EUGEN GONŢEA, FEDERAŢIA OIERILOR DE MUNTE DIN ROMÂNIA: "Oamenii vor prefera o găină cu antibiotice în locul mielului de Paşte"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 24 martie 2014

"Oamenii vor prefera o găină cu antibiotice în locul mielului de Paşte"

Consumul de carne de miel nu va creşte în perioada Sărbătorilor Pascale, consideră Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România, care ne-a spus că şi anul trecut au fost tăiaţi mai puţini miei decât în restul anilor, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare.

Domnia sa ne-a declarat: "Având în vedere situaţia financiară a oamenilor din ţara noastră, consumul nu va creşte nici în acest an. În 2013, au fost tăiaţi cu 1,5 milioane de miei mai puţin faţă de cât se tăia în general în România. Mai precis, vorbim despre un număr de circa 3 milioane de miei sacrificaţi, anul trecut, faţă de 4,5-5 milioane, în anii precedenţi. Acest lucru se întâmplă din cauza reducerii puterii de cumpărare. Oamenii vor prefera o găină cu antibiotice sau o bucată de porc în locul mielului de Paşte".

În privinţa preţului, carnea de miel s-a scumpit, la producător, în ultimul an, cu circa 14-15%, ca urmare a creşterii costurilor cu furajele şi energia, ne-a spus Eugen Gonţea, subliniind că, de Paşte, raportul dintre cerere şi ofertă va stabili preţul mieilor.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Oierilor de Munte din România, o serie de oieri şi-au închis activitatea, în ultima vreme.

"Sunt şmecheri care cumpără ovine pentru a beneficia de subvenţia pe suprafaţa de păşune", susţine domnia sa, afirmând că Federaţia, ce reuneşte 70% din oieritul românesc, numără circa şase milioane de ovine.

Oierii din ţara noastră încearcă să încheie şi contracte de export, în ţări precum Turcia, potrivit lui Eugen Gonţea, care ne-a spus că, în prezent, nu exportăm carne de miel.

Ladoşi, PRCP: "Vânzările de carne de porc scad cu 20-25%, în perioada postului"

Crescătorii de porci au de suferit în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, din cauza postului, susţine Ioan Ladoşi, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP).

Potrivit domniei sale, vânzările din domeniu scad, în această perioadă faţă de restul anului, cu circa 20-25%, acest fapt venind după luna ianuarie, în care, de asemenea, oamenii consumă mai puţină carne.

Anul trecut, fermierii autohtoni au vândut circa 3,6 milioane de carcase de porc (o carcasă având în jur de 80 de kg), la care se adaugă importuri de aproximativ 170.000-180.000 de tone.

"Aşteptăm să vedem dacă va creşte piaţa. Mizăm pe sezonul cald, când se vinde mai mult carnea proaspătă, pentru grătare. Cât priveşte preţul, acesta este extrem de îngrijorător, mergem pe pierdere. Motivele care stau la baza evoluţiei sectorului sunt atât de natură internă, cât şi legate de faptul că Rusia a blocat toate importurile din UE încă din data de 30 ianuarie", ne-a spus domnul Ladoşi.

Preşedintele CRCP subliniază că, de la Crăciun, preţul cărnii de porc a scăzut cu 25%, în prezent acesta fiind, la poarta fermei, în jur de 500 de lei/carcasă, de la 800 de lei - preţul unei carcase de porc la Crăciun.

Ioan Ladoşi apreciază că, în ţara noastră, sunt circa 300 de fermieri care cresc porci pentru comerţ, subliniind că numărul acestora este relativ acelaşi cu cel din anii trecuţi, dar că efectivele de porcine sunt în scădere.

Zilele trecute a izbucnit un scandal de proporţii în acest sector, după ce autorităţile au retras de pe piaţă peste 200 de tone de carne de porc, fiind descoperite grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă. Potrivit DIICOT, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, achiziţionau în principal carne şi ouă din state membre UE precum Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea acestei taxe. Prejudiciul a fost estimat la circa 15 milioane de euro.

Ioan Ladoşi ne-a spus că industria susţine demersurile autorităţilor în vederea combaterii neregulilor din această piaţă.

Preţul în scădere al ouălor reduce importurile

Importurile de ouă sunt reduse, în această perioadă, ca urmare a scăderii preţului ouălor cu circa 7-10% faţă de luna ianuarie, după cum ne-a spus Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Domnia sa susţine că, în prezent, doar în jur de 7-8% din consumul de ouă reprezintă importuri, faţă de peste 20% - proporţia importurilor în total consum în lunile de iarnă, când preţurile din domeniu cresc, din cauza producţiei reduse.

Ilie Van ne-a spus că există producţie internă de ouă pentru perioada Sărbătorilor Pascale, în prezent preţul acestora fiind de 0,27 lei la poarta fermei, ajungând la 0,45-0,50 lei în magazine.

Piaţa ilegală din domeniu se ridică la aproximativ 30%, ne-a spus Ilie Van, subliniind că situaţia financiară dificilă a producătorilor, concurenţa neloială şi creşterile de preţ au condus la scăderea consumului.

O serie de producători au intrat în insolvenţă, în perioada crizei, acum peste 500 de ferme de pui şi ouă fiind autorizate sanitar-veterinar.

Valoarea pieţei ouălor este de 300 de milioane de euro, anul acesta având un debut slab, în opinia preşedintelui UCPR, care ne-a precizat că, în primele două luni ale lui 2014, producţia a scăzut cu 5% faţă de cea din perioada similară a anului precedent.

În ceea ce priveşte carnea de pui, aceasta costă 7 lei/kg, la poarta fermei, ajungând la 10-11 lei/kg în magazin. Piaţa de profil se ridică la 800 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca suntem in plin proces de reevaluare a traditiilor.

    Carnea de miel(tanar) este foarte nesanatoasa si in dezacord cu obiceiurile actuale ale omenirii. 

    Mai mult sedentarism cere mai putina carne grasa. 

    Sa dau o groza de bani pe carnea de miel si sa-mi pice si greu ... 

    Saracia este un motiv pentru scaderea consumului ; dar imbatranirea populatiei Romaniei si cresterea gradului de constientizare privind hrana sanatoasa contribuie si ele.  

    Nici carnea de porc nu se mai consuma ca odinioara.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb