiuni elveţiene.

Manuel Krieger consideră că pasul făcut de autorităţile în licenţierea în domeniul crypto bancar îi vor încuraja şi pe alţii să "plonjeze".

"Avem acum o responsabilitate ca platformă activă pentru a ajuta băncile şi alţi actori financiari să facă pasul în lumea activelor digitale", a mai trans-mis co-fondatorul Sygnum.

Totodată, Mathias Imbach, şeful operaţiunii grupului în Singapore, consideră că licenţierea acordată Sygnum are implicaţii pozitive pentru Elveţia şi îi conferă tehnologiei DLT (n.r. distributed ledger technology - tehnologia registrelor distribuite) un plus de încredere la nivel internaţional.

"Criptomonedele vor ieşi din umbră dacă tratarea acestor active poate fi făcută într-un mod conform 100% res-pectând toate regulile pe care un autor de reglementare strict le cere. Acesta este un schimbător de jocuri", a adăugat domnia sa.

În acelaşi timp, FINMA a emis reguli pentru cele două bănci privind modul de aplicare a reglementărilor anti-spălare de bani "în cazul în care anonimatul inerent al tehnologiei blockchain prezintă riscuri crescute".

Acest lucru restricţionează transferul de tokeni către persoane pe care banca le cunoaşte. "Astfel, instituţiile supravegheate de FINMA nu au voie să primească tokeni de la clienţii altor instituţii sau să trimită tokeni către aceşti clienţi. Această practică se aplică atât timp cât informaţiile despre expeditor şi destinatar nu pot fi transmise în mod fiabil în sistemul de plată respectiv".

Banca SEBA, cu sediul în Zug, a transmis că va deveni operaţională din luna octombrie, după ce va îndeplini "criteriile secundare" cerute de FINMA. Totodată, crypto-banca planifică să ofere servicii corporative şi de gestionare a activelor pentru noua clasă de active.

Sygnumexternal, cu sediul central în Zurich, a făcut echipă cu bursa germană, operatorul de telecomunicaţii Swisscom şi alţi parteneri pentru a lis-ta şi tranzacţiona titluri tokenizate pe o platformă DLT.

"Obţinerea licenţei de dealer bancar şi de valori mobiliare de la FINMA este un punct de reper semnificativ şi un pas important spre instituţionalizarea economiei activelor digitale", a declarat Manuel Krieger, co-fondator şi CEO al Sygnum Elveţia.

Momentan, Sygnum a obţinut licenţa elveţiană în mod condiţionat până la îndeplinirea "cerinţelor secundare" cerute de FINMA. De asemenea, a solicitat o licenţă de servicii pentru pieţele de capital în Singapore.

Sistemul financiar elveţian se pregăteşte, de câţiva ani, să ofere o infrastructură bazată pe blockchain pentru comerţul noilor active digitale. Operatorul elveţian de bursă SIX intenţionea-ză să lanseze o nouă platformă anul viitor, în timp ce mai multe start-up-uri au apărut şi în Elveţia.

În plus, şi alte instituţii financiare ca Bitcoin Suisse, Crypto Finance şi Lykke, au solicitat, de asemenea, licenţe de crypto-bănci din partea FINMA.

Elveţia a fost unul dintre jucătorii de frunte în adoptarea globală a activelor digitale tokenizate şi a tehnologiei DLT. De exemplu, Elveţia este în curs de actualizare a legislaţiei financiare pentru a încorpora noua tehnologie. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care Facebook a decis ca Geneva să fie sediul proiectului său de criptomonede Libra. De asemenea, este motivul pentru care se implică jucători financiari consacraţi, cum ar fi bursa elveţiană şi gigantul de telecomunicaţii de stat Swisscom, împreună cu un număr tot mai mare de start-up-uri din Elveţia.

Până acum, sectorul de cripto-active nu a reuşit să convingă complet Autoritatea Elveţiană de Supraveghere a Pieţei Financiare că ar putea integra în siguranţă "universul cripto" şi al finanţelor. Sygnum şi SEBA au dovedit că acest lucru este posibil. Sygnum şi-a creat chiar un token de plată digital, bazat pe franci elveţieni, care poate fi folosit pentru a finaliza tranzacţiile de pe platforma sa.

Beneficiile tokenizării tuturor activelor financiare într-un format pur digital şi tranzacţionarea lor prin tehnologia DLT vor fi multiple, potrivit sursei citate. Eliminarea intermediarilor ar trebui să facă tranzacţionarea acţiunilor unei companii mai uşoară şi mai ieftină. În plus, decontarea instantanee ar elimina, de asemenea, riscul ca tranzacţiile să nu se realizeze imediat.

Manuel Krieger mai consideră că tehnologia DLT are potenţialul de a face întreaga infrastructură financiară mai stabilă şi mai robustă.

Totuşi, ca şi în cazul tuturor noilor tehnologii testate la scară largă, există dubii. Criptomonedele, cum ar fi bitcoinul, au fost interzise în unele ţări sub suspiciunea că ar fi instrumente potenţiale folosite pentru activităţi de criminalitate şi spălare de bani. Autoritatea elveţiană a avut, însă, o poziţie clară atunci când a acordat licenţele spunând că se aşteaptă ca ambele bănci cripto să respecte reglementările anti-spălare de bani.

Totodată, Statele Unite au fost cele mai vocale împotriva proiectului Facebook - Libra, temându-se că aceasta va submina controlul sistemului monetar. Instituţii precum Banca Reglementelor Internaţionale au evidenţiat, de asemenea, îngrijorarea legată de criptomonede.

Alţii îşi fac griji că un sistem digital "magic" care elimină nevoia contabililor şi a băncilor de a urmări banii sună prea bine pentru a fi adevărat. Cel puţin, spun detractorii, s-ar prăbuşi sub greutatea tranzacţiilor multiple de mare viteză efectuate în întreaga lume în fiecare zi.

Dar, în ciuda dubiilor, Elveţia pare hotărâtă să fie pionier în piaţa crypto. O parte din motiv, după cum crede Mathias Imbach este teama de a nu rămâne în spatele concurenţilor internaţionali: "Alte ţări, cum ar fi Liech-tenstein şi Luxemburg, au luat, de asemenea, măsuri pentru adoptarea DLT (n.r. deşi nu au licenţiat încă o bancă crypto dedicată). Este esenţial ca Elveţia să rămână cel puţin la egalitate cu ei".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb