Eurostat: Cehia şi România, cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii în luna mai

F.D.
Miscellanea / 18 iulie

Eurostat: Cehia şi România, cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii în luna mai

Lucrările de construcţii au scăzut cu 1% în Uniunea Europeană (UE) şi cu 0,9% în zona euro în mai, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un nivel stabil în UE şi un declin de 0,4% în zona euro, arată datele publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), relatează Agerpres.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcţii în mai, comparativ cu luna precedentă, a fost în Finlanda (1,9%), Bulgaria (1,1%), Belgia şi Spania (ambele cu 0,3%), iar cel mai semnificativ declin în Cehia (minus 5,1%), România (minus 4,1%) şi Ungaria (minus 3,8%).

În mai 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, lucrările de construcţii au scăzut cu 2,5% în UE şi cu 2,4% în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ declin al lucrărilor de construcţii în luna mai, comparativ cu perioada similară din 2023, a fost în Suedia (minus 7,5%), Slovenia (minus 7,4%) şi Germania (minus 7%), iar creşteri s-au înregistrat în Ungaria (7,3%), Bulgaria (4,4%) şi Danemarca (1,1%).

România a raportat un declin anual de 1,6%, după un avans de 12,3% în aprilie, potrivit Eurostat.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), raportat la luna mai a anului 2023, în mai 2024, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat ca serie brută (-2,9%) în România, dar a crescut ca serie ajustată (+1,7%).

Datele INS relevă că, la nivel comparativ mai - aprilie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 0,5%, datorită lucrărilor de construcţii noi (+2,9%) şi a celor de reparaţii capitale (+2,1%).

În schimb, ca serie ajustată, lucrările de construcţii au coborât cu 4,2%, ca urmare a scăderilor din: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (-16%), lucrări de reparaţii capitale (-9,8%) şi lucrări de construcţii noi (-1,4%).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Informatia asta e cam din topor! Avand in vedere ca 1 Mai a fost mercurea, cu doua zile inainte de Vinerea Mare, cine a lucrat in constructii joi, 2 mai? Asta inseamna ca, fata de anul trecut luna mai are doua zile lucratoare mai putin fata de anul trecut (anul asta lipsa 1, 2,,3 si 6 mai; anul trecut lipsa 1 Mai si Rusaliile), ceeace inseamna aproape 7% nai putin lucrat ca anul trecut si aproape 10% fata de aprilie anul asta.

    Povesti. Se lucreaza la autostrazi ca nicicand. La anu o sa rasara ca ciupercile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb