Preşedintele PMP, Eugen Tomac afirmă astăzi că PNRR este un eşec colosal care arată incompetenţa actualei coaliţii şi spune că preşedintele Klaus Iohannis, cel care ne vorbea despre cele 80 de miliarde de euro în perioada 2021 - 2027 care ar urma să schimbe soarta României, are datoria să se implice şi să ceară Guvernului să-şi facă treaba, altfel, ratăm o şansă istorică de a recupera decalajele, de a rezolva problemele structurale de infrastructură care ţin pe loc economia şi alungă tot mai mulţi România din ţară, relatează News.ro.
Tomac scrie pe Facebook că "Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, ne anunţă senin că România va pierde 2,1 miliarde de euro din granturi (fonduri nerambursabile) şi va împrumuta, până în 2026, cu 4,2 miliarde de euro mai mult pentru a implementa proiectele din PNRR".
"Din 14 miliarde granturi, au rămas 12 miliarde - care se devalorizează pe fondul inflaţiei galopante. Asta în condiţiile în care, în trezoreria BNR, au intrat deja 3,79 miliarde de euro (1,9 miliarde în decembrie 2021 şi cam tot pe atât în ianuarie 2022) care zac nefolosiţi şi se devalorizează din cauza inflaţiei. Speranţa este să putem să folosim o parte în octombrie 2022, dar, foarte probabil, s-ar putea ca Guvernul să nu poată cheltui nici măcar un eurocent anul acesta", spune liderul PMP.
Eugen Tomac prezintă "opt realităţi incontestabile":
1. În acest moment, există întârzieri de minimum 10 luni în ceea ce priveşte implementarea PNRR.
2. PNRR a fost de la început negociat foarte prost şi proiectele de investiţii nu au fost bine selectate şi bine negociate. Ca dovadă lipsa irigaţiilor sau a finanţării unor proiecte importante de tipul recent discutatei autostrăzi Ploieşti - Braşov.
3. Puterea politică (PSD - PNL - UDMR) nu pare să aibă niciun apetit pentru implementarea PNRR care presupune reforme structurale. Guvernanţi gândesc în continuare doar în perspectivă populist - electorală.
4. Nu avem deschisă nicio linie de finanţare pentru exerciţiul bugetar 2021 - 2027 al UE.
Întârzierile pe acest palier sunt deja de doi ani.
5. Din cauza incompetenţei PSD-istului Adrian Câciu, România se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE. Am spus-o şi o mai repet, ministrul Finanţelor, domnul Câciu este o catastrofa pentru România, acest om ne îndatorează şi risipeşte banii într-un mod haotic ne mai întâlnit. Datoria publică a trecut de 50% din PIB, situaţie fără precedent pentru România. PSD şi Ciucă trebuie să scape ţara de acest ministru care conduce după reguli din lumea a treia.
6. Este dezarmant faptul că ministrul Boloş se află deja de patru luni în funcţie şi, dacă ştia că trebuie renegociat PNRR, nu a început deja acest proces. A lăsat să treacă sfânta vară a funcţionarilor din ministere unde nici musca nu mişcă.
7. Aşa cum am văzut cu metroul din Cluj-Napoca, nu se va putea realiza niciun mare proiect de investiţii în infrastructură până în momentul în care Guvernul nu va rezolva problema preţului materialelor de construcţii prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Implicit, acest lucru va afecta şi toate proiectele din PNRR.
8. Există o blocadă mediatică impusă de Putere pentru ca dezastrul accesării fondurilor europene să nu se vadă. Asta este foarte grav şi democraţia devine tot mai fragilă.
"Preşedintele Iohannis, cel care ne vorbea despre cele 80 de miliarde de euro în perioada 2021 - 2027 care ar urma să schimbe soarta României, are datoria să se implice şi să ceară Guvernului să-şi facă treaba. Altfel, ratăm o şansă istorică de a recupera decalajele, de a rezolva problemele structurale de infrastructură care ţin pe loc economia şi alungă tot mai mulţi România din ţară", mai spune Tomac.
1. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 24.08.2022, 12:01)
planul de afaceri pt pnnr a fost total gresit,facut de consultanti obscuri care nu au lucrat in mediul productiv si baga tot felul de bazaconii acolo!
trebuia anticipata seceta care a venit dupa anu trecut,tot secetos si trebuia marsat pe sistem irigatii,silozuri si cel mai important fabrica de ulei,zahar a statului roman sa nu mai dam samanta si sa luam ulei,trecut la armata,la rezervele statului sa elimini monopolul importatorilor si sa nu mai plece bob neprocesat din ro!
autostrada Moldovei se justifica cateva zile pe luna,am vazut traficul de mai multe ori!
asa sa facem autostrada gaiesti-Ploiesti ca e f aglomerat mereu,dar ce faci cu costurile de intretinere a vechii sosele,uita-te la Sibiu-Deva,un drum judetean are mai multe masini decat acest DN!
centuri ocolitoare la toate orasele de pe traseu la nivel de autostrada era solutia economica si puteai sa faci si la alte orase aglomerate!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 13:26)
nici pmp , alaturi de psd si pnl nu a scos o soapta cand pnrr a cazut in mainile lui zero , asa ca , sinteti la fel !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 13:41)
De pnrr este vinovat cel care la scris adică usr istul ghinea,nu cumva știind ca nu mai sunt la guvernare au făcut un pnrr prost ca apoi sa dea vina pe rivali
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 15:30)
Numai o minte neteda pe o textura maro rasucita poate debita asta... penibil!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 16:30)
Vinovati alaturi de Ghinea sint si cei care au tacut complice . Pnrr nu este afacerea personala a lui Ghinea si USR , trebuia sa intervina de la inceput si PSD , dar nu i-a interesat si au preferat sa-si faca imagine si sa dea vina pe altii
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 17:37)
USR-ul a dorit sa conduca chiar si minoritar, trebuiau sa ii lase sa isi rupa ei gatul cu PNRR-ul, asa pica toata vina pe ei. Dar atunci PSD-PNL-UDMR vedea doar banii nu si munca, s-au si vazut cu contracte date la prieteni si cu conturile pline.