Oferta de noi spaţii de birouri previzionate a fi finalizate în 2015 este estimată de JLL în jurul a 110.000 mp, potrivit unui raport al JLL trimis astăzi redacţiei.
"Ne aşteptăm ca preluarea totală de spaţii să crească faţă de nivelul din 2014 iar rata medie de neocupare să înceapă să scadă către începutul lui 2015. Părerea noastră este că chiriile contractuale prime vor rămâne neschimbate pe parcursul lui 2014 şi începutul lui 2015", transmit autorii studiului.
În T3 2014, 3 clădiri de birouri mici au fost livrate, care împreună au adăugat o suprafaţă de aproximativ 7.000 mp de spaţiu clasă A şi B la oferta totală iniţială. Pentru ultimul trimestru al anului, JLL estimează a fi finalizaţi încă 70.000 mp.
Două proiecte majore - City Offices, reconversia fostului City Mall deţinut de Globalworth (care ar putea totuşi să fie finalizat în 2015) şi Green Court, prima clădire a lui Skanska în România - vor reprezenta 60% din întregul stoc ce va fi livrat în 2014. Mai mult: AFI ar putea livra proiectul AFI Park 3 în acest an mai devreme decât preconizat, ţinând cont de stadiul avansat al construcţiei. Stocul modern de spaţii de birouri din Capitală a ajuns la 2,16 milioane mp.
În Bucureşti, cele mai active sub-pieţe (ţinând cont de proiectele livrate în primele 3 trimestre din 2014 şi cele vor fi construite în viitor) sunt Floreasca-Barbu Văcărescu şi Centru - Vest.
Rata medie de neocupare a scăzut uşor în T3 2014, la 14,3%, din cauza nivelului scăzut de proiecte nou-livrate. JLL nu previzionează fluctuaţii majore până la finalul anului în ceea ce priveşte rata de neocupare, deoarece livrările de spaţii noi vor fi cel mai probabil egalate de cerere. Rata de neocupare este foarte diferită între sub-pieţe, pornind de la sub 10% în Centru-Nord, Vest şi Dimitrie Pompeiu şi ajungând la 35% în Băneasa şi Pipera Nord, lucru ce se reflectă şi în evoluţia chiriilor.
În T3 2014, preluarea totală de spaţii de birouri a fost de aproximativ 64.000 mp. Cererea nouă de spaţii (incluzând contractele noi, extinderile şi pre-închirierile) a fost de aproximativ 42.400 mp, în timp ce 21.600 mp au fost renegocieri. Cele mai mari tranzacţii din T3 2014 au fost preînchirierea Telus în AFI Park 3 (6.000 mp) şi renegocierea şi extinderea Microsoft în City Gate (o suprafaţă combinată de 6.800 mp). În funcţie de zona geografică, Dimitrie Pompeiu a fost cea mai dinamică sub-piaţă, cu peste 25% din totalul închirierilor, urmată de Nord (Piaţa Presei Libere) şi Centru-Vest. În funcţie de domeniul de activitate, companiile din sectorul IT&C şi Telecom au fost cele mai active, fiind implicate în mai mult de 36% din volumul tranzacţiilor, urmate de cele din logistică şi sănătate şi farma.
Chiriile contractuale prime pentru spaţii de birouri au rămas neschimbate în trimestrul 3 din 2014, fiind cotate la 18,5 Euro/mp/lună. Stimulentele financiare au continuat să fie consistente, proprietarii oferind atât luni libere de plată a chiriei, cât şi contribuţii pentru amenajarea spaţiilor. Pachetele de stimulente financiare variază în funcţie de tipul de cerere şi devin importante în special pentru suprafeţe mai mari de 2.000-3.000 mp.
"Piaţa de birouri din Capitală a continuat să fie una dominată de chiriaşi, ceea ce ne aşteptăm să rămână valabil şi pentru următorul trimestru al anului 2014", mai punctează JLL.