Euro, impulsionat de decidenţii BCE

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2023

Euro, impulsionat de decidenţii BCE

Moneda unică europeană (euro) a crescut ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, investitorii fiind atenţi la discursurile decidenţilor Băncii Centrale Europene în cadrul forumului anual al BCE de la Sintra, Portugalia.

Euro a urcat cu 0,5% în a doua parte a zilei de ieri, la 1,0965 dolari, conform datelor Bloomberg.

"Cursul euro/dolar este ceva mai puternic astăzi (n.r. ieri), probabil cu puţin ajutor din partea comentariilor oficialilor BCE", declară, citat de Reuters, Francesco Pesole, strateg valutar la ING.

Martins Kazaks, guvernatorul băncii centrale din Letonia şi oficial al BCE, a afirmat ieri, în Portugalia, că banca centrală va continua, probabil, să majoreze ratele dobânzilor după luna iulie. Dobânda-cheie din zona euro este în prezent de 3,5%. Comentariile lui Kazaks sugerează că aceasta ar putea ajunge la 4% sau mai mult.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a vorbit, de asemenea, la Sintra, spunând că "politica monetară trebuie decisă în cadrul fiecărei întâlniri şi trebuie să rămână dependentă de datele privind economia".

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) din SUA, Jerome Powell, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, şi cel al Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, sunt aşteptaţi să vorbească astăzi la un panel la care va participa şi Christine Lagarde, conform Reuters.

Christine Lagarde: "BCE trebuie să continue să înăsprească politica monetară"

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat ieri că inflaţia în zona euro este încă mult prea ridicată, astfel că BCE trebuie să continue să înăsprească politica monetară şi să evite să declare victoria în lupta cu avansul preţurilor de consum, transmite Reuters.

BCE a majorat costul creditului la fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an, dobânda la depozite urcând din teritoriul negativ până la 3,5%. BCE promite că vor urma şi alte majorări în încercarea de a opri avansul inflaţiei.

Lagarde a precizat: "Este puţin probabil ca, în viitorul apropiat, banca centrală să fie în măsură să afirme cu certitudine că dobânzile au atins vârful. Fără o modificare importantă a perspectivelor, vom continua să majorăm dobânzile în luna iulie".

În luna mai, inflaţia de bază în zona euro a fost de 6,1%, în scădere faţă de o valoare de 7% în luna aprilie, dar cu mult peste ţinta de inflaţie a BCE, care este de 2%, notează Agerpres.

"Inflaţia în zona euro este mult prea mare şi se pare că va rămâne aşa pentru o perioadă lungă de timp... Această persistenţă este provocată de faptul că inflaţia îşi face simţite efectele în economie în faze, pe măsură ce diferiţi agenţi economici încearcă să transfere costurile pe seama celorlalţi", a spus Christine Lagarde.

Chiar dacă zona euro a intrat recent în recesiune, firmele nu renunţă la angajaţi, o evoluţie neaşteptată care alimentează creşterile salariale. O altă problemă este că o mare parte din creşterea gradului de ocupare are loc în sectoare cu o productivitate scăzută. "Toate acestea înseamnă că ne vom confrunta cu mai mulţi ani de creşteri ale salariilor nominale, în care presiunile pe partea costurilor cu mâna de lucru vor fi exacerbate de creşterea limitată a productivităţii", a declarat Lagarde.

Toate aceste evoluţii forţează BCE să se angajeze în mod clar că va menţine dobânzile ridicate pentru o perioadă prelungită. "Trebuie să comunicăm în mod clar că vom rămâne la aceste niveluri atât timp cât va fi nevoie. Asta va asigura că majorarea dobânzilor nu generează aşteptări referitoare la o inversare mult prea rapidă a politicii monetare şi va permite ca impactul deplin al acţiunilor noastre anterioare să se materializeze", a subliniat preşedintele BCE.

Prin scumpirea creditului, băncile centrale vor să frâneze cererea de credite imobiliare, credite de consum sau pentru investiţii din partea companiilor, ceea ce, potrivit teoriei economice convenţionale, duce la o încetinire a ritmului de creştere a preţurilor.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, afirma că recentele majorări ale dobânzilor de către Banca Centrală Europeană trebuie transferate integral la deponenţi şi trebuie reflectate în dobânzi mai ridicate la depozite. Acesta a subliniat: "O transmisie deplină a politicii monetare necesită remunerarea deponenţilor. Este extrem de important ca politica monetară să fie reflectată în toate activele şi pasivele unei bănci".

Luna aceasta, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima că Banca Centrală Europeană ar trebui să continue majorarea dobânzilor pentru scăderea inflaţiei, iar guvernele din zona euro ar trebui să reducă deficitele ca să susţină eforturile BCE. FMI a subliniat: "Trebuie continuată înăsprirea politicii monetare pentru a readuce inflaţia la ţinta BCE de 2% în timp util".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb