EUROSTAT: Ţara noastră - cea mai mare inflaţie din UE, în aprilie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 mai 2018

Ţara noastră - cea mai mare inflaţie din UE, în aprilie

Florian Libocor: "O ţară întreagă nu înţelege că, acum, cu 1.400 de lei nu mai este în măsură să cumpere aceleaşi bunuri şi servicii pe care le cumpăra în urmă cu un an cu o mie de lei"

Vasilescu, BNR: "Dobânda şi inflaţia sunt surori siameze"

Rata anuală a inflaţiei înregistrată de ţara noastră în luna aprilie a atins cea mai mare valoare din Uniunea Europeană (UE), respectiv 4,3%, evidenţiază Eurostat. Alături de Româ-nia, pe primele locuri ca nivel al inflaţiei se află Slovacia (cu 3%) şi Estonia (2,9%), în timp ce statele cu cea mai scăzută inflaţie sunt Cipru (minus 0,3%) şi Irlanda (minus 0,1%).

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut, în aprilie, la 1,2% şi în UE la 1,4%, de la 1,3%, respectiv 1,5% în martie, conform Eurostat.

Economistul-şef al BRD, Florian Libocor, este de părere că românii nu înţeleg că, în prezent, pot cumpăra mai puţine decât acum un an, chiar dacă salariile lor au fost majorate: "Din păcate, şi îmi cer scuze dacă cineva se va simţi într-un fel sau altul, din păcate, din cauza nivelului de educaţie extrem de jos, oricum ai spune-o, oamenii nu vor înţelege. Motiv pentru care vor fi întotdeauna ţinta perfectă pentru o capcană populistă. Din păcate, oamenii nu pot să înţeleagă. Trebuie să înţeleagă o ţară întreagă, iar ţara înţelege că i-a crescut salariul cu 40% spre exemplu, de la 1.000 la 1.400 de lei, nu înţelege că acum cu 1.400 de lei nu mai este în măsură să cumpere aceleaşi bunuri şi servicii pe care le cumpăra acum un an cu o mie de lei".

Conform economistului, citat de Agerpres, este ca şi cum i-ai explica unui copil că este periculos să se joace cu chibrituri, când el nu ştie ce este focul.

Libocor i-a îndemnat pe români să facă un calcul - câtă pâine cumpără acum cu salariul mărit şi câtă pâine cumpărau înainte să li se mărească salariul - şi le-a trimis guvernanţilor o avertizare - "să aibă grijă, deoarece cu aceeaşi măsură cu care măsoară ei acum, vor fi şi ei măsuraţi".

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), a subliniat: "Sper că majorarea salariilor va avea şi un efect benefic imediat, în condiţiile în care 3,5 milioane de locuitori au plecat din România. Şi au plecat oameni care sunt în stare să plece, adică cei mai inventivi, cei mai întreprinzători şi cei mai curajoşi. Şi-au luat viaţa în spate şi s-au dus în lume. Trebuie să fim atenţi, că noi îi aşteptăm înapoi, dar dacă ne uităm la statistici vedem că în 2007-2008 trimiteau câte 7-8 miliarde de euro în ţară, acum trimit sub 5 miliarde de euro. E limpede ce s-a întâmplat: ei s-au instalat acolo, şi-au luat copiii, i-au dat la şcoală acolo, şi-au făcut asigurări medicale şi atunci ce mai trimit acum este în primul rând rezultatul unui reflex şi grija pentru cei rămaşi aici, care nu vor merge niciodată cu ei, adică părinţi, bunici, bătrâni".

Dobânda şi inflaţia sunt indicatori aflaţi în strânsă legătură, iar Banca Naţională a României a învăţat să intervină psihologic în piaţă, cu efecte imediate asupra preţurilor, care încep să scadă, a completat Adrian Vasilescu, explicând: "Unele voci care critică BNR spun: ce bancă e asta, care ne-a dat inflaţie mare şi dobândă mare? Parlamentari, prezenţi continuu în dezbaterile televizate, pun mereu această întrebare. Dar dobânda şi inflaţia sunt surori siameze. Practic, inflaţia mare cere o dobândă mare. Altă critică - BNR ne face această inflaţie de bună înţelegere cu Guvernul. Cum s-au înţeles ei? Guvernul să se facă că presează BNR că nu face şi nu drege, iar BNR să facă o inflaţie mare ca să mănânce din creşterea de salarii, pentru că Guvernul nu mai are bani. Aberaţie mai mare ca asta nu există", a sus-ţinut Vasilescu, continuând: "După fiecare şoc, pentru că aici este ca în chirurgie - nu faci o operaţie în timpul crizei - o intervenţie pe şoc, pe preţuri care explodează la energie electrică, la energie termică, la combustibil, la gaze, orice intervenţie este inutilă. Aştepţi să treacă şocul şi vin două luni în care ai coborât inflaţia. Şi vine iar un şoc şi iar nu intervii în şoc sau dacă intervii trebuie să fii sigur că intervenţia poate să cadă bine".

Conform domnului Vasilescu, experienţa arată că politica monetară a băncii centrale are efect asupra preţurilor, dar cu o întârziere de patru-cinci luni, chiar şi mai lungă.

"BNR a mai învăţat ceva, pe cursul de schimb. De multe ori, pentru a aduce cursul de schimb în limite normale, nu trebuie să umble la rezerve, să scoată sute de milioane de euro şi să intervină pe piaţă. Intervii cu un efect psihologic. De foarte multe ori, intervenţiile pe piaţa valutară ale BNR sunt doar un zornăit de rezervă, care arată pieţei că BNR este gata să intervină. Acesta este efectul psihologic. Din faptul că politica monetară acţionează cu întârziere, efectele se produc cu întârziere. Dar efectul psihologic se produce imediat, iar toate aceste căderi de preţuri după şocurile respective sunt rezultatul unor efecte psihologice ale intervenţiei BNR".

Spre deosebire de Fed sau de Banca Centrală Europeană, care au dus dobânzile spre zero, BNR a anticipat climatul inflaţionist şi a păstrat dobânda de 1,75% timp de câţiva ani, până în ianuarie 2018, a reiterat Adrian Vasilescu.

"Ştim că avem dobândă de 2,5%, dar nu ştim cum va fi inflaţia în mai şi iunie şi să sperăm că nu vom avea în iulie un nou şoc cu care să începem un nou trimestru", a subliniat reprezentantul BNR.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5,2%, în luna aprilie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Acestea arată că, în aprilie faţă de martie, cel mai mult a crescut preţul gazelor, cu 4,26%.

Diferenţa dintre cifrele INS şi cele ale Eurostat vine din faptul că cele două entităţi utilizează metodologii distincte. "Eurostat calculează un indice armonizat al preţurilor de consum, având alte ponderi în coşul de consum faţă de INS", ne-a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Aşteptările analiştilor economici arată o inflaţie mare pe tot parcursul verii, după care evoluţia preţurilor de consum va începe să aibă un trend descrescător. Ionuţ Dumitru esti-mează că vârful inflaţiei va fi de 5,2%, până în luna septembrie, când aceasta va scădea la 4,7%. Până la finalul anului în curs, rata inflaţiei va ajunge la 3,6%, ca urmare a efectelor de bază.

Prognoza ratei inflaţiei pentru anul în curs a fost revizuită în sus de către Banca Naţională a României (BNR), de la 3,5% la 3,6%, estimându-se un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Nu-ti cere scuze, nu ai nicio vina. Toata prostimea care a votat ciuma rosie nu va intelege niciodata scurta lectie de economie pe care ai expus-o. Si cealalta prostime care n-a iesit la vot a facut ca ciumatii rosii sa castige alegerile si acu' dupa ei prapadul! Isi indeasa in buzunare ceea ce fura cu nerusinare si vor sa dea legi care sa-i scape de parnaie! Penalilor ce sunteti!

    1. Votanții ciumei roșii au votat si au castigat, bugetarii in special. Dar ceilalți votanți nu au avut ce sa voteze si nu au votat. Așa ca nu mai criticați votanții ciumei roșii degeaba, ei au fost mai inteligenți decât ceilalti

      Securitatea legiferează secret, peste Constituție, abuzează, fură și plătește propagandă securistă pentru format caractere mici de intelectuali wannabe, care știe să scrie și să citește.

      Mai vezi tu mare securitate in tara asta ? Poate insecuritate ...A doua migratie dupa Siria spune tot.Plus migratia in Madagascar , Serbia, Costa Rica in dosare cu milioane de dolari paguba.Scapau astia de Securitatea lui Ceasca ? Nu cred.

      Bravo , anonimule ! Deci avem ciuma care da (unora) si ciuma care ia ( de la toti) .Sa votam bine , zic ! :) Ciuma de fapt e prostia si coruptia si e peste tot ...

      Da, da altii sunt de vina nu Cei de la putere. Hai sa inventam vinovati ca sa justificam prapadul, furturile si legile date pentru a scapa vinovatii.

      Coaliția legiferează și corectează abuzurile Securității. Sistemul mafiot este tot acolo și încă se chinuie să împiedice corectarea abuzurilor Securității.

      PNL, USR și Iohannis resping și contestă zilnic. 

      Prăpădul a fost monitorizat de către SRI până când s-a gândit să-l protejeze pentru corporații și pentru firmele de casă.

      De ce oare urlați zilnic din cauza salariilor? Unde sunt investițiile în firmele de casă? Vă este foame? 

      Ia-ti ma securistule medicamentele si nu mai elucubra. PSDALDE #ciumarosie stie oricine, puteti minti cat vreti in rest.

      Medicamentul este imunoserei și trebuie să-l ia România.

      Propaganda securistă va muri de foame, se vede deja pe fața lui Mălin Bot, dar trebuie să facem acest sacrificiu.

      Deci nu de ciumă trebuie să-ți faci tu griji. Pune niște cartofi deoparte. 

    imperiul valahilor ( a 4 a Roma) cade sub povara egoismului si a cautarii gloriei desarte!

    Care dobinda are legatura cu inflatia , domnule Vasilescu , cea la imprumuturi doar ? L a economisire surorile sunt vitrege !

    1. Aia de pe libretul de economii CEC :))

    În mână 1200.

    s-au activat slugile,hai criticati caci la sfirsitul anului o sa stati cu ,coada intre picioare,prezicatorilor

    1. Va fi rau cand toti vor crede ca e bine :) De ex dl Libocor era optimist in 2008 pe un post tv economic si a venit criza :)

    Libocor se gandea la Argentina :) Altfel nu inteleg cum naiba cumperi acum cu 1400cat cumparai cu 1000 lei acum un an :)))

    1. Vreau formula aia din care i-a iesit rezultatul dl Libocor ! :)))

      Asa sunt anal-istii cei mai buni matematicieni - dobanda 40% la suta pe an. daca li se permite la toti anagramatii sa publice orice ineptii.De ce oamenii deponenti in banci nu cauta sa faca alceva cu banii decat sa-i depuna cu 0,5-1% ?

      Se vorbeste mult de ciuma rosie.Intrebare- daca cel cu salariul minim pe economie castiga 650 Lei/luna acum 2 ani si acum are 1200lei/luna pe cine credeti ca vor vota ( sunt din start cel putin 30% din angajati+ bugetarii cu toata inflatia de asa zisa 5%. Concluzia care e? 

    am obosit vazand atatia "dăstepti"! lasati neica fasolea curata si suflati-va mucii in batista! inflatia nu mai este de sorginte monetara, operatiunile de open market prin care se monetizeaza creditele finantate din moneda de cont nu mai sunt valabile?? papagalilor!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb