Etichete şi comparaţii

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 21 ianuarie 2022

Dan Nicolaie

În focul evenimentelor am scris (mai mult descris) despre finalul aventurii lui Djokovic în Australia. A doua zi, preşedintele Grupului de Presă Bursa m-a sunat să mă informeze că mi-am pierdut un cititor. De unde ştia? Respectivul postase un comentariu pe site-ul ziarului, la articolul cu pricina, în care anunţa divorţul. M-am bucurat. În sensul că l-am pierdut că nu mă va mai citi şi nu l-am pierdut pentru că a murit. Anonim cititorul, dar ţineam la el. Reciproca nu mai e valabilă. Principala imputare era că articolul nu avea nimic personal, că mi-am trădat trecutul, că i-am irosit vremea şi mă anunţa că se duce să-l recitească pe un jurnalist celebru în anii 90, activ şi acum, dar nu la fel de citit/citat. Cu 25 de ani în urmă simpla alăturare cu maestrul de atunci în acelaşi comentariu, chiar şi în contextul în care eram părăsit, mi-ar fi gâdilat micul orgoliu. Acum nu mă mai gâdilă, dar nici nu mă jigneşte. Unele comparaţii au termen redus de valabilitate.

Imputarea mi-a amintit, însă, de o poveste personală mai veche, în care chiar eu am etichetat un om, aşa cum se face adesea, din grabă, superficialitate, comoditate. Cu şase ani în urmă, am întâlnit în Delta Dunării un domn, care fizic depăşise în fugă prima şi a doua tinereţe, dar care sufleteşte era bine ancorat în al treilea deceniu de viaţă. Omul are, pentru că mai trăieşte după întâlnirea cu mine, un talent rar de a duce absolut orice dis­cuţie în zona eroticului, după care, invariabil, vine şi cu câte un banc fără urmă de perdele, edificator pentru cei mai grei de cap şi ruinător pentru pudibonzi. Că vorbeai de sapă, de blugi rupţi, recolte, pescuit, bărci, noapte, zi, limbi straine, bani, muzică, el te aducea la punctul de plecare al tuturor oamenilor (sper că nu trebuie să vă spun un banc pe aceasta temă) sau măcar la activităţile înrudite. După câteva zile m-am obişnuit şi cu stilul şi cu omul. La un moment dat a început o dis­cuţie cu tentă religioasă în care apăreau Adam şi Lucifer. Instinctiv mi-am pus o mână în capul defrişat de păr şi mă pregăteam pentru o avalanşă de blasfemii pornografice. Când discuţia a ajuns la capăt, mi-am dat seama că nu reţinusem nimic din ea, tocmai pentru că fusese extrem de serioasă, iar eu mă aşteptam la cu totul altceva. Orizontul de aşteptări îmi fusese înşelat tocmai pentru că îi pusesem omului o singură etichetă.

Înainte să pun punctul final m-am întrebat dacă am confirmat aşteptările, mi-am respectat eticheta? Sper că nu am făcut-o!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bine am revenit, dle scriitor.

    Ma bucur sa va spun ca daca nu ati retinut nimic din conversatie este probabil pentru ca mintea s-a blocat intr-un reflex de autoaparare. Reflex care spune multe despre firea dv umana. Ma bucur ca il aveti.

    Ati evitat sa va faceti firea umana cunoscuta in chestiunea Australia vs Djokovic. Este ok. Un alt om de mare bun simt, Roger Federer, a evitat sa fie implicat in marea campanie pro-vaccinare a vedetelor elvetiene (80 dintre ele pe 5 nov 2021, printre care si Martina Hingis) și a evitat și să se exprime în cazul Australia. Mie îmi spune multe această atitudine care respectă firea umană a lui Roger. Poate la fel ați procedat și dv în cazul Australia. Doar "ați descris", nu ați scris. 

    1. Federer a evitat să se implice cel mai probabil întrucât ,,știa prea multe" direct de la sursa Bill Gates, cu care (și cu Nadal) au făcut o frumoasă poză de grup, la Cape, în 20.02.2020.

      Dacă Federer era cu sursa, în mod sigur știa și Nadal, pe care sursa aproape că-l îmbrățișa. 

      Revenind la deportare, motivarea deciziei s-a bazat pe ,,sentimentul antivaccinare" pe care-l poate stârni un om care optează pentru libera alegere. Am ajuns în lumea covidiană ca libera alegerea să fie confundată cu antivaccinismul.

      Nu vi se pare că s-a mers prea departe? 

      Eu personal am comentat destule in subsolul articolelor cu pricina. Aici nu mai vad rostul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb