EUGEN TEODOROVICI: Fondul Suveran de Investiţii, blocat de ministrul justiţiei

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 18 septembrie 2018

Fondul Suveran de Investiţii, blocat de ministrul justiţiei

"Între două evaluări şi două deplasări este mai greu să faci un Fond Suveran", a spus ministrul finanţelor publice

Teodorovici: "Referitor la legea insolvenţei, am senzaţia că există o lipsă a dorinţei de asumare a deciziei"

Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) este blocată de ministrul justiţiei Tudorel Toader, după cum reiese din declaraţiile făcute, ieri, de ministrul finanţelor publice Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a declarat: "Ne-am angajat ca, până la finalul aces­tui an, să fie stabilit cadrul legislativ pentru Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. A fost acel vot în Parlament, apoi Curtea Constituţională a indicat un alt mod de a legifera şi asta am pregătit, o Ordonanţă de Urgenţă pentru a avea un cadru general referitor la astfel de instrumente financiare, iar după aceea să fie o Hotărâre de Guvern pentru acest exemplu, cum este Fondul Suveran. Deci, un cadru general, după care să avem acte secundare, pentru a stabili modul în care un astfel de instrument ia naştere".

Eugen Teodorovici a precizat că au fost primite, din partea Ministerului Justiţiei, foarte multe observaţii legate de acest subiect, poate chiar mai multe decât implică actul în sine.

Ministrul finanţelor a adăugat: "Nu înţeleg. În momentul în care ne asumăm ca echipă guvernamentală anumite obiective şi, mai ales, cum sunt acestea, obiective importante, cum ar fi Fondul Suveran, atunci cred că rolul nostru ca miniştri este să fim preocupaţi ca echipele noastre să lucreze în aceeaşi direcţie, cu aceeaşi viteză şi fără a încerca să fim mai altfel decât suntem sau altfel decât ceilalţi. Sunt dezamăgit de faptul că am primit şi primesc de la Ministerul Justiţiei chiar foarte multe observaţii referitoare la anumite aspecte. (...) Ori în cadrul anumitor ministere nu se înţelege, ori miniştrii ar trebui să fie mai preocupaţi de modul în care lucrează, pentru ca ceea ce ne-am asumat cu toţii atunci când am fost numiţi în funcţii să fie dus la bun sfârşit. Am avut o discuţie cu ministrul justiţiei (n.r. Tudorel Toa­der), dar dânsul a fost plecat, a venit dintr-o delegaţie, acum văd că iar este plecat într-o delegaţie. Între două evaluări şi două deplasări este mai greu să faci un Fond Suveran".

În legătură cu proiectul de modificare a legii insolvenţei, care urmează să fie aprobat de urgenţă în Guvern, ministrul finanţelor a subliniat că are senzaţia că există o lipsă a dorinţei de asumare a deciziei. Eugen Teodorovici a declarat: "Este un proiect al Guvernului. De câteva zile tot stăm, discutăm, convenim un aviz din partea celor care sunt implicaţi, respectiv justiţie, finanţe şi alte instituţii, dar tot timpul când să iei semnătura, atunci dispare semnatarul. Încep să cred că este o fugă de asumare a unor decizii, a unor astfel de prevederi".

Ministrul de resort susţine că mediul privat este pentru acest demers: "Discută sau sunt sensibil iritaţi cei care îşi pierd anumite influenţe în zona insolvenţei. Că sunt practicieni, că sunt persoane care nu pot ocupa în acelaşi timp mai multe poziţii".

Potrivit domniei sale, acesta este un act foarte important, care va duce la curăţirea mediului economic.

În timp ce reprezentanţii profesiilor liberale susţin că autorităţile nu le-au solicitat părerea, în opinia unor practicieni proiectul legislativ are chiar aspecte neconstituţionale.

Propunerile de modificare a Legii insolvenţei favorizează excesiv creditorul bugetar, este de părere Simona Miloş, preşedintele Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI). Domnia sa ne-a precizat, în cadrul unui interviu: "Favorizarea excesivă a unui creditor bugetar, care oricum, în actuala lege, are un tratament privilegiat în raport de toţi ceilalţi creditori, este un demers care afectează principiul concursualis­mului şi drepturile celorlalţi creditori. Totodată, recomandările Băncii Mondiale la momentul elaborării Codului Insolvenţei au fost în sensul eliminării tratamentului privilegiat al creditorului bugetar, această recomandare având şi o justificare, şi anume aceea că dintre toţi creditorii, cel bugetar are toate pârghiile şi instrumentele legale să-şi valorifice din timp creanţele, beneficiind de forţa de coerciţie a statului".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. fondul suveran este un instrument de furt, deoarece acolo nimeni nu raspunde pentru banii aflati in gestiune, pentru calitatea deciziilor, in conditiile in care va concentra toate activele strategice ale statului; va fi condus de niste genii din p0litica, aceiasi care nu au fost capabili sa faca o ausostrada in 30 de ani

    Curios, domnul ministru Teodorovici era cel care-l critica pe presedinte ca iese in mass media cu informatii a caror dezbatere/solutionare ar trebui sa fie de competenta unui cerc restrans. Acum vad ca ne prezinta tuturor ceva de o maniera "mai, eu vreau, dar daca astia se opun..." . Si apropo, cine nu achieseaza la ideile domnului ministru Teodorovici : domnul ministru al justitiei sau (inclusiv) specialistii din cadrul ministerului justitiei, iar in aceasta ultima varianta, cred ca domnul ministru Teodorovici este cel care are o problema. Parerea mea.

    Fondul suveran nu e un fond propriu zis, e o alta inepție a programului de guvernare a lui Dragnea -Vacov. Cunoscatorii știu de ce..

    Acest specimen dubios, vorbeste brusc mai mult decat impune functia sau pozitia, tocmai pentru a crea o diversiune ca lumea sa-l uite pe Valcov, probabil, care e cea mai mare sfidare publica la adresa natiei - un escroc national dovedti, e vicepremierul Romaniei - unde dku ati mai auzit voi asa ceva in lume ???

    Deci, eu sunt satul de Teodorovici, care e un incompetent profund dar si de toate fumigenele pesedeului, menite sa abata atentia de la situatia grava in care se afla Romania in momentul de fatza.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb