EXCELENŢA SA, BAHADOR AMINIAN JAZI, AMBASADORUL IRANULUI, ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU ZIARUL BURSA  "Atacurile Israelului sunt crime de război împotriva Palestinei"

A consemnat PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 iulie 2014

"Atacurile Israelului sunt crime de război împotriva Palestinei"

Excelenţa Sa, domnul Bahador Aminian Jazi, ambasadorul Iranului la Bucureşti, a declarat, într-un interviu pentru ziarul BURSA, că lipsa de reacţie a comunităţii internaţionale la violenţele din Fâşia Gaza este o adevărată catastrofă pentru palestinieni.

Domnia sa ne-a precizat că Israel foloseşte pretextul auto-apărării pentru a ataca civilii palestinieni: "Sute de mii de oameni din Fâşia Gaza sunt ţinta bombardamentelor letale şi brutale ale Israel, iar o mulţime de arme ilegale sunt folosite împotriva civililor care trăiesc în condiţii deplorabile. Avem un caz de crimă de război împotriva populaţiei palestiniene, iar acesta este adevărul în cazul acţiunilor israeliene din Fâşia Gaza. Israel face tot ce poate pentru a-şi atinge obiectivele strategice, economice, etnice şi religioase cu privire la resursele de apă şi gaze din regiune".

Excelenţa Sa consideră că singura soluţie pentru rezolvarea conflictului dintre Israel şi Palestina este una democratică, prin respectarea voinţei cetăţenilor din Fâşia Gaza.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la conflictul actual dintre Israel şi Palestina?

Bahador Aminian Jazi: În primul rând, aş dori să vorbesc despre situaţia umanitară din Fâşia Gaza şi responsabilităţile tuturor comunităţilor în privinţa oamenilor din acea regiune. În fiecare zi suntem martori ai atacurilor asupra civililor, oameni nevinovaţi, bătrâni, femei şi copii. Chiar şi spitalele sunt atacate zilnic. Sunt acţiuni brutale şi, din păcate, nu există nicio reacţie din partea organizaţiilor sau a comunităţii internaţionale, iar asta este o adevărată catastrofă umanitară. Din nefericire, opinia publică nu reacţionează la acest tip de evenimente tragice, iar în anumite părţi ale lumii se întâmplă lucruri foarte grave. Se pare că populaţia din ţările vestice, în special, nu consideră că oamenii din Orientul Mijlociu merită să fie luaţi în seamă şi, din păcate, ştirile despre acest tip de evenimente care vin din această parte a lumii li se par obişnuite. Conform valorilor şi principiilor umane, nu există diferenţe între palestinieni, europeni sau ceilalţi oameni. Dacă un european este ucis într-o parte a lumii, toată lumea reacţionează, dar când sute de oameni nevinovaţi mor în Orientul Mijlociu nu vedem nicio reacţie. Din păcate, în ochii multora, un palestinian nu pare să fie egal cu ceilalţi oameni, cetăţeni ai altor state. Ce se întâmplă cu opinia publică? Ce se întâmplă cu aceşti oameni din ţările vestice? Unde sunt valorile umanitare? Unde sunt principiile democratice? Trăim într-o lume în care ar trebui să acceptăm că toţi oamenii au drepturi egale, dar, din păcate, în aceste zile vedem o realitate tristă pe care nu putem să o neglijăm.

Cred că presa are un rol crucial în această privinţă şi vrem să vedem mai multe reacţii din partea tuturor asociaţiilor, organizaţiilor, a presei şi opiniei publice. Dacă această catastrofă din Fâşia Gaza continuă, va conduce la moartea a şi mai multor oameni nevinovaţi.

Sute de mii de oameni care trăiesc ca într-o închisoare de atâta vreme sunt acum ţinta bombardamentelor letale şi brutale ale Israelului care aplică o pedeapsă colectivă locuitorilor din Gaza a căror singură vină este că sunt palestinieni. Se foloseşte tehnologie militară ilegală şi armament sofisticat împotriva civililor nevinovaţi care trăiesc de ani de zile în condiţii deplorabile, fără acces la medicamente sau la asistenţă medicală adecvată.

Vedem toate acele imagini catastrofice de acolo şi ne aşteptăm la mai multe reacţii la această tragedie palestiniană. Ce alt tip de crime împotriva umanităţii trebuie să mai săvârşească Israel pentru ca, în sfârşit, lumea să reacţioneze ?

Reporter: Care credeţi că au fost cauzele reale ale acestui conflict?

Bahador Aminian Jazi: Acesta nu este un conflict nou. De zeci de ani, palestinienii trăiesc pe un teritoriu ocupat, iar acest lucru este bine ştiut. Aceşti oameni trăiesc într-o zonă aflată într-o stare permanentă de asediu. Din păcate, ei nu îşi pot satisface nici măcar nevoile zilnice. Israel foloseşte orice posibilitate pentru a-şi atinge scopurile şi obiectivele, iar unul dintre acestea este să deţină un control cât mai mare asupra teritoriilor palestiniene. Fâşia Gaza este sub ocupaţia israelienilor, iar sub pretextul auto-apărării, ei au început operaţiunile împotriva civililor, din nefericire. Este adevărat că, potrivit Naţiunilor Unite, fiecare stat are dreptul să se apere împotriva agresiunilor unei alte ţări, dar sunt anumite condiţii care să justifice acest lucru. În cazul Fâşiei Gaza, condiţiile auto-apărării nu au fost întrunite întrucât au fost atacaţi civili nevinovaţi. Nu ai voie să foloseşti niciun fel de instrument de atac împotriva cuiva, iar apoi să pretinzi că te-ai apărat. Auto-apărarea înseamnă necesitate şi proporţionalitate. Din nefericire, Israel, cu suportul Statelor Unite ale Americii şi al mai multor state europene, a încercat să-şi justifice toate aceste acţiuni oribile sub pretextul că s-a apărat. Dar, potrivit legilor internaţionale, niciunul din principiile auto-apărării nu a fost respectat de Israel. Putem spune că avem un caz de crimă de război împotriva populaţiei civile, iar acesta este adevărul în cazul acţiunilor israeliene din Fâşia Gaza.

Reporter: Acum câteva zile, ministrul israelian al Apărării a declarat că Israel vrea să controleze resursele de gaze din Fâşia Gaza. Cum comentaţi?

Bahador Aminian Jazi: Desigur, Israel are diferite obiective strategice, economice, etnice şi religioase cu privire la resursele de apă şi gaze din Fâşia Gaza, iar acest teritoriu este foarte important pentru ei. Din nefericire, cu ajutorul special din partea mai multor state, israelienii pot face tot ce vor, chiar dacă aceste acţiuni sunt împotriva legilor, valorilor şi principiilor internaţionale. Cum nu există nicio reacţie din partea comunităţii internaţionale, Israel poate să-şi continue acţiunile de controlare a resurselor de gaze, iar pentru asta vor ucide sute şi mii de oameni în Fâşia Gaza. În condiţiile actuale, israelienii au nevoie de tot mai multe resurse, iar dacă ne uităm la comportamentul lor anterior, vor face tot ce le stă în putinţă pentru a-şi atinge obiectivele.

Reporter: Un avocat iranian stabilit în Canada a scris recent un articol potrivit căruia Iran finanţează organizaţia Hamas. Acesta a precizat că peste o mie din rachetele lansate dinspre Palestina spre Israel au fost fabricate în Iran sau cu tehnologie iraniană. Cum apreciaţi această afirmaţie?

Bahador Aminian Jazi: Da, oricine poate să spună orice. Sunt o mulţime de persoane care şi-au exprimat diferite păreri pe acest subiect. Hamas este o organizaţie palestiniană. Iran n-a avut niciun rol în crearea acesteia. Iran şi Hamas chiar au avut divergenţe pe anumite subiecte, dar noi îi sprijinim pe palestinieni şi susţinem drepturile legitime ale acestora. Am anunţat încă de la început că susţinem o soluţie democratică pentru Palestina. Hamas are votul de încredere al populaţiei palestiniene, este reprezentantul cetăţenilor palestinieni şi poate juca un rol decisiv în rezolvarea problemelor din Fâşia Gaza. Chiar dacă, uneori, avem puncte de vedere diferite, noi susţinem Hamas pentru că această organizaţie reprezintă interesele palestinienilor. După cum ştiţi, Gaza este ca o închisoare, aflată sub control israelian şi nu este un tărâm de basm. Iranienii nu pot merge acolo, iar palestinienii nu pot să iasă, fiind sub stare de asediu de multă vreme. Această "închisoare" a fost creată de regimul Apartheid împotriva palestinienilor, iar Iran a spus de la bun început că susţine Palestina prin toate mijloacele legale şi poate că i-am ajutat şi cu tehnologie.

Reporter: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că ofensiva terestră împotriva Hamas este esenţială pentru distrugerea acelor "tuneluri ale terorii", tuneluri folosite de militanţii Hamas pentru a se infiltra în Israel. Care este opinia dumneavoastră în această privinţă?

Bahador Aminian Jazi: Potrivit legilor internaţionale, cei care ocupă un teritoriu au responsabilităţi speciale. Când ocupi un teritoriu şi creezi o închisoare pentru sute de mii de oameni, ai anumite responsabilităţi faţă de cei care trăiesc sub ocupaţia ta. Nu poţi să ordoni bombardamente aeriene şi atacuri terestre asupra unor spitale şi şcoli unde se află copii, de exemplu, doar pentru că sunt câteva tuneluri sub acel oraş. Asta îţi dă dreptul să dobori atâtea clădiri şi să ucizi atâţia oameni doar ca să distrugi câteva tuneluri? Ai responsabilităţi şi nu poţi să faci orice cu pretextul că distrugi tuneluri. Palestinienii trăiesc în condiţii foarte grele şi nu au acces la lumea exterioară. Ce înseamnă aceste tuneluri subterane? Dacă există aceste tuneluri şi chiar dacă palestinienii le folosesc, ei nu pot ajunge nicăieri. Poate că sunt o metodă de apărare împotriva atacurilor israeliene. Nu poţi să nu te aştepţi ca palestinienii să nu reacţioneze şi să nu se apere când sunt atacaţi. Trebuie să facă şi ei ceva împotriva atacurilor aeriene şi terestre. Este ceva natural şi normal să se apere; este un drept al lor. Asta nu este o justificare din partea Israelului să ucidă civili. Există legi care să reglementeze aceste situaţii, dar pe care nimeni nu le respectă, din păcate. Israel poate să facă orice vrea, are un sistem foarte bun de propagandă prin care să controleze presa internaţională. Se folosesc de această influenţă şi de diferite justificări pentru a acoperi crimele de război sub pretextul auto-apărării. Nu pot să continue în acest mod pentru că oamenii ar trebui să reacţioneze. Suntem siguri că Israel nu poate să continue aceste atacuri letale şi brutale împotriva populaţiei palestiniene. Suntem convinşi că vor avea probleme, pe viitor, să-şi folosească toate pârghiile de care dispun pentru a-şi atinge scopurile.

Reporter: Care credeţi că sunt cele mai bune soluţii pentru încheierea războiului dintre Israel şi Palestina şi o pace permanentă în Fâşia Gaza?

Bahador Aminian Jazi: Avem soluţii speciale pentru Palestina, dar cred că cea mai bună soluţie este una democratică. Comunitatea internaţională ar trebui să reacţioneze, iar această ocupare a Fâşiei Gaza nu trebuie să continue. Aceste atacuri brutale ale Israelului nu trebuie să continue. Ar trebui ca palestinienilor să li se permită să-şi decidă viitorul, iar vinovaţii pentru crimele împotriva lor să fie aduşi în faţa justiţiei. Dacă statele vestice îşi vor menţine sprijinul pentru Israel, nu cred că poate fi găsită o rezolvare pentru situaţia Palestinei. Dacă voinţa cetăţenilor (musulmani, evrei, creştini) din acea regiune va fi respectată, vor fi rezolvate multe probleme într-o manieră democratică şi nu prin intervenţii militare violente.

Reporter: Vă mulţumesc!

E.S. Bahador Aminian Jazi: "Am văzut zilele trecute, la televizor, o poveste care m-a impresionat. O mamă din Palestina vorbea despre fetiţa ei care îşi dorea să se facă medic când va creşte mare. În urma atacurilor recente, această fetiţă a ajuns în stare gravă la spital. Medicii au reuşit să-I salveze viaţa, dar au spus că va rămâne marcată pentru totdeauna. După acest eveniment tragic, fetiţa i-a spus mamei sale: «Mami, nu mai vreau să mă fac medic. Când o să fiu mare, o să fac rachete!»".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. excellent

    1. cine citeste acest articol... incepe sa creada ca asa este, din pacate.

      Situatia este total diferita! Daca Israelul nu ar fi avut scuturile in aparare, ar fi fost mii de victime pana acum! Astazi au fost trimise din Gaza peste 40 de rachete!!! De ce nu inceteaza? Credeti ca nu e normal ca o tara sa se apere si sa incerce sa elimine focarul de razboi din Gaza? Se stie deja ca in tunelurile chipurile "de aparare" a fost gasit instrumentar si material special pentru rapirea civililor israelieni. Daca erau doar de aparare de ce au ajuns cu ele pana in apropierea unor localitati din Israel? Daca spre orice tara europeana s-ar arunca rachete... ce ar face oare?!!!!  

      Diferenta majora este aceea in care isi educa proprii copii, apropos de ultima poveste despre fetita ce dorea sa devina medic :( In Israel toti sunt pregatiti pentru apararea tarii, pe cand de cealalta parte... NU! DE CE? Ar putea fi pace si toate conflictele rezolvate daca nu ar mai exista extremisti! Dintr-un razboi... ambele parti ies cu victime si durere mare in sufletele celor ramasi.

      Sunt convinsa ca si in Gaza sunt oameni care nu isi doresc acest conflict si vor sa isi vada de viata lor linistiti. Va dati seama ce conditii de viata ar fi avut palestinienii daca banii cheltuiti pe armament ar fi fost cheltuiti pentru dezvoltarea societatii, a educatiei?!  

    Palestina opreste orice atac asupra israelului si vei dormi bine ! pana atunci suporta consecintele !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb