EUGEN TOMAC: "Cine şi cum a decis să pre-rezervăm în secret gazele din Marea Neagră în beneficiul Ungariei?"

D.I.
Politică #Energie / 4 martie 2018

Eugen Tomac (Sursa foto: Twitter)

Eugen Tomac (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat astăzi că PNL şi USR au refuzat propunerea de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea activităţii Transgaz în relaţia cu operatorul maghiar de transport gaze, informează Agerpres.

Într-un comunicat transmis de PMP, Eugen Tomac afirmă: "USR şi PNL au refuzat să se alăture demersului nostru legitim de a lămuri, într-o comisie parlamentară de anchetă, încrengăturile de interese din Afacerea Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban. Ancheta ar fi vizat operaţiunile lipsite de transparenţă legate de livrarea de către România a unei cantităţi de 4 miliarde de metri cubi pe an către Ungaria din gazele exploatate în Marea Neagră. Am fost foarte surprinşi să vedem că USR şi PNL fac, pe această temă, un pas lateral"

Potrivit sursei citate, "după ultima vizită în România a ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, acesta a anunţat, la unison cu premierul Viktor Orban, că cele două ţări ar fi convenit ca, 'până în 2020, România să creeze condiţiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar din 2022, să devină posibil transportul către Ungaria a unei cantităţi semnificative de gaze produse în Marea Neagră, după ce companiile maghiare vor contracta întreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, a acestui traseu'.

Liderul PMP mai susţine că există extrem de multe semne de întrebare cu privire la modul în care Transgaz, companie aflată în proprietatea statului român, care deţine monopol în privinţa transportului de gaze în România, ar fi organizat o sesiune de rezervare a capacităţii de transport a gazelor pe ruta România-Ungaria, prin conducta BRUA, pentru perioada 2022-2037, înainte de începerea lucrărilor de realizare a interconectorului.

În cele din urmă, Tomac subliniază lipsa de claritate a situaţiei, ca urmare a refuzului de constituire a comisiei, insistând asupra interesului pe care ţara vecină îl are în legătură cu rezervele de gaze din Marea Neagră. În acest sens, Eugen Tomac a precizat: "Din cauza lipsei de transparenţă a acestui demers, este simplu să speculezi că Liviu Dragnea i-ar fi promis lui Viktor Orban gaze contra susţinerii acordate de UDMR pentru actuala guvernare. Nu ştiu de ce USR şi PNL nu vor să lămurim în Parlament cum a fost posibil să subscriem proiectului care face ca gazele exploatate în Marea Neagră să nu mai ajungă în Austria, ci să meargă doar până în Ungaria. În acelaşi timp, cine şi cum a decis să pre-rezervăm în secret gazele din Marea Neagră în beneficiul Ungariei?".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Niciun raspuns, nicio parere/lamurire?? Bursa nu este un ziar economic? nu ar fi frumos ca la astfel de articole sa va putem afla(oficial) parerea?.

     

    1. Bursa a scris mult pe subiect. Cauta in arhiva

    Cum cine? cine guverneaza?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb