EUGEN TEODOROVICI: "Gândim o schemă de finanţare pentru afacerile românilor din străinătate"

Fonduri Europene #Fonduri Europene / 7 septembrie 2014

"Gândim o schemă de finanţare pentru afacerile românilor din străinătate"

Există posibilitatea lansării unei scheme de finanţare pentru încurajarea deschiderii unor afaceri de către românii plecaţi în afara ţării, precum şi pentru programe de pregătire profesională a acestora, a declarat ieri ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Demnitarul a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută în Bistriţa: "Gândim o schemă de finanţare pentru comunităţile de români, ceva ce până acum nu s-a mai făcut, şi anume: o dată, să pregătim românii din afara ţării noastre, fie că sunt şomeri, fie că sunt absolvenţi ai unei forme de învăţământ acolo unde ei trăiesc, fie alte categorii, pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, cu bani europeni. Din POSDRU nostru, avem o axă dedicată acestui tip de finanţare. Acesta ar fi un element. Al doilea: chiar să îşi facă mici afaceri acolo unde ei locuiesc, dar companii care să se deschidă în România, pentru ca noi, în România, să luăm totuşi taxele şi impozitele unei afaceri pe care o situezi într-un mediu economic mult mai facil, poate. Dar afacere care să se facă strict de către români, cu români".

Eugen Teodorovici consideră că o astfel de soluţie ar fi benefică atât pentru România, cât şi pentru statul unde a fost stabilit cel care va accesa aceste finanţări.

"Toată lumea va câştiga. Statul respectiv va spune: < da, e în regulă, tu creezi locuri de muncă aici cu banii tăi, românul de aici nu se mai bate cu, nu ştiu, spaniolul meu pe un loc de muncă; al tău, foarte bine, dacă îl pregăteşti şi face faţă, am de câştigat şi eu pe partea de servicii prestate; tu, ca firmă în România, ai taxele şi impozitele pe care le aduci la buget >; deci este o < win-win situation >", a explicat Teodorovici.

Ministrul a mai spus că această axă din POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) va beneficia de o alocare financiară de câteva zeci de milioane de euro şi că va viza domeniile de activitate care au cerere pe piaţa muncii.

Eugen Teodorovici s-a întâlnit, ieri, cu primarii şi mediul de afaceri din Bistriţa-Năsăud, alături de ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, şi ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici.

Teodorovici: "Vor fi lansate cereri de proiecte pentru zonele medicală, rurală şi privată"

Tot ieri, la acelaşi eveniment, ministrul Eugen Teodorovici a mai anunţat că în această toamnă vor fi lansate cereri de proiecte pentru zonele medicală, rurală şi privată, astfel încât sumele atrase de ţara noastră din fondurile europene să atingă ţinta de 80% propusă pentru exerciţiul bugetar 2007-2013, conform Agerpres.

În septembrie şi octombrie, vor fi lansări de cerere de proiecte, din economiile făcute, prin care unităţile medicale vor putea fi dotate cu angiografe, iar cele care se ocupă de tratamentul copiilor născuţi cu malformaţii la inimă vor beneficia atât de echipamente noi, cât şi de pregătirea cadrelor medicale cu ajutorul unor specialişti din afara ţării.

Ministrul le-a comunicat primarilor din Bistriţa-Năsăud că aceia care au executat lucrări de infrastructură apă şi canal din resurse bugetare proprii şi au respectat procedurile de achiziţii pe modelul fondurilor europene îşi pot recupera sumele din banii UE.

Eugen Teodorovici s-a arătat încrezător că, prin aceste măsuri, nivelul sumelor intrate în ţară din fonduri europene poate atinge 3,4 miliarde de euro până la sfârşitul anului: "Anul trecut au intrat în ţară 2,8 miliarde de euro. Anul acesta, până în prezent, au intrat deja 2 miliarde, asta înseamnă că până la final de 2014 estimăm că suma aceasta va fi mult mai mare de 3 miliarde, undeva poate în jur de 3,4 miliarde euro, deci intrări în ţară. (...) De asemenea, anul trecut am trimis facturi către Bruxelles în valoare de 3,5 miliarde euro; anul acesta estimăm să atingem cel puţin acelaşi nivel de facturi trimise către Comisia pentru rambursare".

Demnitarul a menţionat că, din octombrie, vor fi lansate cereri de proiecte pe actualul exerciţiu bugetar 2014-2020, chiar dacă în prima fază sumele necesare pentru rambursări vor fi antamate din bugetul de stat.

"Chiar dacă programele operaţionale nu vor fi încă aprobate de Comisia Europeană (...), ca să nu aşteptăm această procedură foarte lungă, pe zonele în care noi suntem siguri că cei de la Comisie nu vor face observaţii, acolo putem să lansăm aceste noi cereri de proiecte, atât pentru zona privată, cât şi pentru zona publică. După ce programele vor fi aprobate, noi putem trimite CE cereri de rambursare, în cazul în care anul acesta vor avea loc şi plăţi. Le vom antama în primul rând din bugetul de stat", a mai spus Teodorovici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb