Locuitori din mai multe zone din Polonia şi Republica Cehă s-au grăbit să evacueze luni, în timp ce în alte regiuni din Europa Centrală a început curăţenia şi evaluarea pagubelor după ce cele mai grave inundaţii din ultimele două decenii, transmite Reuters.
Zonele de frontieră dintre Republica Cehă şi Polonia au fost grav afectate la sfârşitul săptămânii trecute, de ploile abundente şi de creşterea nivelului apelor, care au dus la prăbuşirea unor poduri, la evacuări forţate şi la avarierea unor maşini şi case. Cel puţin 17 persoane au murit în urma inundaţiilor din România până în Polonia în ultimele zile, potrivit news.ro.
Luni după-amiază, primarul din Nysa, un oraş cu peste 40.000 de locuitori din sudul Poloniei, a cerut locuitorilor să evacueze imediat după ce un mal de inundaţie din apropiere a fost avariat.
În oraşul Ostrava din nord-estul Cehiei, un baraj rupt pe râul Odra, la confluenţa acestuia cu râul Opava, a provocat inundarea zonei industriale a oraşului.
Sute de persoane au fost evacuate, de asemenea, din mai multe zone rezidenţiale. În oraşul ceh Litovel, care luni a fost scufundat în proporţie de 70% de ape de până la un metru adâncime, locuitorii şi-au descris frica pe măsură ce apele au crescut rapid în weekend. "Mi-a fost foarte, foarte frică... Am fugit pentru că apa creştea foarte repede lângă casă", a declarat Renata Gaborova, în vârstă de 39 de ani.
Premierul Donald Tusk a declarat că împreună cu alţi lideri ai ţărilor afectate vor apela la ajutor financiar din partea Uniunii Europene. Poliţia poloneză a declarat că patru persoane au murit în urma inundaţiilor din Polonia, iar în Republica Cehă au murit trei, a declarat un oficial al poliţiei.
Capitala Slovaciei, Bratislava, şi capitala Ungariei, Budapesta, se pregăteau pentru posibile inundaţii ca urmare a creşterii nivelului Dunării.
Şi în Slovacia şi Ungaria autorităţile s-au pregatit pentru posibile inundaţii, ca urmare a creşterii nivelului Dunării. Ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, a declarat că eforturile se concentrează pe menţinerea fluviului şi a afluenţilor săi în limitele malurilor şi a precizat că până la 12 000 de soldaţi sunt pregătiţi să ajute.
În Austria, nivelul râurilor şi rezervoarelor a scăzut în timpul nopţii, pe măsură ce ploaia s-a diminuat, dar oficialii au declarat că se pregătesc pentru un al doilea val, deoarece se aşteaptă ploi mai abundente.