EMIL CONSTANTINESCU: "E o mare ruşine pentru politologi că nu au reuşit să lămurească ce s-a întâmplat cu Revoluţia"

Mina Irina
Politică / 19 ianuarie 2017

"E o mare ruşine pentru politologi că nu au reuşit să lămurească ce s-a întâmplat cu Revoluţia"

Fostul preşedinte Emil Constantinescu afirmă că este o mare ruşine pentru politologii români că nu au reuşit să lămurească o serie de concepte, precum Revoluţia, mineriadele sau loviturile de stat, şi consideră că toate aceste aspecte au rămas la un nivel de superficialitate "îngrozitor".

Constantinescu a declarat, transmite Agerpres: "Întrebările importante, timp de 27 de ani, nu ştiu de ce, nu au fost puse aproape de nimeni. (...) Când spuneam că sunt anumite întrebări care nu au fost puse, mă refer în special la incapacitatea istoricilor şi politologilor români - şi aici sunt foarte ferm - de a lămuri conceptele şi de a ne spune adevărul despre istoria pe care am trăit-o, începând cu Revoluţia (...). Ne-am bătut joc de sacrificiul oamenilor, ne batem joc mereu de tot ce am făcut bun şi este o mare ruşine (...) pentru toţi politologii români că nu au reuşit să lămurească anumite concepte: ce s-a întâmplat cu Revoluţia, ce au fost loviturile de stat, ce au fost mineriadele. Toate au rămas la un nivel de superficialitate - pentru mine - îngrozitor".

El a apreciat că este o ruşine faptul că societatea românească va trebui să afle adevărul despre Revoluţie şi mineriade de la procuratură.

El a adăugat: "CEDO a condamnat statul român în mod repetat să plătească sume din ce în ce mai mari - şi care pot deveni uriaşe chiar pentru bugetul naţiunii - pentru că nu s-au anchetat şi nu s-au judecat nişte lucruri care erau foarte clare. (...) În momentul în care am părăsit Preşedinţia, s-au închis toate dosarele şi din nou a început acest hăţiş de interese să ascundă tot adevărul. Aceasta este indignarea cea mai mare pe care o am".

Constantinescu a precizat că în 1989 a existat un punct de pornire pentru construcţia demnităţii naţionale, prin sacrificiul tinerilor de la Timişoara şi al celor care în 21-22 decembrie au fost dispuşi să moară pentru idealuri. Pe de altă parte, fostul şef de stat a subliniat că demnitatea naţiunii române este grav afectată, fiind copleşită de "o uriaşă ţesătură de minciună".

El a spus: "România nu parcurge în acest moment o criză economică reală - şi nu a parcurs-o niciodată - nici o criză politică, pentru că până la urmă există instituţiile, lucrează cum lucrează, la limită... dar este o profundă criză morală. Aceasta este problema. Nu poţi să construieşti o societate pe minciună, pe minciună din ce în ce mai mult acceptată, cu acest păienjeniş pe care nimeni nu îndrăzneşte să-l rupă. Şi iată că acum se face prin procuratură - dacă se va face".

Constantinescu a mai apreciat că în acest moment societatea românească e caracterizată de "o confuzie generalizată", subliniind că acest lucru e mai periculos într-o democraţie, decât într-o societate totalitară, deoarece denotă o decădere morală foarte profundă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este o mare ruşine pentru politologii români (ma refer si la unii fosti presedinti) că nu au reuşit să-i miroase pe cei din jurul sau, ca s-au lasat "jucati" de servicii, că nu au reuşit să lămurească o serie de concepte, precum Revoluţia, mineriadele sau loviturile de stat, şi consider că toate aceste aspecte denota un nivel de superficialitate "îngrozitor" pentru un om ajuns in fruntea tarii. 

    Si cand mai arati cu degetul spre incapacitatea istoricilor şi politologilor români - şi aici sunt foarte ferm - atunci aceasta denota un nivel de superficialitate de-a dreptul rusinos, dezamagitor si ingrozitor. 

    ............... .................... 

    Nu poţi să construieşti o societate pe minciună, pe minciună din ce în ce mai mult acceptată, cu acest păienjeniş pe care nimeni nu îndrăzneşte să-l rupă. Şi iată că acum se face prin procuratură - dacă se va face".

    Alo, domnule fost; prin procuratura se construieste democratia? Aceasta este problema? 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb