Europenii - dispuşi să renunţe la subvenţiile agricole

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 11 mai 2004

Autorităţile Uniunii Europene sînt dispuse să elimine subvenţiile pe care le acordă exporturilor agricole, în încercarea de a debloca negocierile comerciale globale. Transformarea într-o decizie a acestei oferte, îndelung solicitată de cei mai importanţi parteneri comerciali ai blocului european, depinde, însă, de atitudinea altor puteri în domeniu, cum ar fi Statele Unite, care ar trebui să recurgă la aceeaşi măsură. "Este un mare pas înainte, o mişcare majoră", afirmă oficialii Uniunii Europene, subliniind, însă, că şi alte state trebuie să facă acelaşi lucru. Mai mult, UE aşteaptă de la SUA reducerea taxelor la importurile agricole, cere Indiei şi Canadei să diminueze taxele la importurile alimentare, iar Braziliei - să ofere un acces mai lejer în industria şi pe piaţa de profil.

Comisarul european pe probleme comericale, Pascal Lamy, şi responsabilul cu agricultura, Franz Fischler, au trimis Organizaţiei Mondiale a Comerţului o scrisoare în care detaliază oferta privind eliminarea subvenţiilor. Uniunea Europeană a fost supusă, multă vreme, presiunilor în vederea anulării subvenţiilor la exporturile agricole, însă întotdeauna a insistat pe aspectul eliminării acestora, în primul rînd, de către SUA. Autorităţile de la Washington au anunţat că sînt pregătite să elimine subvenţiile la exporturile agricole, venind astfel în sprijinul deciziei UE. În consecinţă, oficialii OMC încearcă să schiţeze cadrul legal pentru un acord global în materie, pînă la finele lunii iulie.

Uniunea Europeană cheltuieşte circa 43 miliarde de euro cu subvenţiile mai sus amintite, aproape jumătate din bugetul său. De cei mai mulţi bani se bucură agricultorii francezi. În zilele care urmează, responsabilii pe probleme de comerţ şi diplomaţii din UE, Australia, Brazilia, India şi SUA se vor întîlni, la Paris, încercînd să deblocheze negocierile comerciale globale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb