EUGEN TEODOROVICI: "Vreau să termin reforma sistemului de absorbţie în acest an"

Fonduri Europene #Fonduri Europene / 16 iunie 2014

"Vreau să termin reforma sistemului de absorbţie în acest an"

Blănculescu: "Premierul promite că va modifica taxa pe stâlp, din 2015"

Update 14:23 Teodorovici: "Vreau să termin reforma sistemului de absorbţie în acest an"

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, în urmă cu puţin timp, că doreşte să termine în acest an reformarea sistemului de absorbţie: "Mi se pare penibil ca în 2015 să mai vorbim de reformarea sistemului de absorbţie şi îmi asum acest obiectiv".

Domnia sa a menţionat că îşi doreşte un grad bun de absorbţie pentru 2014, în noua alocare financiară, motiv pentru care va propune, în curând Guvernului, mai multe soluţii: "Avem o listă de proiecte de rezervă din actuala alocare financiară, dar care nu au finanţare. Le introducem în noua perioadă de alocare 2014-2020, astfel încât beneficiarii pot deja să le implementeze şi să le şi fie decontate lucrările chiar în acest an".

Ministrul Teodorovici a mai spus că va lua măsuri şi cu multitudinea de contestaţii din sistemul de achiziţii publice, care blochează implementarea. Domnia sa doreşte sa nu mai aibă acces oricine la contestaţii, iar taxele să fie ridicate pentru depunerea contestaţiilor, astfel încât să fie descurajat acest "sport naţional".

Oficialul a ţinut să menţioneze că, în perioada 2014-2020, mediul privat are, direct, la dispoziţie, circa 4 miliarde de euro din fonduri europene, din care 3,2 miliarde de euro sunt destinate IMM-urilor.

---

Update Ramona Ivan, ARB: "Băncile sunt dispuse să facă mai mult pentru creşterea absorbţiei"

Băncile sunt dispuse să facă mai mult pentru îmbunătăţirea ratei absorbţiei fondurilor europene, a declarat Ramona Ivan, director al Direcţiei Relaţii Externe şi Finanţări Structurale din CEC Bank şi preşedinte al Comisiei pentru Fonduri Europene din Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

"Instituţiile financiare fac eforturi să găsească, împreună cu autorităţile produse care să funcţioneze mai bine ca până acum pentru beneficiarii fondurilor. Aşa cum am mai spus, multe proiecte sunt nebancabile, iar alte multe proiecte contractate cu finanţare europeană nu au fost implementate".

Oficialul ARB susţine că ar fi bine ca băncile să fie implicate în analiza bancabilităţii proiectelor cu fonduri europene şi ca, pentru simplificare, autorităţile să nu mai repete această analiză. (A.T.)

---

Update 14:09 Claudia Ionescu, ADRBI: "Sperăm să dublăm gradul de absorbţie, în acest an"

Un număr de 700 de proiecte au fost depuse prin programul Regio, potrivit Claudiei Ionescu, şeful Departamentului Promovare Regională şi Investiţii din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti - Ilfov (ADRBI).

Domnia sa a menţionat că suma alocată pentru acest program în perioada 2007-2013 se ridică la 395 de milioane de euro, în timp ce valoarea aprobată pentru rambursare este de 620 de milioane de lei.

"Sperăm să dublăm gradul de absorbţie, în acest an", a menţionat domnia sa, precizând că printre cele mai noi proiecte se numără cele care privesc reabilitarea termică a blocurilor, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii şcolare şi sprijinirea microîntreprinderilor.

Principalele dificultăţi întâlnite în procesul de absorbţie a fondurilor UE sunt modul de organizare a licitaţiilor publice, finanţarea redusă şi lipsa de experienţă a echipei de management.

În opinia doamnei Ionescu, printre altele, este nevoie de simplificarea procedurilor din domeniu şi de respectarea lor, pentru a avea un management al fondurilor UE cât mai performant. (E.O.)

---

Update 13:27 Carmen Arhip, BRD: "Vrem să continuăm să sprijinim creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene"

BRD vrea să continue sprijinul pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, care reprezintă o modalitate importantă de finanţare a investiţiilor, afirmă doamna Carmen Arhip, director al departamentului de Fonduri Europene din cadrul BRD.

Carmen Arhip a amintit că banca pe care o reprezintă a derulat, în perioada de programare 2007-2013, programul EUROBRD, dedicat susţinerii proiectelor cu fonduri europene, iar beneficiarii acestuia au fost IMM-uri, agricultori, piscicultori, autorităţi publice locale, clienţi mari corporate.

"Cererea de credite din partea IMM-urilor nu este atât de mare pe cât se crede", a atras atenţia doamna Arhip, adăugând: "Este greu atât pentru întreprinderi, care nu prea îndrăznesc să investească, dar şi pentru bănci, din cauza creditelor neperfomante rezultate în urma crizei".

Doamna Arhip a adus, însă, în atenţie beneficiile implementării de proiecte cu finanţare europeană: optimizarea raportului cost de producţie//preţ de vânzare; creşterea capacităţii de producţie, respectiv posibilitatea creşterii cotei de piaţă; îmbunătăţirea parametrilor calitativi ai produselor; eliminarea deficienţelor de mediu; posibilitatea dezvoltării unor activităţi de inovare (crearea de produse noi); branding.

Reprezentantul BRD a mai spus că, pentru perioada de programare 2014-2020, posibilele roluri pe care le-ar avea sistemul bancar în susţinerea atragerii de fonduri europene sunt: pre- şi co-finanţarea proiectelor; validarea/confirmarea bancabilităţii proiectului; administrarea schemei revolving de grant; intermedierea financiară pentru instrumente financiare, intermedierea pentru anumute domenii, rol de agenţie de plăţi. (A.V.)

---

Update 12:58 Silvia Cornei, FNGCIMM: "Este necesară armonizarea criteriilor de eligibilitate cu cerinţele de creditare"

Armonizarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor finanţate din fonduri europene cu cerinţele de creditare este o necesitate pentru bugetul european 2014-2020, consideră Silvia Ciornei, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Printre alte "învăţăminte desprinse" din exerciţiul bugetar care încă se află în derulare, se numără necesitatea finanţării capitalului de lucru, dar şi existenţa unor noi resurse financiare, cum ar fi creditele, garanţiile pentru credite sau capitalul de risc. În acest sens, FNGCIMM are propuneri atât pe POSCCE, cât şi pe POR şi pe noua schemă de finanţare a Marii Infrastructuri.

"Fondurile europene de genul granturilor ar putea fi gestionate de instituţiile de creditare", consideră Silvia Ciornei. (E.O.)

---

Update 12:25 Angheluţă Vădineanu, Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă: "Suntem departe de nevoia pe care ţara noastră o are"

Reforma sistemului de absorbţie a fondurilor europene este o problemă reală, opinează Angheluţă Vădineanu, preşedintele Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă.

Gradul de absorbţie la care vom ajunge din banii alocaţi în perioada 2007-2013 este un motiv de oarecare satisfacţie, dar suntem departe de nevoia pe care ţara noastră o are, este de părere domnul Vădineanu.

Domnia sa consideră că există o strânsă corelaţie între nevoia de reformare a sistemului de dezvoltare şi crearea condiţiilor de sustenabilitate, considerând că, în tot acest timp, "am continuat să erodăm fundaţia".

"Dezvoltarea durabilă este obiectivul general al tuturor politicilor şi programelor UE şi, deci, şi a statelor membre. Cred că important este să spunem ce trebuie să facem pentru a elimina barierele existente, din punct de vedere operaţional, pentru adaptarea unor legi etc., astfel încât atât consultanţii, cât şi beneficiarii să ştie ce trebuie să facă în procesul de accesare a acestor bani", a spus domnul Vădineanu, precizând că nu ne putem gândi la viitor fără să privim către capitalul natural, care este biodiversitatea. (E.O.)

---

Update 11:57 Pîrvan, AOAR: "Autorităţile locale trebuie responsabilizate urgent"

Ţara noastră are în continuare o diferenţă mare între proiectele europene contractate şi sumele atrase efectiv prin deconturi de la Uniunea Europeană, susţine Cristian Pîrvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care consideră că autorităţile locale trebuie responsabilizate urgent pentru creşterea absorbţiei.

Domnia sa a explicat: "Circa 70% din fondurile europene alocate României în perioada 2007-2013 se adresează administraţiei publice. De câţiva ani tot tragem semnale de alarmă că implementarea proiectelor merge foarte greu şi că administraţiile judeţene şi locale trebuie urgent responsabilizate".

Oamenii de afaceri propun ca prefecţii şi preşedinţii de Consilii Judeţene să prezinte Guvernului rapoarte lunare de monitorizare şi implementare a proiectelor de care sunt responsabile. De asemenea, oficialul AOAR a mai spus că firmele private cu expertiză pot şi trebuie să fie implicate în activitatea de monitorizare şi evaluare, în locul autorităţilor de amanagement, pentru eficientizarea implementării. (A.T.)

---

Update 11:36 Florin Iordache, Camera Deputaţilor: "Atragerea fondurilor europene, soluţie pentru creşterea numărului locurilor de muncă"

Atragerea fondurilor europene este o soluţie pentru dezvoltarea sustenabilă a ţării, respectiv pentru creşterea numărului locurilor de muncă, spune domnul Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, adăugând că, potrivit datelor statistice ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în martie 2014, rata şomajului la nivel naţional era de 5,56%, cu 0,27 puncte procentuale mai mică decât în anul anterior.

Aceleaşi date arată, conform domniei sale, că rata de ocupare a forţei de muncă în rândul populaţiei cuprinse între 20 şi 64 de ani era de 63,9% în 2013, mai mare cu 0,1 puncte procentuale faţă de anul precedent.

Domnul Iordache a menţionat că gradul de absorbţie a banilor UE prin Fondul Social European 2007-2013 este de 28,75%, "în condiţiile în care avem aplicată o corecţie financiară de 25%". Florin Iordache a subliniat: "Gradul de absorbţie este mic, trebuie să facem mai mult ca să atragem aceste fonduri europene".

Fondul Social European (FSE) este instrumentul principal prin care Uniunea Europeană finanţează programe dedicate creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă în statele membre ale UE.

FSE finanţează următoarele priorităţi: creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor; creşterea accesului şi a participării pe piaţa muncii; promovarea incluziunii sociale prin lupta împotriva discriminării şi facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele dezavantajate.

Statele membre ale Uniunii Europene au acces la finanţare din FSE în cadrul unei perioade de programare de şapte ani. (A.V.)

---

Update 11:18 Herciu, PNDR: "Vrem să simplificăm procedurile de achiziţii pentru beneficiarii privaţi"

Autorităţile vor să simplifice, pentru perioada 2014-2020, procedurile de achiziţii publice pentru beneficiarii privaţi ai fondurilor europene destinate dezvoltării rurale, a declarat Mihai Herciu, directorul general al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală, care este Autoritate de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Domnia sa a precizat: "În acest sens, lucrăm la o bază de date cu preţuri de referinţă, care să uşureze munca beneficiarilor. De asemenea, vrem să îmbunătăţim comunicarea şi campaniile de informare, să mărim transparenţa şi predictibilitatea, dar să şi reducem controalele dacă rata de eroare se menţine sub 2%".

Oficialul Autorităţii de Management a PNDR a mai spus că există deja proiecte-tip publicate pentru a uşura munca beneficiarilor şi a subliniat că Ministerul Agriculturii a fost primul care a depus la Comisia Europeană programul PNDR pentru perioada 2014-2020 în luna martie a acesti an.

Domnul Herciu a ţinut să menţioneze că ţara noastră are alocate circa 9,8 miliarde de euro în total prin acest program, a cărui variantă finală este estimată să fie gata la finele acestei luni.

Pentru perioada 2007-2013, gradul de contractare pe PNDR a fost de 97%, iar gradul de absorbţie este acum de 70,24%, conform sursei citate. (A.T.)

---

Premierul Victor Ponta a promis, în cadrul discuţiilor avute cu grupul economic consultativ "Coaliţia pentru Dezvoltarea României", că va aduce modificări taxei pe construcţii speciale, începând de la 1 ianuarie 2015, în condiţiile în care se va dovedi că, după cel de-al doilea termen de plată, respectiv 25 septembrie 2014, impactul acestui impozit asupra mediului de afaceri va fi mare decât cel estimat iniţial, potrivit lui Ionel Blănculescu, consilierul onorific al primului ministru. Domnia sa a menţionat că, în acest sens, Guvernul are în vedere realizarea unei analize, în cel de-al patrulea trimestru al anului în curs.

În opinia domnului Ionel Blănculescu, numai prin scăderea fiscalităţii pot creşte veniturile la bugetul de stat, în acest sens membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României având o activitate pro-activă.

În ceea ce priveşte procesul de absorbţie a fondurilor europene, consilierul onorific al primului ministru a subliniat că reducerea birocraţiei rămâne unul dintre obiectivele prioritare pe care le are le Ministerul Fondurilor Europene. Totodată, domnia sa apreciază faptul că, în ultimul an, gradul de absorbţie a banilor europeni a avut un trend pozitiv mult mai accelerat decât cel din anii trecuţi. (E.O.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cea de anul asta e varianta de campanie.

    Si noi promitem sa-l votam DUPA anularea taxei si nu inainte . Ca de promis cu promitatorul ,ne-am saturat .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb