ESTE DE ACORD CU COMISARUL EUROPEAN CORINA CREŢU Adina Vălean, eurodeputat: "Nu avem infrastructură din cauza neputinţei de la Bucureşti"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 octombrie 2018

Adina Vălean, eurodeputat: "Nu avem infrastructură din cauza neputinţei de la Bucureşti"

Victor Boştinaru: "Este o dramatică şi profundă criză de timp pentru pregătirea de proiecte mature eligibile şi finanţabile de Comisia Europeană"

România nu a profitat "nici măcar un centimetru" de fondurile europene dedicate infrastructurii, este de părere europarlamentarul român Adina Vălean, care susţine că ţara noastră nu are infrastructură din cauza "neputinţei de proiectare de la Bucureşti".

Domnia sa a făcut aceste declaraţii ieri, după ce, luni, comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a afirmat că nu mai acceptă insulte din partea Guvernului României, în contextul în care a avertizat de nenumărate ori autorităţile de la Bucureşti că România pierde bani din lipsa proiectelor, însă a fost apostrofată că spune lucrurilor pe nume.

Doamna Vălean a afirmat ieri, la Bruxelles, într-o întâlnire cu jurnalişti români: "Partea emoţională a declaraţiei, şi anume că nu vrea să fie bătaia de joc a Guvernului, m-a surprins, pentru că e o chestiune personală şi nu ştiu ce este în spatele ei. Adică felul în care a recepţionat ea atitudinea Guvernului, eu nu am de unde să ştiu şi nu îmi dau seama în ce constă bătaia de joc, dar, pe de altă parte, toate lucrurile concrete pe care le-a afirmat, şi anume că nu sunt proiecte suficient de mature pentru a obţine finanţare şi că asta e o problemă la Bucureşti şi nicidecum la Bruxelles, cu asta pot fi absolut de acord şi cred că aşa este".

Adina Vălean, membru al Grupului PPE din Parlamentul European, a adăugat: "În materie de infrastructură, am observat cum alte state membre ale Uniunii Europene, mai noi sau mai vechi, mai din Est sau mai din Vest, au profitat în mod constant de finanţarea pentru infrastructură. Este binecunoscut exemplul multiplelor aeroporturi, investiţiilor în transportul feroviar, modernizăriwi de linii de echipamente, tot. Este absolut evident că România nu a profitat nici măcar un centimetru, niciodată. Dincolo de faptul că nu avem autostrăzi, ceea ce este scandalos, nu avem nici investiţii în infrastructura feroviară, nu avem investiţii în infrastructura de transport al energiei. Deschidere a existat întotdeauna, bani au existat întotdeauna, dar nu avem infrastructură din cauza, pur şi simplu, a neputinţei de proiectare de la Bucureşti, să spunem aşa".

La aceeaşi întâlnire, Victor Boştinaru, europarlamentar membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), a caracterizat afirmaţia făcută luni de comisarul european Corina Creţu drept una politică, dându-i parţial dreptate. Domnia sa a adăugat că dacă România nu vine cu proiecte mature pentru finanţare europeană, este cauzată de "frica de DNA".

Domnul Boştinaru a declarat: "Afirmaţia trebuie citită într-un registru politic. A fost uşor suprinzătoare şi nefirească şi, probabil, rezultatul unei anume dispute care îmi scapă. Nu am discutat nici cu una, nici cu alta dintre cele două părţi. Nu ascund: Guvernul de la Bucureşti trebuie să facă mai mult şi mai repede. E o dramatică şi profundă criză de timp pentru a pregăti proiecte mature care să fie eligibile şi finanţabile de Comisia Europeană. Pe de altă parte, doamna comisar ştie foarte bine cauzele care au generat această întârziere - adoptarea extrem de târzie a legislaţiei privind politica de coeziune".

Europarlamentarul român a spus că 2016 a fost "anul zero Cioloş" în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor, iar în 2017 au fost acreditate instituţiilor de management care ar fi trebuit acreditate în 2016, iar în a doua jumătate a lui 2017 au început depunerile de proiecte.

Europarlamentarul S&D a motivat lipsa lor prin "frica de DNA" la nivel instituţional, prin controalele făcute de Curtea de Conturi şi hăţişul birocratic.

"Este o operaţiune tipic româneas­că ce trebuie să se încheie. Doamna comisar ar fi trebuit să îşi nuanţeze declaraţia inclusiv privind motivaţiile acestor întârzieri. Ştie despre ce e vorba. La Bucureşti există o paralizie a semnatului documentelor, ca nu cumva DNA-ul să bată la uşă. Este o frică teribilă. Dacă nu semnezi, nu greşeşti. Instituţional, oamenii sunt îngroziţi că trebuie să îşi asume răspunderea în ceea ce priveşte semnarea unor contracte cu finanţare europeană. Este un handicap pe care ni-l creăm noi, inclusiv cu controalele de la Curtea de Conturi, cu excesul de birocraţie pe care Guvernul îl solicită. Hăţişul în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene este, probabil, cel mai mare din UE", a spus domnul Boştinaru, subliniind că Guvernul trebuie să desfacă acest hăţiş.

"Guvernul de la Bucureşti, oricum am da-o, are responsabilitatea sa în această întârziere", a conchis domnul Boştinaru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iar langa asta se cere acum si adormitu' de barbat'su. Cine dracu' ne-a blestemat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb