EUGEN TEODOROVICI: Vrem să ajungem la o absorbţie a fondurilor europene de 35%, la finele acestui an

Ovidiu VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 21 octombrie 2013

"România va avea doi ani foarte grei - 2014 şi 2015 - în care va trebui să depună proiecte atât pe perioada bugetară 2007 - 2013, cât şi pe perioada 2014 - 2020", a declarat Eugen Teodorovici.

"România va avea doi ani foarte grei - 2014 şi 2015 - în care va trebui să depună proiecte atât pe perioada bugetară 2007 - 2013, cât şi pe perioada 2014 - 2020", a declarat Eugen Teodorovici.

"România, mult întârziată în absorbţia fondurilor europene, din cauză că au fost angajaţi în administraţia centrală foarte mulţi incompetenţi", a spus Ministrul Fondurilor Europene

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teo­dorovici, speră ca până la finele acestui an să se ajungă la o rată de absorbţie de 35%, după cum a declarat la finele săptămânii trecute la Braşov.

Domnia sa a spus: "În acest moment, suntem la 24,3%, dar intenţionăm să simplificăm mult modalitatea în care se accesează fondurile europene, astfel încât până în 2015, până când se pot atrage banii din legislatura 2007 - 2013, să ajungem la o proporţie de 80% fonduri atrase".

De asemenea, Teodorovici a anunţat că a emis un ordin prin care beneficiarii privaţi ai fondurilor europene nu vor mai fi obligaţi să aibă trei oferte pentru serviciile sau bunurile pe care le obţin cu ajutorul fondurilor europene accesate: "E în funcţie de ei. Oricum, banii care le rămân în urma acestor achiziţii nu li se vor mai lua de către stat şi vor rămâne la ei pentru a fi folosiţi în proiectul respectiv. Aşa că dacă vor lua oferta cu valoarea cea mai mare vor pierde nişte bani pe care îi pot folosi în cadrul proiectului".

Teodorovici a mai declarat că România este mult întârziată în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, pentru că "până acum au fost angajaţi în administraţia centrală foarte mulţi incompetenţi. "Nu trebuie să ne ascundem de acest lucru", a adăugat ministrul, precizând: "Pe viitor, ne dorim ca toţi cei 2.000 de angajaţi din sistemul fondurilor europene să fie testaţi mai des, nu ca acum. Ne dorim o testare din trei în trei luni, iar cei care nu mai fac faţă fie vor avea salariul redus, fie se vor lua măsuri mai ample împotriva lor".

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că ar fi un dezastru pentru România ca Parlamentul European să nu aprobe prelungirea cu un an a perioadei în care România şi Slovacia pot cheltui fondurile comunitare acordate pentru perioada 2007 - 2013.

"Am pierde două miliarde de euro", a precizat sursa citată. Totuşi, dacă se va aproba acest lucru, "România va avea doi ani foarte grei - 2014 şi 2015 - în care va trebui să depună proiecte atât pe perioada bugetară 2007 - 2013, cât şi pe perioada 2014 - 2020".

Potrivit ministrului, pentru exerciţiul bugetar nu vor mai exista decât trei autorităţi de management - Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Agriculturii, acest lucru făcând parte din strategia de debirocratizare în domeniul accesării fondurilor comunitare.

MADR: Se fac eforturi pentru debirocratizare şi pentru uşurarea accesului la fondurile europene

Prezent la eveniment, Valentin Şoneriu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat că instituţia din conducerea căreia face parte a început să se pregătească de exerciţiul bugetar 2014 - 2020 şi a organizat o serie de întâlniri cu potenţiali beneficiari, astfel încât să identifice necesităţile fiecărei zone în parte. El a admis că unui fermier nu îi este uşor să acceseze fonduri comunitare pentru dezvoltarea afacerii, dar a precizat că se fac eforturi pentru debirocratizare şi pentru uşurarea accesului la fondurile europene.

50.000 de euro pentru tinerii care se fac fermieri

Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, a declarat că tinerii care vor să se instaleze în mediul rural şi să-şi dezvolte o afacere ar putea primi de anul viitor finanţare prin APDRP de 50.000 euro, faţă de 40.000 euro în actualul program, 2007-2013. În urmă cu o lună, Popa era mai darnic, şi anunţa că suma ar putea fi chiar de 70.000 de euro.

Totuşi, acesta a mai spus că instituţia pregăteşte şi o serie de bonusuri pentru investiţiile care vor fi realizate în zonele montane. Potrivit lui Popa, atât cei care vor demara afaceri în zonele montane, cât şi tinerii care se vor muta în aceste zone pentru a deveni fermieri ar putea primi bonusuri de 20% din suma acordată în mod normal.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In toate declaratiile oficialilor se vorbeste despre 24%, mai nou peste 30% din fondurile europene atrase. Daca e vorba de cele 30 de miliarde de euro din exercitiul financiar 2007-2013, unde sunt Doamne 8-10 miliarde de euro? Va dati seama cum ar dudui economia, sau macar sectoarele unde au fost pompati banii???

    Incredibil, dar adevarat! Pe vremea lui Ceausescu nu ne convenea cand erau pusi tarani la conducere in fabrici, pentru ca nu se pricepeau. Acum, dupa 24 de ani de la revolutie, facem exact acelasi lucru. In plus, suntem asa de bezmetici incat votam oameni care ajung sa ne minta in fata, sa ne arate cu degetul ceea ce tot ei nu sunt in stare sa faca, sa ne fure, sa ne corupa, sa ne tradeze. Cum naiba am ajuns sa ne laudam cu procente de acest gen? Cum naiba e posibil ca oamenii pusi in niste functii sa-si vorbeasca de urat oamenii? Cum naiba sa mai avem incredere in oricine, oricand, oriunde ar fi angajat in institutiile publice? Incredibil, am ajuns sa ne laudam cu 30% si sa acceptam oameni care reclama ca are angajati nepregatiti! Incredibil si rusinos... Chiar imi e rusine de lipsa lor de rusine... Am reusit sa facem varza din orice lucru serios, din orice principiu de baza al seriozitatii.

    Baiat destept, Teodorovici asta : arata bine Blonda cu care iesi, esti baiat gigea... Las-o incolo de guvernare, Blonda sa se simta bine...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb