"ENEL", PRIVIND SITUAŢIA PIEŢEI ENERGIEI: "Această criză scoate la lumină condiţiile necesare pentru o piaţă concurenţială funcţională"

Mina Irina
Piaţa de Capital #Energie / 30 ianuarie 2017

"Această criză scoate la lumină condiţiile necesare pentru o piaţă concurenţială funcţională"

Actualizare 17:10

"Enel" declară că situaţia actuală a pieţei energiei scoate la luminp condiţiile necesare unei pieţe concurenţiale funcţionale. De asemenea, compania consideră că în piaţa de energie trebuie să predomine perspectiva pe termen lung, şi nu "comportamente speculative" şi "lipsite de responsabilitate", potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

În document se regăseşte: "Încă tânăra piaţă românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepţională. Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate".

Având o viziune de sustenabilitate a activităţii pe termen lung, "Enel" a luat în calcul şi "s-a pregătit pentru toate scenariile posibile", pentru a-şi "îndeplini angajamentele asumate faţă de clienţi".

Distribuitorul consideră că o piaţă concurenţială poate oferi cele mai bune rezultate clienţilor doar dacă contractele şi angajamentele sunt respectate cu bună credinţă.

În comunicat se mai regăseşte: "Trebuie să folosim acest prilej pentru a învăta din experienţa actuală şi pentru ne asigura că suntem pregătiţi pentru astfel de condiţii de piaţă dificile. Cadrul de reglementare trebuie să încurajeze proiectele pe termen lung, nu comportamentul speculativ. Dacă este răsplătit comportamentul corect, piaţa va deveni cu adevărat competitivă, asigurând preţuri şi contracte corecte tuturor clienţilor. Pe de altă parte, descurajarea acţiunilor speculative, care urmăresc obţinerea de avantaje pe termen scurt, a practicilor incorecte şi lipsite de responsabilitate, este esenţială pentru protejarea intereselor tuturor părţilor implicate: clienţi, furnizori de servicii şi instituţiile implicate.

Lecţia pe care o putem învăţa din această situaţie este importanţa unui cadru de reglementare predictibil şi cu o viziune pe termen lung. Această lecţie este deosebit de importantă pentru abordarea problemelor urgente ale sectorului energiei, printre care se numără şi situaţia sectorului energiilor regenerabile. Şi în acest caz este nevoie de o soluţie echilibrată, care să ia în calcul toţi producătorii şi toate tipurile de tehnologii de producţie, în beneficiul tuturor clienţilor, indiferent de mărimea lor, pentru a preveni o criză iminentă. În săptămânile trecute, marcate de condiţii de vreme severă, energia eoliană s-a dovedit o sursă de încredere, ajutând la acoperirea vârfului de consum şi având un efect benefic, de moderare a preţurilor pe piaţă. Cu toate acestea, producătorii de energie eoliană se regăsesc într-o situaţie disperată, ca urmare a modificărilor cu efecte negative aduse schemei de sprijin".

"Enel" consideră că pentru a încuraja cu adevărat stabilitatea şi siguranţa pe termen lung ale sectorului energetic, o soluţie pentru sectorul energiilor regenerabile trebuie implementată cât mai curând, dat fiind faptul că proiectul de OUG privind noua schemă de sprijin a fost deja avizat de către Comisia Europeană.

(J.F.)

-------

Preşedintele ANRE a anunţat că anchetează de urgenţă preţurile energiei de pe bursa OPCOM, în condiţiile în care este a patra săptămână cu preţuri istorice pe bursa de energie.

Preţul electricităţii a atins valoarea de 650 de lei pe MWh oră şi se apropie de triplul preţului din aceeaşi perioadă a anului trecut, transmite Digi24.

Datele de pe bursă arată că aceste preţuri au fost umflate artificial, iar singurii care au avut de câştigat au fost traderii care au cumpărat energie şi au oferit preţuri foarte mari.

Creşterea preţului pe bursă a fost determinată şi a început după declaraţia din 12 ianuarie a ministrului Energiei, care a spus că stocurile de cărbune mai ajung doar pentru patru zile.

În acest caz, autorităţile au ca variantă de lucru desecretizarea contractelor de pe bursă, pe baza unui Ordin pe care ANRE întârzie să îl adopte (deşi este cerut de legea energiei modificată vara trecută în Parlament).

Prin acest ordin semnatarii tuturor contractelor de vânzare şi cumpărare a energiei pe bursă, dar şi cele de import-export de energie, vor putea fi cunoscuţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dar cine vinde /produce energia?Parca statul,nu?Cu cat a vandut in aceasta perioada SNN-HIDRO,etc??

    1. confuzezi lumea w, sint si producatori privati multi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb