EVENIMENT Prima "Frâncuşă" de Cotnari a anului iese din butoi
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 8 octombrie 2010
"Frâncuşa" de Cotnari - primul vin al anului - a pornit, tânără şi sprintenă, ca de obicei, pe drumul către sticlă, părăsind, după numai o lună, butoiul. Compania producătoare va prezenta, mâine, pentru al cincilea an consecutiv, primele sticle îmbuteliate din "Frâncuşa" acestui an.
Cătălin Grecu, director de marketing în cadrul societăţii "Cotnari", ne-a spus că anul în curs a fost unul foarte capricios pentru viticultura noastră. Cu toate aces-tea, însă, plantaţiile viticole de la "Cotnari" au suferit pierderi nesemnificative, în ciuda temperaturilor de -25 de grade Celsius de iarna trecută. Cătălin Grecu ne-a menţionat că "primăvara a avut câteva zile de caniculă şi un exces de precipitaţii, în luna mai, care au creat condiţii pentru apariţia manei în plantaţiile viticole. Vara a în-ceput cu precipitaţii la fel de bogate, mult peste media anilor precedenţi. În zilele fără ploaie din lunile iunie şi iulie au fost temperaturi foarte ridicate şi s-au creat, astfel, condiţii pentru atacul de făinare. Pe toate cele 1.300 de hectare de vie pe rod şi cele 400 de hectare de plantaţii viticole am reuşit să facem la timp toate tratamentele contra manei şi a făinării".
Producţia de stru-guri la "Cotnari" variază de la 7-8 tone/ha, la soiurile "Grasa de Cotnari" şi "Tămâioasă Ro-mânească", până la 9-10 tone/ha, la "Feteas-ca Albă" şi "Frâncuşa de Cotnari".
Cheltuielile la un hectar de vie pe rod sunt cu peste 10% mai mari decât în anii precedenţi. Condiţiile meteorologice din acest an - ploaia şi căldura - au favorizat, însă, o mai bună creştere a strugurilor, ceea ce va duce, în final, la o producţie mai mare pe hectar.
"Acolo unde avem surplus de producţie, în special la < Grasa de Cotnari > şi < Tămâ-ioasa Românească >, la începutul lunii august am renunţat la o parte din struguri, pentru a favoriza acumulări mari de zahăr la producţia care rămâne pe butuc", ne-a declarat Cătălin Grecu. Din cauza ploilor din timpul culesului, producţia din acest an s-a ridicat la circa 10 milioane de kg de struguri, comparativ cu aproximativ 11 milioane de kg de struguri - producţia realizată în 2009.
"Compania < Cotnari > are, în continuare, promoţii de preţ, împachetări speciale, oferte, toate aceste acţiuni ducând la o reducere semnificativă a preţului produselor (cu aproximativ 20-25%)", ne-a specificat directorul de marketing al companiei.
Referitor la piaţă, domnia sa ne-a spus că, în ultimii ani, în România, producătorii au început să facă vinuri din ce în ce mai bune, calitatea vinurilor autohtone fiind certificată de rezultatele bune obţinute la Concursurile Internaţionale de Vinuri.
"Cotnariul" a obţinut, în ultimii ani, pes-te 125 de medalii de aur şi 2 Mari Medalii de Aur. Cătălin Grecu consideră că "producătorii de vinuri, de la cei mici până la cei foarte mari, ar trebui să fie mai uniţi, după exemplul producătorilor de bere. De asemenea, ar trebui pusă la punct o strategie comună de promovare a vinului româ-nesc, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional. În acest fel, ar scădea cheltuielile individuale de promovare şi ar creşte imaginea produsului".
"Zilele viei şi vinului românesc" în Capitală
La desert - întâi şampania, apoi alte vinuri