EVALUARE PE MECANISMUL DE COOPERARE ŞI VERIFICARE Oficialii europeni verifică decidenţii politici de la Bucureşti

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 11 februarie 2020

Modul în care ţara noastră implementează recomăndările din raportul pentru anul 2019 al Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi dezbătut, astăzi, de membrii comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi de reprezentanţii partidelor parlamentare cu experţii Comisiei de la Bruxelles, aflaţi în vizită de evaluare la Bucureşti.

Aceştia au programate întâlniri, astăzi şi mâine, cu reprezentanţii Guvernului, cu cei ai Ministerului Justiţiei, cu membrii comisiilor juridice ale Parlamentului şi cu cei ai instiţutiilor responsabile în domeniile vizate de MCV - Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, DNA, DIICOT şi Curtea Constituţională. Discuţiile se vor axa pe evaluarea progreselor făcute în privinţa statului de drept, a luptei anticorupţie şi a independenţei justiţiei.

Raportul MCV din octombrie 2019 conţine 12 recomandări, între care elaborarea unui sistem independent de numire a procurorilor şefi, adoptarea unor criterii obiective pentru ridicarea imunităţii astfel încât imunitatea parlamentară să nu mai fie utilizată pentru a evita anchete în dosare de corupţie şi finalizarea procesului de reformare a Codurilor Penale.

În raportul pe anul trecut se arată că guvernul şi parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările cu autorităţile relevante şi cu părţile interesate în cadrul procesului decizional şi în activitatea legislativă legate de Codul penal şi de Codul de procedură penală, de legile anticorupţie, de legile în materie de integritate (incompatibilităţi, conflicte de interese, averi nejustificate), de legile justiţiei (referitoare la organizarea sistemului justiţiei), precum şi de Codul civil şi Codul de procedură civilă.

Legat de transparenţă, raportul MCV din 2019 mai arată că noul Consiliu Superior al Magistraturii ar trebui să elaboreze un program colectiv pentru mandatul său, care să includă măsuri de promovare a transparenţei şi a răspunderii. Acest program ar trebui să includă o strategie orientată către exterior, cu reuniuni deschise periodice cu adunările judecătorilor şi procurorilor la toate nivelurile, precum şi cu societatea civilă şi cu organizaţiile profesionale, precum şi organizarea unor discuţii privind rapoartele anuale în cadrul întrunirilor generale ale instanţelor şi ale parchetelor.

Comisia Europeană mai consideră că Parlamentul ar trebui să dea dovadă de transparenţă în procesul său decizional cu privire la acţiunile întreprinse în urma hotărârilor definitive şi irevocabile având ca obiect incompatibilităţi, conflicte de interese şi averi ilicite pronunţate împotriva membrilor săi. Legislativul trebuie să adopte unele criterii obiective pentru luarea şi motivarea deciziilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie. De asemenea, guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniştrilor la perioada mandatului. Comisia de la Veneţia şi GRECO ar putea oferi asistenţă în ceea ce priveşte luarea acestor măsuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb