Liderul PMP Eugen Tomac prezintă miercuri un document care, spune el, arată că "Guvernul de la Viena este responsabil pentru numărul mare de imigranţi ilegali", informează news.ro.
Europarlamentarul acuză faptul că discursul lui Nehammer şi Karner cu privire la criza imigranţilor ilegali este construit pe argumente ce deformează profund realitatea.
"Discursul lui Nehammer şi Karner cu privire la criza imigranţilor ilegali este construit pe argumente ce deformează profund realitatea. Un document, la care am avut acces, dovedeşte fără echivoc că actualul guvern este responsabil pentru situaţia în care se află Austria în ceea ce priveşte gestionarea proastă a problemei imigranţilor ilegali. Cu exact un an în urmă, Consiliul Uniunii Europene a emis o recomandare prin care a avertizat Guvernul de la Viena despre faptul că nu respectă Directiva 2008/115/CE, referitoare la aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul returnării", spune Tomac pe Facebook.
El arată că în acest context, "condiţiile discutate privind relocarea imigranţilor ilegali din Austria în România şi Bulgaria sunt absolut revoltătoare, având în vedere faptul că Uniunea Europeană a demonstrat că Austria nu respectă politica europeană privind returnarea de ani de zile şi a indicat clar ce nu funcţionează".
"Problema lor nu suntem noi. Austria însăşi este cauza propriei sale crize a imigranţilor. Mai mult, perioada evaluată, anul 2020, este aceea în care ministrul de interne era chiar actualul cancelar, Karl Nehammer. Recomandările UE evidenţiază o serie de deficienţe majore în implementarea acquis-ului Schengen şi solicită modificări legislative precise pentru a face mecanismul de returnare a imigranţilor ilegali cu adevărat eficient", subliniază Tomac.
"În acest context, cred că guvernele României şi Bulgariei ar trebui să-i prezinte acest document european lui Karner şi să îi solicite să renunţe la condiţiile absurde pe care le impune în mod ultimativ. România şi Bulgaria trebuie să intre în Schengen fără condiţii inventate, ci strict respectând procedurile în vigoare, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în cazul Croaţiei", mai afirmă Tomac.