Europa va avea o sursă nelimitată de adrese internet mai devreme de 2010

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 28 mai 2008

Europa va avea o sursă nelimitată de adrese internet mai devreme de 2010

Comisia Europeană a stabilit ieri obiectivul ca un sfert din industria, autorităţile publice şi utilizatorii casnici din UE să adopte ultimul protocol internet (IP versiunea 6 sau IPv6), ce va permite o extindere masivă a spaţiului de adrese cam pe acelaşi principiu ca la numerele de telefon, care au fost prelungite pentru a se putea înmulţi în secolul trecut. Comisia a lansat un apel la o acţiune concertată la nivel european, pentru ca toţi actorii să fie pregătiţi pentru o tranziţie eficientă şi la timp, astfel încât consumatorii să fie scutiţi de costuri suplimentare şi societăţile europene inovatoare să beneficieze de un avantaj competitiv. "E vorba să nu lăsăm pe mâine ce putem face azi", a observat Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informaţională şi mass-media, citată de Rompres. Domnia sa spune: "Pe termen scurt, întreprinderile şi autorităţile publice ar putea fi tentate să încerce să-şi înghesuie cererea de adrese în chingile vechiului sis­tem, dar asta ar însemna ca Europa să fie printre ultimii care profită de cea mai nouă tehnologie internet şi să se confrunte eventual cu o criză în momentul în care vechiul sistem rămâne fără adrese. Nu sunt atâtea fire de nisip pe toate plajele din lume câte adrese în spaţiul virtual va oferi IPv6. Dacă europenii încep să utilizeze cele mai recente funcţii internet - etichetele inteligente în magazine, fabrici şi aeroporturi, sistemele inteligente de încălzit şi de iluminat care economisesc energie, sistemele de navigaţie şi reţelele în automobile - atunci putem deja să prevedem o creştere înmiită a cererii de adrese IP. Fac apel la statele membre să se asigure că autorităţile publice şi industria implantează IPv6 pe scară largă până în 2010".

Aflat în folosinţă din 1984, IPv4 furnizează 4,3 miliarde de adrese, din care mai sunt libere şi disponibile pentru noi conexiuni numai vreo 700 de milioane, altfel spus 16%. Noul protocol internet, IPv6, va pune la dispoziţia publicului un număr aproape infinit de adrese IP, oferind un suport noilor aplicaţii care folosesc dispozitive prea multe sau prea costisitoare pentru IPv4. Utilizatorii casnici vor putea astfel mult mai uşor să-şi construiască propriile lor reţele şi să le conecteze la internet.

IPv6 va stimula apariţia unor aplicaţii internet mai inovatoare, în special cele care presupun legarea în reţea a unui număr imens de mici dispozitive simple. S-ar putea îmbunătăţi, de exemplu, gestionarea energiei în iluminatul public şi în clădirile inteligente, iar internetul ar putea fi folosit pentru a conecta într-un mod ieftin şi fiabil senzorii de teledetecţie ai aparatelor electrocasnice. Această evoluţie va stimula societăţile şi le va da posibilitatea să inoveze în continuare şi să producă următoarea generaţie de aplicaţii internet. Cele mai multe dintre noile calculatoare şi servere comercializate de principalii producători sunt deja compatibile cu IPv6, dar nu pot fi accesate decât prin vechile adrese IPv4. "Coloana vertebrală" a internetului european pentru cercetare, reţeaua GEANT, este deja 100% compatibilă cu IPv6 şi, mulţumită ei, Europa are cea mai mare preluare de adrese IPv6 dintre toate regiunile lumii. Acest progres trebuie însă să parvină şi la internetul public. Pentru aceasta, este nevoie de o acţiune concertată a tuturor actorilor industriali din Europa care să asigure extinderea rapidă a IPv6 cu ajutorul unor reţele centrale de internet capabile să suporte atât IPv4 cât şi IPv6. Între timp, în Japonia, societatea niponă de telecomunicaţii şi telegrafie, NTT, are deja o reţea centrală IPv6, iar China intenţionează să implementeze reţele compatibile atât cu IPv4, cât şi cu IPv6 înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Guvernul SUA impune utilizarea IPv6 ca o condiţie pentru acordarea de contracte publice, dar, în practică, tehnologia internet americană rămâne asemănătoare celei din UE. Într-o comunicare adoptată ieri, Comisia solicită statelor membre să-şi transfere propriile reţele internet, site-uri publice şi servicii electronice guvernamentale pe noul protocol, făcând din sectorul public vârful de lance al extinderii IPv6. Totodată, Comisia vrea ca principalele site-uri web din Europa să dea exemplu şi şi-a propus ca, până la sfârşitul acestui an, să obţină angajamente în acest sens de la cel puţin 100 dintre principalii operatori europeni, cum ar fi pos­turile de radio sau serviciile de ştiri online. Site-ul Comisiei însăşi, Europa.eu, va fi accesibil prin IPv6 mai devreme de 2010. Pentru a încuraja industria informatică europeană să avanseze, statele membre ar trebui să condiţioneze achiziţiile publice de folosirea IPv6, să sensibilizeze întreprinderile şi organizaţiile pe această temă şi să le ajute la realizarea tranziţiei. Comisia a investit 90 milioane EUR în cercetarea legată de IPv6.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb