"Europarlamentarele", motiv de remaniere şi de ruptură

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 3 februarie 2014

"Europarlamentarele", motiv de remaniere şi de ruptură

Febra alegerilor europarlamentare a cuprins întreaga clasă politică. La umbra alcătuirii listelor de candidaţi pentru alegerile din această primăvară au loc mai multe acţiuni politice interesante: remanierea Guvernului, plecări din partide, dar şi alcătuirea de alianţe conjuncturale sau blocarea coalizării forţelor de dreapta.

În primul rând, plasarea pe listele pentru alegerile europarlamentare a miniştrilor care vor fi remaniaţi în următoarea perioadă face ca acest proces să fie mai puţin \"dureros\" atât pentru persoana în cauză cât şi pentru partid. Conducerea Partidului Conservator a făcut primul pas, aşa cum era de aşteptat, ministrul turismului Maria Grapini urmând să fie tras pe linia... europeană. Anunţul a fost făcut de preşedintele conservatorilor Daniel Constantin: \"Am validat două propuneri ale PC, ţinând cont şi de recomandările pe care le-am discutat, în cadrul restrâns, pentru cei care trebuie să facă parte din această listă. Prima propunere este Maria Grapini şi cea de-a doua propunere este preşedintele Organizaţiei Prahova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Laurenţiu Rebega. Aşa cum am discutat, există o propunere pentru un loc eligibil şi cea de-a doua propunere probabil că pentru toate cele trei partide va fi un loc la bătaie, un loc la limită\". Şi în cadrul PNL au apărut discuţii conform cărora miniştrii care vor fi retraşi din Guvern să se regăsească pe lista pentru europarlamentare. Astfel, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, au şanse mari să se afle pe locuri eligibile pentru a merge în Parlamentul European. În PSD lucrurile sunt mai complicate, în primul rând, preşedintele partidului, Victor Ponta nu este foarte încântat să opereze modificări în cadrul cabinetului, iar aici discuţiile în privinţa candidaţilor care vor fi propuşi pentru viitoarele alegeri au fost purtate înainte ca problema remanierii să fie pusă cu atâta insistenţă.

De asemenea, tot aceste alegeri par să configureze o alianţă de guvernare din care PNL a fost exclus. Biroul Politic al PC a validat, săptămâna trecută, propunerea ca la alegerile europarlamentare PC să participe pe o listă comună alături de PSD şi UNPR, a declarat preşedintele PC, Daniel Constantin: \"Biroul Politic s-a întrunit într-un format restrâns. Biroul Politic a validat propunerea ca la alegerile europarlamentare PC să participe, pe o listă comună, alături de PSD şi UNPR. Suntem consecvenţi ideii că ar trebui să avem liste comune şi la alegerile europarlamentare, înţeleg că există totuşi opinii divergente în partidul celorlalţi aliaţi şi din acest punct de vedere noi am validat această propunere, cel puţin pentru acest moment, vom vedea şi dacă PNL se va alătura sau nu acestei liste\". Dacă în cercul puterii s-a configurat o alianţă, forţele de dreapta din opoziţie rămân în continuare dezbinate. Punctul de vedere al PDL este clar, fiecare partid de dreapta să mergă la europarlamentare cu liste proprii, iar o alianţă să fie discutată abia după aceea, în funcţie de procentajul obţinut de fiecare partid în parte. În plus, apariţia Partidului Mişcarea Populară a învolburat şi mai mult apele, după ce mai mulţi foşti lideri marcanţi ai PDL au schimbat tabăra. Semnalul în partid l-a dat Elena Udrea, după aceasta în PMP venind mai mulţi parlamentari şi primari ai PDL. Dacă europarlamentarul PDL Elena Băsescu se va regăsi pe listele PMP pentru viitoarele alegeri sunt şanse mari ca pe acestea să apară şi numele Elenei Udrea, chiar dacă fostul ministru nu doreşte un loc eligibil, ci vrea doar să ajute partidul: \"Nu voi candida pentru o funcţie la europarlamentare. Nu exclud să mă regăsesc pe listă pe ultimele locuri, în ideea de a sprijini lista de candidaţi la europarlamentare a PMP\".

Alegerile europarlamentare reprezintă un bun prilej pentru a observa alianţele şi divorţurile care vor avea loc înaintea bătăliei pentru prezidenţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb