Mai mulţi europarlamentari, dar şi parlamentari germani, avertizează că Angela Merkel se pregăteşte să renunţe la mecanismul prin care fondurile europene sunt condiţionate de respectarea statului de drept, scrie Politico, conform g4media.
Potrivit europarlamentarilor din marile grupuri politice, Merkel se teme că această condiţionare a fondurilor UE va atrage veto-ul Ungariei şi Poloniei asupra viitorului buget al UE, care este negociat intens acum. Miza este una uriaşă - bugetul multianul al UE şi pachetul special de granturi în împrumuturi pentru relansarea economică sunt în valoare de peste o mie de miliarde de euro. Or, Merkel vrea să nu rişte un eventual veto din partea Budapestei şi Varşoviei, dat fiind că ambele ţări sunt sub procedura disciplinară prevăzută de Articolul 7 din Tratatul UE tocmai pentru nerespectarea principiilor statului de drept.
Bugetul UE poate fi adoptat doar cu unanimitate, şi un veto al Ungariei ori Poloniei - vexate de noul mecanism privind statul de drept - ar putea provoca întârzieri pe care UE nu şi le poate permite în deblocarea economiei grav afectate de criza Covid-19, scrie Politico.
Angela Merkel a sugerat deja că, în timp ce aprobarea bugetului UE este o chestiune stringentă, care nu poate fi amânată, implementarea mecanismului privind statul de drept este un obiectiv pe termen lung.
Poziţionarea lui Merkel a fost criticată aspru de mai mulţi europarlamentari citaţi de Politico, care au atenţionat că această chestiune este ne-negociabilă. Poziţiei lor li s-au raliat şi politicieni din parlamentul german, potrivit Politico.
Dat fiind că Parlamentul European are un cuvânt de spus în procedura de adoptare a bugetului UE, e posibilă o confruntae directă între executivul european şi Angela Merkel, care deine preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi face agenda marilor dezbateri din UE.