EURODEPUTATUL SIEGFRIED MUREŞAN: "Am dat aviz unui comisar după 150 de minute de audieri; aşa ar trebui audiaţi miniştrii şi în România"

S.A.
Politică / 10 ianuarie 2017

Siegfried Mureşan

Siegfried Mureşan

Conducerea Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, din care face parte deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/PMP) în calitate de vicepreşedinte, a avizat pozitiv aseară desemnarea comisarului european Gunther Oettinger pentru portofoliul de Buget şi Resurse Umane, după o audiere care a durat 150 de minute, timp în care comisarul european a răspuns la 43 de întrebări din partea deputaţilor europeni.

Eurodeputatul Siegfried Mureşan a declarat, după aviz, că aşa ar trebui să se desfăşoare audierile miniştrilor şi în Parlamentul României.

Deputatul european a declarat, într-un comunicat trimis Redacţiei: "Am avizat aseară, în conducerea Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, desemnarea comisarului european Gunther Oettinger pentru portofoliul de Buget şi Resurse Umane. Avizul a venit după două etape de întrebări şi răspunsuri. În primă etapă, înainte de audierea propriu-zisă în Parlamentul European, comisarul a trebuit să răspundă la 38 de întrebări scrise din partea a trei comisii parlamentare, Comisia pentru bugete, Comisia pentru control bugetar şi Comisia pentru afaceri juridice. A răspuns la toate întrebările în 52 de pagini. Apoi, aseară, a fost audiat în Parlamentul European timp de 150 de minute şi a răspuns la 43 de întrebări din partea deputaţilor europeni din cele trei comisii de specialitate. Fiecare întrebare a fost formulată într-un minut, iar comisarul a trebuit să răspundă imediat, în două minute, nu cum se întâmplă în Parlamentul României, unde miniştrii desemnaţi răspund de abia după ce s-a terminat setul de întrebări pentru a evita temele delicate. Mai merită menţionat că audierea a fost făcută doar pentru o schimbare de portofoliu, Gunther Oettinger fiind comisar european încă din 2010 şi a deţinut anterior portofoliile Energie, respectiv, Economie şi Societate Digitală."

După terminarea audierilor, Siegfried Mureşan a mai spus: "În timpul audierilor, comisarul a dovedit că îşi cunoaşte portofoliul. Eu i-am adresat două întrebări. Prima dintre ele s-a referit la echilibrul dintre noile instrumente financiare pe care le promovează Comisia Europeană pentru stimularea investiţiilor şi tradiţionalele fonduri europene nerambursabile. Am explicat că noile instrumente financiare încă nu avantajează România, iar ţara noastră are nevoie în continuare de fonduri nerambursabile. Comisarul desemnat a fost de acord că trebuie păstrate fondurile europene nerambursabile, dar că, totodată, ţara noastră trebuie să fie ajutată de Uniunea Europeană să-şi dezvoltate pieţele financiare şi sectorul bancar pentru a se putea folosi de aceste noi instrumente financiare destinate investiţiilor. A doua întrebare s-a referit la propunerea noastră, a Grupului PPE, de a oferi gratuit fiecărui tânăr cetăţean european care împlineşte 18 ani un abonament de tren pentru o lună pe care să-l poată folosi ca să viziteze Europa. Comisarul Oettinger a fost de acord cu acest proiect şi s-a angajat să caute metode de finanţare fără a afecta celelalte programe europene pentru tineri, precum Programul de mobiliate Erasmus+".

Mureşan a subliniat: "După cele 150 de minute de audieri, ne-am reunit în conducerea Comisiei pentru bugete şi, după alte 60 de minute de evaluare, am decis să oferim un aviz pozitiv comisarului desemnat. Decizia finală va fi luată joi în Conferinţa Preşedinţilor Grupurilor Politice din Parlamentul European, în baza avizului celor trei comisii de specialitate. Aşa consider că ar trebui audiaţi şi miniştrii din Guvernul României, nu ca acea mascaradă de audieri de săptămâna trecută în care fiecare ministru a fost audiat timp de maximum 30 de minute, iar parlamentarii opoziţiei nu au fost lăsaţi să adreseze întrebări. Parlamentul României, dar mai ales actuala putere, PSD-ul, au multe de învăţat de la acest model de audiere".

Eurodeputatul român a concluzionat că nu vom avea o ţară mai bine condusă şi miniştri mai buni atât timp cât audierile nu sunt făcute în mod serios.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb